Stichting Intermobiel

Klik aan/klik uit

Het meest uitgebreide en geavanceerde draadloze schakelsysteem! Het draadloos bedienen van alle verlichting en apparaten in en rondom jouw woning is mogelijk. Klik aan/klik uit kan een makkelijke redelijk betaalbare oplossing zijn als je moeilijk een lamp aan kunt doen, een apparaat of bijvoorbeeld de zonnewering.

Van oorsprong komt het klik aan/ klik uit systeem van de omgevingsbesturing voor mensen met een handicap. Nu worden dit soort mogelijkheden ook steeds meer gebruikt voor het algemene gemak van de mens. Veel bouwmarkten verkopen eenvoudige klik aan//klik uit setjes. Als je dus een beperking hebt en nog niet in aanmerking komt voor een omgevingsbesturing of je wilt dat zelf niet, dan kan dit een handige oplossing zijn. Het systeem kan enorm uitgebreid worden. Dan zijn de kosten natuurlijk ook hoger.

Set klik aan/klik uit van drie contactdozen met afstandbediening

Lampen:
Lampen zijn op een makkelijke en moeilijke manier te bedienen via klikaan/klik uit. Het makkelijkste is het als er aan de lamp een stekker zit. Als je een lamp met dit eenvoudige systeem wilt bedienen, steek je de contactdoos van klik aan/klik uit (zie plaatje boven) in het stopcontact en de stekker van de lamp in het stopcontact van de contactdoos van Klik aan/klik uit. De lamp bedien je dan via de afstandbediening. Bij lampen is ook een dim functie mogelijk. Daar moet je wel een andere contactdoos voor hebben. Deze zijn afzonderlijke te koop Als je de afstandsbediening ingedrukt houdt, gaat de lamp harder of zachter. Het is soms wel moeilijk in te stellen, maar het is zeker te doen. Ook is er voor halogeen lampen een aparte functie. Daarnaast zijn er ook schakelaars voor lampen buiten die waterdicht zijn. Ook zijn lampen die via een schakelaar aan de muur te bedienen zijn ook te bedienen via klikaan/klik uit als de contactdoos zelf vervangen wordt. De zender moet zich maar afgestemd worden op die zender van die lamp, zodat je als je op 1 drukt ook lamp 1 uitgaat en niet lamp 2.

Dit systeem is verder uit te breiden, zodat je ook bijvoorbeeld de wasmachine, droger, zonnewering, tv, gongbel hiermee kunt bedienen. Alle klikaanklik uit producten zijn onderling te combineren.

Hoe groot is de reikwijdte van het signaal?
Het radiosignaal gaat dwars door muren, ramen en deuren heen. In openlucht is de reikwijdte max. 75 meter. Binnenshuis wordt de reikwijdte sterk bepaald door plaatselijke omstandigheden, zoals beton, glas en metalen. Gemiddelde reikwijdte binnenshuis bedraagt ongeveer 30 meter.

Tips:

  • Informeer jezelf goed als je niet goed weet wat voor producten je nodig hebt. Ga dan naar een winkel toe voor uitleg of bel op, voordat je de producten aanschaft.
  • Kijk goed rond in reclamefolders voordat je een set aanschaft, omdat er veel prijsverschil in kan zitten. Ook zijn deze sets met regelmaat in de aanbieding
  • Bewaar de bonnen voor de garantie, maar ook voor je belastingaangifte. Je kan dit meenemen in de buitengewone lasten door ziekte.

Meer informatie:

Waar te koop:

  • De eenvoudige sets met uitbreidingen zijn bij veel bouwmarkten te koop als Gamma, Karwei, Praxis etc.
  • Makro
  • www.klikaanklikuit.nl

Kosten:
Voor een eenvoudige beginset zoals op het plaatje op deze pagina betaal je tussen de € 25 en 35,-- Je kan dan drie lampen of apparaten bedienen via de afstandbediening. Het hangt natuurlijk af van het bedrijf en of het een aanbieding is.

Aanvragen:
Je kan natuurlijk altijd proberen of je een aanvraag kunt indienen om dit vergoed te krijgen als aanpassingen. Een aanvraag kan je huisarts indienen bij de zorgverzekeraar. Iedere zorgverzekeraar heeft een eigen contract met een leverancier. Menzis heeft bijvoorbeeld een contract met RTDhetDorp. Daarnaast heb je ook nog als leverancier bijvoorbeeld RDG kompagne.