Stichting Intermobiel

Persoonlijk AnneliesHieronder vind je korte persoonlijke teksten van jongeren met een handicap over het thema studeren in de breedste zin. Klik op de naam.

Hester

Annelies


Joyce

Karien

Karen

VeroniAnnelies:
Annelies lijdt aan een bindweefselziekte die voor veel fysieke problemen zorgt. Ondanks haar beperkingen heeft ze een VWO diploma behaald. Ze heeft daarbij wel veel medewerking van haar school gekregen. Toen kwam ze voor de vraag te staan: "Wat nu?"

Nederlands
Ze wilde graag dwarsfluit studeren op het conservatorium. Haar gezondheidsproblemen maken het haar onmogelijk om die keuze te volgen. Annelies besloot Nederlands te gaan studeren. De universiteit was praktisch niet haalbaar vanwege:
  • de te lange reisafstand
  • of het op kamers wonen


Daarom koos ze voor de lerarenopleiding in Zwolle.
Ze wil in de toekomst graag voor de klas staan.

Een aantal aanpassingen
Van tevoren heeft Annelies contact gezocht met de studentendecaan. Deze regelde dat ze in de tussenuren gebruik kon maken van een stretcher. Ook heeft Annelies de vakgroepvoorzitter ingelicht. Ze heeft er voor gezorgd dat de docenten op de hoogte waren van haar beperkingen. Zo kunnen ze daar ook rekening mee houden. Gedurende haar studie is er nooit een probleem van gemaakt als ze haar verslag wat later inleverde of als ze een college niet had voorbereid. Stageadressen werden in de nabije omgeving gezocht. Een gebouw veroorzaakte bij Annelies vaak migraine. Haar rooster werd toen zo aangepast dat ze zo min mogelijk les had in dat gebouw.

“Mede dankzij de bereidheid van de opleiding om rekening te houden met mijn aandoening, heb ik mijn studie in vier jaar tijd met heel goed resultaat kunnen afronden!” aldus Annelies.