Stichting Intermobiel

Jon Kabat Zinn, handboek meditatief ontspannen

Jon Kabat Zinn - handboek meditatief ontspannen:

Dr. Jon Kabat-Zinn werd in 1944 geboren in New York en is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Massachusetts (University of Massachusetts Medical School).

Hij richtte in 1992 een stress kliniek op genaamd Stress Reduction Clinic en gezondheidscentrum van Massachusetts waar voornamelijk mensen uit minderheidsgroepen en een laag inkomen werden behandeld uit de wijk Worcester. Hij werkte met groepen rechters, priesters, atleten etcetera.

Hoe begon het
Gefascineerd door meditatie waarvan hij de inwerking goed begreep meende hij dat het toe te passen was bij pijn verwerking. Volgens Jon Kabat-Zinn wordt/werd er aan ziekenhuizen weinig gedaan aan hoe je om kunt gaan met pijn. Chronische als wel tijdelijke pijn. Vanuit de vipasana is bekend hoe je daar mee om zou kunnen gaan. Jon Kabat-Zinn wilde dit uit introduceren in ziekenhuizen. Hij begreep dat wanneer je bij een ziekenhuis aangeeft dat je met een boeddhistische techniek mensen wilt te leren met hun pijn om te gaan dat dat niet direct ingang zou vinden. Hij begreep dat het niet om de leer gaat maar om de techniek zelf. Hij bracht een boeddhistische techniek zonder boeddhisme.

Deze techniek is nu de welbekende mindfulness techniek geworden. De daaruit voortvloeiend systeem noemde hij Mindfulness-Based-Stress-Reduction (MBSR).

Wat is mindfulness
Deze meditatievorm gaat er vanuit dat we doelbewust aandacht schenken aan de dingen waar we gewoonlijk niet bij stil staan. Onze geest is geneigd om zich bezig te houden met dingen die geweest zijn of met dingen die nog moeten komen. Zeker als er in het huidige moment pijn ervaren wordt, doen we dat. Het merkwaardige van het toch stil staan bij de pijn van dit moment dat blijkt dat pijn minder pijnlijke is als we denken dat het is.

Dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde aan de universiteit van Massachusetts een gedurfd en succesvol programma voor mensen die gebukt gaan onder zware stress. 'Handboek meditatief ontspannen' is gebaseerd op het trainingsprogramma dat zijn patiënten in de stresskliniek volgen, en is bestemd voor iedereen, gezond of niet, die zijn of haar beperkingen wil overstijgen en wil groeien naar hogere niveaus van gezondheid en welbevinden. Kabat-Zinns systematische aanpak om nieuwe vormen van beheersing en wijsheid in ons leven te ontwikkelen is gebaseerd op onze innerlijke talenten om te ontspannen, aandacht te schenken, bewust in het hier en nu te leven en tot inzicht te komen. Inspiratiebron van dit model zijn Boeddhistische meditatietechnieken. 
 

Meer informatie vind je op: