Stichting Intermobiel

Stadspartij wil goedkope, goede cannabis voor patienten in Groningen

Fleur Woudstra, voorzitter van de Stadspartij vindt dat patiënten die er baat bij hebben in Groningen goedkope, kwalitatief hoogwaardige cannabis moeten kunnen kopen. Tot voor kort konden ze die cannabis legaal laten toesturen door een organisatie in Rotterdam. Maar daar is nu een eind aan gekomen. De Stadspartij zal er woensdag voor pleiten om chronisch zieke patiënten uit Groningen daar een eigen voorziening voor te bieden.

Woensdag 13 juli wordt op initiatief van fractievoorzitter Fleur Woudstra van de Stadspartij in de Commissie Zorg & Beheer van de Groninger gemeenteraad het eventueel oprichten van de Stichting Patiëntenbelang Cannabis Groningen (kort: PCG) aan de orde gesteld en vervolgens door alle raadsfracties besproken. De fractievoorzitter van de Stadspartij maakt zich namelijk zorgen over de belabberde positie van de Groningse chronisch zieke patiënten, die afhankelijk zijn van medicinale cannabis omdat ze er aantoonbaar baat bij hebben.

Volgens Minister Hoogervorst blijkt uit onderzoek, dat 40 procent van de gebruikers van medicinale cannabis MS-patiënt is. Verder blijkt dat 40 procent van de mensen die mediwiet rookt, minder andere medicijnen gebruikt. Hoogervorst noemt het daarom vanuit het oogpunt van doelmatige zorg een belangrijk gegeven.

Vooral mensen met multiple sclerose (MS), hiv/aids, kanker of met stofwisselingsaandoeningen hebben baat bij het gebruik van wiet als pijnstiller, eetlustopwekker en spierverslapper. Gewone wiet uit de coffeeshop is echter ongeschikt voor zieken. Zeker de helft van de Nederwietkwekers gebruikt pesticiden. Illegaal geteelde cannabis is daardoor vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen en bevat bovendien vaak zware metalen en schimmels. Ook bevat legaal geteelde medicinale cannabis een hoger gehalte van de voor de patiënten zo werkzame stof THC.

Het ministerie van Volksgezondheid wijst erop dat patiënten een risico nemen door marihuana in een gewone coffeeshop aan te schaffen. ,,Ze gaan zonder begeleiding een medisch traject in’’, aldus een woordvoerder. ,,Maar als mensen een lagere prijs boven hun eigen veiligheid stellen, dan is dat hun eigen keuze.”

Fleur Woudstra vraagt zich af, in hoeverre er in Groningen sprake is van die “vrije keuze”. Medicinale cannabis komt helaas bijna altijd voor eigen rekening en wordt zelden door de Zorgverzekeraars vergoed. Dat betekent voor mensen met een laag inkomen (die toch al de pech hebben chronisch ziek te zijn) een dubbele straf, omdat ze het financieel niet kunnen opbrengen, dat middel waar ze nu juist veel baat bij hebben regelmatig te kopen.

Tot voor kort kon men zich nog per post betaalbare gecontroleerde mediwiet veroorloven die door de Stichting Patiëntenbelang Medische Marihuana, PMM uit Rotterdam en de actiegroep Cannabis als Medicijn door het hele land werd geleverd op vertoon van een recept van de huisarts. Daarbij werd betrouwbare en praktische voorlichting gegeven over de dosering en mogelijkheden van inname. Deze belangrijke informatie ontbreekt vaak bij een reguliere coffeeshop en duwt patiënten bovendien via een ongewenste gedoogpositie half de illegaliteit in. Helaas bestaat die mogelijkheid niet langer. De Minister van VWS heeft samen met de burgemeester van Rotterdam besloten PMM een coffeeshopvergunning te verlenen op voorwaarde, dat de stichting geen cannabis meer verstuurt naar patiënten elders.

Vandaar dat de Stadspartij Groningen de hoop uitspreekt, dat ook de andere politieke partijen in de Groninger gemeenteraad nut en noodzaak van het Rotterdamse PMM model inzien, net als hun collega’s dat deden in de gemeenteraad van Rotterdam, zodat de oprichting van een Patiëntenbelang Cannabis Groningen (PCG) snel kan starten.

Fleur Woudstra voelt zich in die wens gesterkt door o.a. de medisch specialisten van afdeling neurologie van het UMCG, de apothekers van Groningen en de heer de Zwaan (de oprichter van PMM) uit Rotterdam, die woensdagavond om die reden zullen komen inspreken.

Bron: http://www.dsg.nl/volledig.php?p=261&c=1