Stichting Intermobiel

beperkt bloot in de media

 

veroni over beperkt bloot in de mediaSeksualiteit

Beperkt bloot?

 

Onlangs stonden op de cover van het tijdschrift Linda verschillende bekende vrouwen met een bloot bovenlijf en bedekte borsten. Er was grote ophef over omdat de voorzijde niet inclusief genoeg was omdat het slanke en voornamelijk blanke dames waren met kleine borsten. Als je goed kijkt staan er twee dames op die niet blank zijn en op de achterzijde staan ze wel. Wat een commotie om niets?

 

Als je echt gefundeerde kritiek wilt hebben zeg ik dat er geen vrouw met een beperking op de cover of in het magazine staat. Als we inclusief willen zijn hoort een vrouw met een beperking er in ieder geval zeker bij. Mij hebben ze er in ieder geval niet voor gevraagd.

 

In het magazine vind je diverse ontblote dunne en dikke bovenlijven, borsten in verschillende groottes en in verschillende huidskleuren. Alles afgeven op de cover en niet even een bladzijde omslaan en kijken naar het geheel? Het is net of er tegenwoordig altijd wel ergens iets op aan te merken is. De reden van dit thema magazine is omdat er veel te doen over borsten op social media.  Waarom mogen mannen wel met hun tepels bloot op Instagram, en vrouwen niet? Topless zonnen of een tepel showen kan niet meer. Back to the past dus!

 

Ik, als beperkte vrouw, merk al jarenlang dat seks met een handicap een taboeonderwerp is, groter dan alleen seksualiteit. We moeten juist mensen aanmoedigen om niet stiekem over seks met een handicap te doen en ook (ont)bloot in een magazine gaan staan. Als mensen hun lusten gaan onderdrukken komen daar alleen maar veel grotere problemen door. Hoeveel mensen met een beperking hebben een helpende hand nodig omdat ze behoefte aan seks hebben maar dat niet durven aan te geven omdat ze hulp van iemand anders nodig hebben?

 

Intermobiel bericht over van alles wat hoort bij jong zijn én een handicap hebben en daar hoort intimiteit en seksualiteit ook bij. Vandaar dat ik openhartig over seks met een handicap schrijf om het taboe te verminderen. Ik ben ook met een verhalenboek bezig ben over iedereen die met intimiteit en seksualiteit met een lichamelijke handicap of chronisch ziekte te maken heeft.

 

Mensen met een handicap of chronische ziekte zijn ook gewoon mensen die net als iedereen behoefte aan intimiteit en seksualiteit hebben. Wie heeft die behoefte niet? We zijn allen sociale wezens die verre van aseksueel zijn, dus ook beperkt bloot hoor je in de maatschappij en media terug te vinden.

 

Veroni Steentjes