Stichting Intermobiel

Gehandicapte jongeren bouwen zeilboot

In Helmond is gisteren officieel een project van start gegaan waarbij jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking onder begeleiding twee aangepaste, houten zeilboten gaan bouwen.

„Voor zover wij weten wordt nu voor het eerst in Nederland door deze jongeren zelf een aangepaste boot gebouwd“, zegt Cor van de Griendt uit Beek en Donk, mede-oprichter van de stichting Zebra. Zebra, een werkplaats voor moeilijk lerende kinderen uit het speciaal onderwijs, en de Brabantse stichting Jongeren van de Witt werken samen aan een project dat probeert jongeren met een lichamelijke beperking nautische activiteiten te laten doen.
„Het eerste schip wordt een experiment waarbij we goed gaan kijken wat voor deze jongeren het handigst is. De tweede boot moet toegankelijk worden voor mensen in een rolstoel.“
De zes meter lange boten worden gebouwd in de ruimte van Zebra. Een vijftiental leerlingen van de werkplaats gaan twee dagen in de week bouwen aan het zeilschip. Ze worden daarin begeleid door hun docenten, door enkele vmbo-leerlingen en door Andreas Zwager die gespecialiseerd is in het bouwen van een boot samen met leerlingen.
De boot wordt in een bouwpakket geleverd. Deze wordt dan met de zogenaamde ’lijm-en-naaimethode’ in elkaar gezet. Met tierips en epoxy komen de onderdelen vast te zitten. Dat is in een paar dagen gebeurd. De afwerking duurt wat langer. Alle leerlingen kunnen iets doen aan de boot, die in mediterrane sfeer wordt afgewerkt. In het voorjaar moet de zeilboot ongeveer klaar zijn.

Bron: www.handicap.nl