Stichting Intermobiel

Valys

Bovenregionaal gehandicaptenvervoer
Voor het bovenregionaal vervoer voor gehandicapten (dus voor grotere afstanden) is de Valys-pas bedoeld, voor korte afstanden is er in veel plaatsen een regiotaxi.

De gemeente heeft alleen een zorgplicht binnen uw eigen regio. Voor reizen buiten de regio hoeft de gemeente u alleen vervoer aan te bieden als u zonder dat vervoer in een sociaal isolement zou komen te verkeren. Deze regel is vooral belangrijk voor mensen met naaste familie of goede vrienden die ver uit de buurt wonen. Wilt u een vergoeding van de gemeente voor ’verre’ reizen, dan zult u goed duidelijk moeten maken dat u niet buiten deze contacten kunt. Sommige gemeenten geven een vast bedrag van een paar honderd euro per jaar voor reizen buiten de regio. U kunt daar dan zelf een (rolstoel)taxi voor laten komen, of uw eigen vervoer per trein met assistentie regelen. Kunt u absoluut niet zonder de contacten met ’verre’ naasten en hebt u aan het standaardbedrag niet genoeg om hen regelmatig te bezoeken, dan hebt u in principe recht op een hogere vergoeding. Woont u in een instelling, dan moet de gemeente er bovendien rekening mee houden dat u meer op pad moet om familie en vrienden te ontmoeten dan mensen die zelfstandig thuis wonen.

Mensen met een handicap die buiten hun eigen regio willen reizen kunnen gebruik maken van het vervoersysteem Valys. Dit systeem combineert plaatselijke systemen van collectief vervoer met vervoer per trein. De tarieven liggen hoger dan die van het openbaar vervoer, maar lager dan bij particuliere taxibedrijven. Valys verzorgt de organisatie van de reis. Dat is gratis, net als de assistentie bij het in-, uit- en overstappen. U kunt maar voor een beperkt aantal kilometers per jaar gebruik maken van Valys. 

Wanneer kom je in aamerking voor de Valys-pas?
Als u één van de volgende documenten heeft:

  • bewijs van de gemeente dat u recht heeft op WVG vervoer;
  • bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een WVG-rolstoel of scootmobiel;
  • gehandicaptenparkeerkaart van uw gemeente;
  • of een OV-begeleiderskaart.

Wat betaal je voor de Valyspas?
De Valyspas kost eenmalig € 6,80. U krijgt een persoonlijk kilometerbudget waarbinnen u voor € 0,16 per kilometer kunt reizen. Het normale kilometerbudget voor 2006 is 750 kilometer. Als uw budget op is, betaalt u een kilometerprijs van € 1,25.

Wat gaat een reis mij kosten?
Als Valys-pashouder krijgt u jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Met uw Valys-kilometerbudget reist u voor € 0,16 per kilometer. Reisgenoten (maximaal 4) kunnen mee voor hetzelfde kilometertarief. Als uw Valys-kilometerbudget op is, kunt u gebruik blijven maken van het vervoer tegen een kilometerprijs van € 1,25. Reiskosten voor u en uw reisgenoten worden automatisch afgeschreven van uw rekening.  Bij de aanvraag van de pas wordt daarvoor een machtiging gevraagd. U heeft verder geen omkijken.

Hoe betaal je?
De reiskosten voor u en uw reisgenoten worden automatisch van uw rekening afgeschreven. Bij het aanvragen van de Valys-pas vragen ze daarvoor een machtiging. De chauffeur geeft u een kopie van de ritbon als betalingsbewijs. Je krijgt een overzicht thuisgestuurd met de door gemaakte Valys-reizen en het restant aan Valys-kilometers

Reis boeken:
Met uw Valys-pas kunt u uw reis boeken. Dit kan via internet op www.valys.nl of bel 0900 - 9630 (van 06.00 tot ’s nachts 01.00 uur(€ 0,05 per minuut). Gebruik je een teksttelefoon, bel dan 0900-8410 (€ 0,10 per minuut).

Bij vertragingen etc. kan je contact opnemen met tel.: 0900 - 9630. Houd je Valys-pas bij de hand. Als de reis niet doorgaat. De reis kan tot een 1/2 uur voor vertrek kosteloos worden geannuleerd.

Wij adviseren u om tenminste 1 dag van te voren te boeken. Dit kan tot 1 uur voor vertrek. Bouw wat speling in bij het plannen van de reis omdat de taxi wat eerder of later kan komen, de reis kan (deels) worden gecombineerd met andere reizigers. Als u hulp wilt op het station of bij het overstappen, kunt u dit regelen als u uw reis boekt.

Kan je om medische redenen niet met de trein reizen en heb je geen ander vervoermiddel? Dan kom je wellicht in aanmerking voor het hoge persoonlijke kilometerbudget van 2250 kilometer. Hiervoor heb je een apart indicatieadvies nodig, waarvoor men je medisch dossiers gebruikt. Bij twijfel wordt door Argonaut een huisbezoek afgelegd. Voor de indicatiestelling betaalt u € 25,-. Je kan wel eerst een vragenlijst invullen om te kijken of je in aanmerking komt voor het hoge kilometerbudget. De vragenlijst wordt met de Valyspas meegestuurd.

Let op: kilometers die je in 2006 niet hebt gebruikt, kan je niet meenemen naar 2007.

Algemene aandachtspunten
De Valys-pas kan ook door een team sporters worden gebruikt. De pas kan voor andere bestemmingen ook worden gebruikt. Voor  school, werk en medische reizen bestaan andere regelingen. Voor meer informatie kan je terecht bij je gemeente.

Bron: http://www.arnhem.nl en www.handicap.nl