Stichting Intermobiel

CBG onderzoekt studie naar cardiovasculaire bijwerkingen pijnstiller

De Europese registratieautoriteiten zijn vorige week door de firma Pfizer geïnformeerd over studieresultaten die wijzen op een verhoogd risico van cardiovasculaire bijwerkingen bij langdurig gebruik van het reumamiddel celecoxib. Celecoxib wordt in Nederland op de markt gebracht onder de naam Celebrex, Solexa en Onsenal.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal in nauw overleg met de Europese registratieautoriteiten de komende dagen de studieresultaten beoordelen. De studie, genaamd Adenoma Prevention with Celecoxib (ACP), is uitgevoerd door het Amerikaanse National Cancer Institute.

In deze studie werden patiënten gemiddeld 33 maanden behandeld met 400 of 800 mg celecoxib per dag. Er werden respectievelijk een 2.5 maal en een 3.4 maal verhoogde kans op cardiovasculaire bijwerkingen gezien. De studie is direct stopgezet. Een andere lopende studie van Pfizer (Prevention of Spontaneous Adenoma Polyps (PreSAP) trial) is naar aanleiding van deze resultaten ook gestaakt, maar lijkt de resultaten uit de ACP-studie niet te bevestigen.

Eind september heeft de fabrikant van Vioxx (rofecoxib) zijn product van de markt gehaald nadat in een langlopende studie bij dezelfde soort patiënten een verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen werd gevonden. Naar aanleiding hiervan wordt de gehele klasse van COX-2 remmers opnieuw bekeken.

Patiënten en artsen worden nog eens gewezen op de productinformatie van deze klasse geneesmiddelen, vooral naar de waarschuwingen aangaande de cardiovasculaire effecten van deze middelen. Uiterste voorzichtigheid dient betracht te worden indien celecoxib gegeven wordt aan patiënten met een cardiovasculaire problematiek.

bron: www.zorgkrant.nl