Stichting Intermobiel

MS patient mag eigen wiet kweken

Van een verslaggever
LEEUWARDEN - De wet moet zodanig worden aangepast dat ernstig zieke mensen in bepaalde gevallen op legale wijze cannabis voor eigen gebruik kunnen kweken.

Dit is de nieuwe missie van advocaat Wim Anker, maakte hij in Leeuwarden bekend. Daar deed het gerechtshof gisteren uitspraak in het hoger beroep van MS-patiënt Wim Moorlag (51) en zijn vrouw Klasiena Hooijer (50) uit Vledderveen (Groningen).

Het hof bepaalde dat het echtpaar als eerste in Nederland wiet voor eigen medicinaal gebruik mag kweken. Thuiskweken blijft strafbaar, maar in dit bijzondere geval was er voor Moorlag geen ’redelijk alternatief’ en maakte hij de juiste keuze door zelf cannabis te telen.

Anker, die het echtpaar bijstond, verwacht dat meer ernstig zieken gebruik kunnen maken van deze uitspraak: ’’Er zijn meer ’Moorlaggen’, die last van bijwerkingen krijgen van de medicinale cannabis van de apotheker en voor wie de schimmels en bacteriën in de wiet van de coffeeshop schadelijk zijn.’’

Niettemin stoomt hij door naar Den Haag om het thuiskweken voor medicinaal gebruik te legaliseren. ’’Begin volgend jaar ga ik bij alle grote partijen in Den Haag mijn verhaal houden.’’

Tegen het echtpaar was honderd euro boete geëist. Eerder was de man door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 250 euro boete.

© Het Parool, 18-10-2006