Stichting Intermobiel

Offcar Venus

Offcar Venus rolstoel met E-motion wielen
Leverancier: invacare
Naam gebruiker: Renate Koelewijn
Vergoed door: gemeente

offcar venus rolstoel offcar venus rolstoel
Klik op een foto voor een uitvergroting

Ik heb deze rolstoel, de offcarr Venus vorig jaar van de gemeente gekregen. Het is een fijne lichtgewicht rolstoel. Er zijn wel lichtere maar die waren voor mij niet stabiel genoeg voor ADL gebruik, want daarbij zit vaak wat meer speling in de frames, wat tot meer trillingen leidt in buiten gebruik. Het is een fijne compacte maar toch stevige rolstoel die gemakkelijk is in gebruik. Wat ik ook erg leuk vind is dat de rolstoel “vrouwelijke vormen” heeft, ze noemen het ook een vrouwen rolstoel. Misschien daarom ook de naam Venus. Hij heeft een sportieve subtiele uitstraling waardoor de rolstoel niet prominent aanwezig is, maar de persoon die erin zit. Ik heb de rolstoel in standaard uitvoering gekregen (eerst ook zonder duwhandvaten maar in middels met). Maar door mijn achteruitgang heb ik nu de volgende aanpassingen erop gekregen:
- E-Motion wielen: deze had de ergotherapeut van de gemeente mij geadviseerd, ze kwam kijken voor een nieuw kussen en toen moest ik een stukje rollen. Maar de kracht in mijn vingers is dermate beperkt dat ik steeds meer moeite heb met het rollen. Voornamelijk buiten (scheve stukken en hellingen) en het remmen is erg moeilijk. Ze adviseerde dus e-motion wielen, zonder problemen werden deze door de gemeente vergoed. Ze bevallen echt heel erg goed. In het begin is het wel even wennen, daarom raden ze ook altijd aan om anti-tip wieltjes te plaatsen omdat je snel om kan vallen. Maar voor mensen met minder kracht in de armen echt een aanrader. Door een electro motor in de wielen hoef je minder kracht te zetten bij het rollen. Er zitten twee verschillende standen op, een voor binnen gebruik/vlak terrein en een voor buiten gebruik, je kan zelf laten instellen hoeveel kracht je moet zetten. Een nadeel aan de wielen is dat ze heel zwaar zijn (twaalf kilo per stuk), dus wil je de rolstoel in de auto meenemen, dan heb je iemand nodig om de wielen in de auto te zetten (of een lift kan natuurlijk ook).
- Flotech zitkussen: Een kussen waarvan de onderste laag bestaat uit schuimrubber, de bovenste laag bestaat uit een rasterpatroon met gel. Het kussen is voorgevormd, hierdoor heb ik een betere zithouding en worden mijn heupen beter op zijn plek gehouden. Ook zorgt dit kussen ervoor dat er geen drukplekken ontstaan. Het bevalt me echt heel erg goed! Hij is wel een stuk dikker dan een normaal rolstoel kussen, hierdoor moest mijn rolstoel wat aangepast worden, maar het zitcomfort is dan ook wel een stuk beter. Doordat het kussen dikker is, zakt het ook niet in.