Stichting Intermobiel

Ms-patient hoort weer boete eisen in cannabiszaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het openbaar ministerie heeft dinsdag opnieuw 250 euro voorwaardelijke geldboete geëist tegen een MS-patiënt die cannabis verbouwde en gebruikte om symptomen van zijn ziekte, pijn en spasmen, te verminderen.

De politierechter in Assen veroordeelde W. M., die lijdt aan de spierziekte multiple sclerose, in 2004 al tot een voorwaardelijke boete van 250 euro. De Drent vindt echter dat hij principieel recht heeft op de teelt en het gebruik van cannabis als pijnstillend medicijn. Hij ging dinsdag bij het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep.

„De natuur heeft mij deze ziekte gegeven, maar de natuur geeft mij met cannabis ook een middel dat helpt en dat mag ik niet gebruiken”, betoogde M.

In de wet staat echter dat de teelt en het gebruik van cannabis in M.’s hoeveelheden illegaal zijn. Aanklager S. Tempel kon dan ook niet anders dan een straf tegen Moorlag eisen.

M.’s raadslieden Jan Boksum en Willem Anker pleitten voor vrijspraak. Boksum stelde dat het verbod op cannabis is ingesteld ter bescherming van de volksgezondheid. Hij vindt dat M. de uitzondering moet zijn die de regel bevestigt, omdat de MS-patiënt juist gezonder blijft door het roken van cannabis.

Bron: Reformatisch dagblad