Stichting Intermobiel

Verantwoorde en tevreden gebruikers zelfzorgpijnstillers

Uit een TNS NIPO onderzoekt blijkt dat van de Nederlanders 85% vrij verkrijgbare pijnstillers bij pijnklachten slikt. Hoofdpijn is daarbij de meest voorkomende klacht. Het gaat dan vooral om pijnstillers als paracetamol en ibuprofen. Als pijnstillers echter niet vrij verkrijgbaar zouden zijn, dan verwacht 1 op de 5 Nederlanders gemiddeld 14 dagen per jaar ziek thuis te blijven.Werkenden verwachten gemiddeld 11 dagen ziek thuis te blijven, tegenover 19 dagen door mensen die niet werken. Dit betekent verzuim op het werk en sociale afspraken en zorgplicht die niet kunnen worden nagekomen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, dat werd gehouden onder ruim 1000 respondenten, ouder dan 16 jaar in opdracht van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten.


Verantwoord gebruik
Als algemene conclusie stelt Neprofarm dat Nederlanders verantwoord met vrij verkrijgbare pijnstillers omgaan. Het gebruik van pijnstillers is maatschappelijk ingeburgerd en is niet meer weg te denken uit de samenleving. Als men na een week slikken van vrij verkrijgbare pijnstillers nog steeds last heeft van pijn, gaan 4 van de 5 mensen naar de huisarts. Tweederde van de gebruikers gebruikt één keer per maand of minder een pijnstiller (68%). Daarnaast houdt 87% zich aan de maximale dosering in de bijsluitertekst.

Tevredenheid en veiligheid
91% van de Nederlanders geeft aan tevreden te zijn over de werking van vrij verkrijgbare pijnstillers. Ruim 4 van de 5 Nederlanders zijn van mening dat de pijnstiller die ze gebruiken veilig is. Het overgrote deel van de Nederlanders die wel eens vrij verkrijgbare pijnstillers gebruiken (96%), ervaart geen bijwerkingen. Bij 85% werkt de pijnstiller binnen het uur.

Meer dan de helft (59%) gebruikt vrij verkrijgbare pijnstillers naar eigen inzicht bij incidentele pijnklachten: men vraagt over het algemeen geen advies. Wanneer men wel raad vraagt, wordt het meest een arts geconsulteerd (19%). Slechts 1 op de 10 mensen vraagt advies in de apotheek (5%) of bij een drogist (5%).

Hoofdpijn
Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht waarbij vrij verkrijgbare pijnstillers worden geslikt. Spierspanninghoofdpijn en hoofdpijn door stress komt het meest voor (39% en 32%). Opvallend daarbij is dat jongeren (16-30 jaar) vaker pijnstillers gebruiken bij hoofdpijn door stress, dan de groep 60-plussers (43% versus 22%).

Onder meer koortsklachten en rugpijn worden als andere voorkomende klachten genoemd waarbij pijnstillers gebruikt worden (27% en 19%).

Andere opmerkelijke uitkomsten zijn:

  • Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller (80%), gevolgd door ibuprofen (41%).
  • Ibuprofen wordt het meest gebruikt door jongere mensen (16-30 jaar) (59% tegenover 41% gemiddeld)
  • Onder ouderen die zelfzorgpijnstillers gebruiken (60 jaar en ouder) is paracetamol het populairst: negen op de tien 60-plussers maken hier gebruik van Mannen zeggen vaker nooit pijnstillers te slikken dan vrouwen (22% van de mannen slikt nooit pijnstillers, tegen 7% vrouwen).
  • Mannen nemen vaker bij een kater een pijnstiller (13% van de mannen die pijnstillers slikken bij hoofdpijn). Bij vrouwen is dit 4%.
  • 9 van de 10 Nederlanders die zelfzorgpijnstillers slikken, zegt niet meer te gaan gebruiken als deze makkelijker verkrijgbaar zijn (92%).
  • Eén derde van de Nederlanders die zelf vrij verkrijgbare pijnstillers kopen (33%) koopt deze wel eens bij de apotheek. De meeste Nederlanders die vrij verkrijgbare pijnstillers kopen (63%), kopen deze bij Kruidvat. Bijna driekwart van de gebruikers van vrij verkrijgbare pijnstillers (71%) geeft aan het advies in de bijsluiter te volgen.

In 2005 bedroegen de consumentenuitgaven aan zelfzorgproducten 568 miljoen euro. Dat komt neer op € 34,80 per hoofd van de bevolking. Aan zelfzorgpijnstillers gaf de Nederlander in 2005 gemiddeld € 3,92 uit. Dat is minder dan in de meeste andere Europese landen: Duitsland € 5,76, België € 8,31 en Verenigd Koninkrijk € 9,01 (bron: IMS Health).

Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Sinds 1 januari 1993 verenigt zij fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij apotheker en drogist. Dat betreft niet alleen de reguliere zelfzorggeneesmiddelen, maar ook homeopathica, fytotherapeutica, voedingssupplementen en overige gezondheidsproducten. Gezamenlijk voorzien de 26 leden van Neprofarm met hun merkartikelen het overgrote deel van de Nederlandse zelfzorgmarkt.

bron: www.zorgkrant.nl