Stichting Intermobiel

Website met audio materiaal over meditatie

Een geleide ontspanning- of meditatieoefening of visualisatie kan fijn zijn, zeker als je een beginner bent. Hieronder enkele websites waarop meditatieoefeningen te luisteren zijn. Je kan ze meteen luisteren. Als je dus meteen aan de slag wilt, kan je nu al verder.

  • http://www.onzegidsen.com/geleidemeditatie.htm (Nederlands, een rustige Belgische vrouwenstem)
    De meditaties werden opgenomen in MP3 formaat en zijn tussen 2,3 en 3.5Mb groot, via telefoonlijn kan het downloaden even duren. Wanneer je op de link klikt, krijg je de vraag "openen vanop deze locatie" of "bewaar naar bestand". Het spreekt voor zich dat als je de meditatie wilt bijhouden je voor het tweede kiest. Je vindt er de volgende meditaties: contact maken met je gids, transcehouding en positie, meditatie/je afstemmen op levensenergie, meditatie/een ontspannen staat bereiken, meditatie/focus en concentratie, meditatie/visualisatieoefening en meditatie/visualisatieoefening 2.
     
  • http://www.ijsselmeerziekenhuizen.nl/psychiatrie/aandachttraining/aandachttraining-oefeningen.html (Nederlands)
    Ze heeft een prettige rustige stem. Ze is klinisch psycholoog.
    Beluisteren en downloaden van oefeningen:
    In de training wordt gebruik gemaakt van een viertal oefeningen:
    - Lichaamsverkenning
    - Zitmeditatie
    - eenvoudige bewegingsoefeningen:
    Liggende Yoga
    Staande Yoga

    Alle oefeningen zijn gericht op vergroten van de vaardigheid om met vriendelijke, niet (ver)oordelende aandacht in het hier-en-nu te blijven. Leren opmerken van lichaamssensaties, gedachten en gevoelens; zonder te verdwijnen in de automatische piloot, zonder je op iets te fixeren. Door te oefenen leer je dat je niet hoeft te “verdwijnen” in je (negatieve- of pieker) gedachten, gevoelens of lichaamssensaties (waaronder pijn). Je kunt het observeren vanuit een soort rustige plek in jezelf. Gebruik maken van de ademhaling is een belangrijk hulpmiddel. Je kunt het gebruiken als een ankerpunt van waaruit je al het andere kunt observeren, en waar je altijd met je aandacht naar toe kunt gaan. Van daaruit is het mogelijk om te ontspannen, tot rust te komen, en overwogen keuzes te maken. Hoewel de oefeningen op zich eenvoudig zijn, is het niet altijd zo gemakkelijk ze regelmatig te blijven doen en het geleerde ook toe te passen in het dagelijks leven. Goede begeleiding en deelname aan een groep kan daarbij zeer ondersteunend zijn. Voor aandachttraining in uw omgeving: www.werkgroepaandachttraining.nl
     
  • Waarheid.nu van Bernd Berkhout (gevorderden)
    Op deze website kan je gratis diverse CD meditaties afluisteren van 10 tot 20 minuten lang. Klik hier om te kijken welke meditaties er zijn en om ze te beluisteren. Een prettige rustige mannenstem vertelt de meditatie.