Stichting Intermobiel

muziek verzacht pijn

 Volwassen chronische pijnpatiënten die gedurende één week één uur per dag naar muziek luisterden, verklaarden minder hevige pijn te voelen, zich minder depressief en minder gehandicapt te voelen, en meer zelfvertrouwen te hebben. Ook al kan muziek in geen geval medische behandelingen vervangen, ze vormt toch een aanzienlijke troef.

Chronische pijn: al meer dan 6 maanden

De Amerikaanse studie omvatte 60 volwassen patiënten van gemiddeld vijftig jaar met chronische pijn . Niemand had kanker of leed aan een cognitieve of mentale stoornis. Ze hadden allemaal al minstens 6 maanden last van chronische pijn , sommigen zelfs al jaren. Bijna iedereen had pijn in verschillende lichaamsdelen, maar vooral in onderrug, benen, knieën en voeten. Ongeveer driekwart kende de oorzaak van de pijn niet, en meer dan de helft had nooit een diagnose gekregen. En als de oorzaak van de chronische pijn eenmaal vaststond, ging het in de meeste gevallen om osteoartritis (artrose). 1 uur muziek per dag De patiënten uit de eerste groep konden hun favoriete muziek beluisteren, ongeacht het genre. Die uit de tweede groep kregen alleen maar instrumentele, relaxerende muziek te horen die de onderzoekers zelf hadden gekozen, terwijl de derde groep tijdens de studie niet naar muziek mocht luisteren. De twee "muziekgroepen" kregen een discman tijdens het zeven dagen durende experiment. De patiënten evalueerden voor en na de studie hun pijn, depressieve toestand, handicap en zelfvertrouwen. In beide muziekgroepen verbeterden de scores na het experiment. Zo daalden de pijnscores met bijna 20 %, de depressiescores met 25 %, de handicapscores met 18 %, terwijl de "zelfvertrouwenscore" met 8 % steeg, ongeacht het beluisterde muziekgenre. De onderzoekers vermeldden er wel uitdrukkelijk bij dat muziek de pijn niet volledig kan wegnemen en in geen geval de klassieke behandelingen van chronische pijn kan vervangen. Ze kan wél een perfect veilige aanvulling bieden op die behandelingen. Muziek is immers ongevaarlijk én goedkoop. Via welk mechanisme muziek precies verlichting biedt, wisten de auteurs echter niet te ontrafelen.


27/06/2006, C. De Kock, gezondheidsjournaliste

bron: http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/gezondheid_ziekten/muziek_verzacht_chronische_pijn-13714-404-art.htm