Stichting Intermobiel

Boeken algemeen over seksualiteit

Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening
Auteur: Mathieu Heemelaar
Uitgeverij BSL, Houten
Meer informatie en bestellen op http://www.xs4all.nl/~mathieuh/seksualiteit/index2.html

De derde druk is 7 juli 2008 uitgekomen. Op bovenstaande website alle informatie over deze nieuwe, fors herziene druk. Het boek heeft nu een harde omslag. ISBN 978 90 313 5239 5. Prijs €32,50.

Ik ben als docent methodiek en seksualiteit & intimiteit verbonden aan de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening,
van de Haagse Hogeschool. I.v.m. mijn politieke werk voor GroenLinks (2003-2008) staan mijn activiteiten rondom seksualiteit/hulpverlening op een wat lager pitje. Wel heb ik winter 2008 de 3e druk geschreven en werk aan een Engelstalige uitgave van dit boek.

Samenvatting:
In de sociaal-agogische en verpleegkundige hulpverlening hebben werkers op veel manieren te maken met seksualiteit en intimiteit

Auteur: Mathieu Heemelaar
 

  • seksuele voorlichting en vorming
  • incest
  • seksueel misbruik door hulpverleners
  • aidspreventie
  • seksuele problemen van cliënten
  • grenzen in de omgang tussen hulpverlener en cliënt: hoe intiem mag je zijn?

 Professioneel hanteren van deze thematiek stoelt op twee zaken:
 

  • kennis van de talrijke feiten
  • de vaardigheid om te kunnen praten over seksualiteit en intimiteit


Waarom dit boek?

De laatste tien jaar is er veel gespecialiseerde vakliteratuur verschenen over dit onderwerp. Dit boek bundelt als eerste de relevante informatie uit die gespecialiseerde literatuur.  Bovendien zet het studenten middels studietaken en praktijkvoorbeelden aan tot reflectie en vaardigheidsontwikkeling. De studietaken bieden hiertoe een geleidelijke opbouw.
Het leren praten over seksuele en intieme gevoelens heeft een belangrijke functie voor de preventie van seksueel misbruik door hulpverleners.  Dit boek is direct inzetbaar bij lessen en trainingen over seksualiteit en intimiteit aan sociaal-agogische en verpleegkundige HBO-opleidingen. Daarnaast biedt het actuele informatie en casuïstiek voor hulpverleners, die zich willen bijscholen, hun praktijk willen onderzoeken en die geconfronteerd worden met (eigen) grenzen. Het is goed bruikbaar als uitgangspunt voor teambegeleiding en intervisie over dit thema.  Register en adressenlijst completeren het geheel.

Voor wie is dit boek geschreven?
Het boek is geschreven voor (student) Sociaal Pedagogisch Hulpverleners, Verpleegkundigen en Maatschappelijk Werkers, maar ook bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychotherapeuten, cultureel maatschappelijk werkers en docenten.

Buiten deze beroepsgroepen vindt iedereen die meer wil weten over allerlei praktische aspecten van seksuologie en seksualiteit, in dit boek veel waardevolle informatie door de brede benadering.