Stichting Intermobiel

Miljoenen Nederlanders lijden aan chronisch pijn

In Nederland lijden een tot drie miljoen mensen chronisch pijn. Hun aantal zal de komende jaren nog stijgen, onder meer door de vergrijzing. Het is daarom betreurenswaardig dat VWS heeft besloten de financiële ondersteuning van de vier academische Pijnkenniscentra te beëindigen. Dat zegt hoogleraar Pijnbestrijding Ben Crul van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen vrijdag in zijn afscheidsrede. Crul was in 1982 de eerste consulent pijnbestrijding in Nederland en richtte in Nijmegen ook het eerste Pijncentrum op. Daarna zijn er centra in Rotterdam, Maastricht en Groningen gekomen.


Crul voorspelt dat chronische pijn binnen zeer afzienbare tijd door alle artsen als een zelfstandige ziekte zal worden gezien. ,,Pijn tast de kwaliteit van leven aan. Wie chronisch pijn lijdt, ervaart een grauwsluier over zijn dagelijks leven. De dofheid daarvan staat weerspiegeld op een gezicht met weinig mimiek’’, zegt Crul. ’Neemt u maar een paracetamolletje.’ Hij vindt dat artsen onbegrepen pijnklachten nog te vaak klakkeloos afdoen met ’Neemt u maar een paracetamolletje.’ Volgens de hoogleraar etaleert een arts die een patiënt daarmee wegstuurt, een gebrek aan actuele kennis op het gebied van pijnbestrijding.


De hoogleraar stelt dat er in de artsenopleiding nog steeds nauwelijks aandacht is voor pijn als zelfstandig fenomeen. ,,De meeste artsen beseffen nu wel dat pijn een brede achtergrond kan hebben. Maar voor pijnklachten die ze niet kunnen herleiden naar een aandoening verliest de dokter snel zijn belangstelling. De pijn wordt iets dubieus, iets wat de patiënt zich kennelijk inbeeldt. Studenten zouden veel beter moeten leren om te gaan en mee te leven met onbegrepen pijn’’, aldus Crul.

Auteur : UMC St Radboud
Bron : UMC St Radboud
www.zorgkrant.nl