Stichting Intermobiel

Groningen wil betaalbare cannabis op recept

Betaalbare cannabis op recept
Bron: Spitsnet - auteur: Jaap Wolting
Datum: 14 december 2005

Groningen wil legaal uitgiftepunt medicinale wiet

Een meerderheid van de Groningse fracties bleek er vorige maand tijdens een raadscommissievergadering voor: een legaal uitgiftepunt voor verstrekking van medicinale cannabis. Als het aan gebruikers ligt, staat dat uitgiftepunt er zo snel mogelijk. Of het ook daadwerkelijk zover komt is echter de vraag.

GRONINGEN - Medicinale cannabis kan verlichting brengen bij een scala aan aandoeningen zoals kanker, anorexia, epilepsie, aids en MS. De legale cannabis van de apotheek is echter erg duur; voor de goedkoopste soort betaalt een patiënt €40 per vijf gram, terwijl je in de coffeeshop voor vijf gram €25 betaalt. Voor Fleur Woudstra van de Fractie Woudstra reden genoeg om het onderwerp onder de aandacht van de Groningse politiek te brengen. Ze wil een legaal uitgiftepunt, zodat gebruikers zich niet scheel betalen aan hun medi-wiet, of de illegaliteit in gaan voor hun cannabisbehoefte. In een raadscommissie van een maand geleden bleek er bij andere fracties veel sympathie te zijn voor haar voorstel.

Kosten
Medische marihuana is sinds 1 september 2003 verkrijgbaar bij de Nederlandse apotheken. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een contract met slechts een teler: Bedrocan. Door samen te werken met slechts een teler kan de aanlevering en de kwaliteit worden gegarandeerd. Die kwaliteitswaarborg doet echter wel de prijs stijgen.

En daar zit nu juist de zere plek, ook in Groningen. Vele tientallen gebruikers staan daarom al op een wachtlijst van de Stichting Medicinale Cannabis (SMC), die, goedkoper dan de apothekers, cannabis verstrekt aan chronisch zieke patiënten. Het is een tussenoplossing waaruit blijkt dat de nood hoog is. SMC helpt nu een beperkt aantal mensen aan medicinale cannabis, maar zegt veel meer patiënten te kunnen helpen als het een officiële status zou krijgen.

Wim Groen is patiënt en wil zich graag inzetten om medegebruikers aan schone en betaalbare medicinale cannabis in Groningen te helpen. Groen eist een positievere instelling van minister Hoogervorst (Volksgezondheid), die eerder dit jaar zei het "bizar" te vinden dat de Nederlandse overheid met medicinale cannabis werkt. Groen: "Het is belachelijk dat hij misschien af wil van medicinale cannabis. Voor bepaalde klachten is cannabis in combinatie met ’gewone’ medicijnen een uitstekend middel.’’ Zelf heeft Groen last van een stofwisselingsstoornis. De marihuana, die hij via een soort inhaler binnenkrijgt, zorgt ervoor dat hij tot rust komt.

Struikelblok
Maar voor het gewenste uitgiftepunt er is, moet er nog heel wat gebeuren. Er moet in Groningen eerst overleg worden gevoerd met de ’beheersdriehoek’ (burgemeester, hoofdofficier van justitie en de korpschef). Burgemeester Wallage heeft tevens toegezegd de Hulpverleningsdienst (HVD) een onderzoek te laten uitvoeren.

De HVD heeft inmiddels een bezoek gebracht aan Bedrocan, maar wacht eerst af wat minister Hoogervorst over softdrugs te zeggen heeft.

Morgen worden er namelijk Kamervragen gesteld over drugs, en de kans dat ook medicinale cannabis de revue passeert, is groot.

Mocht alles positief uitpakken, dan maakt Fleur Woudstra zich weer sterk voor het uitgiftepunt: "Het initiatiefvoorstel voor het college van B & W ligt al klaar."

Bron: http://www.hivnet.org/Actueel/Archief%202005/oktdec_2005/betaalbare_cannabis.htm