Stichting Intermobiel

Open deuren

’Open de Deuren voor gehandicapten!’
De Vrijwilligerscentrale Utrecht wil vrijwilligersorganisaties stimuleren de deuren te openen voor jongeren met een lichamelijke handicap. Ook worden jonggehandicapten - die vaak niet weten dat vrijwilligerswerk met een handicap goed mogelijk is - gewezen op de praktische mogelijkheden. Het project is een vervolg op een onderzoek dat de Vrijwilligerscentrale Utrecht in 2002 heeft uitgevoerd in opdracht van de jonggehandicaptenorganisatie JOSH!/JOPLA. Uit dit onderzoek is gebleken dat veel vrijwilligerswerk ontoegankelijk is voor gehandicapten. Een andere uitkomst was dat jongere gehandicapten graag actief willen zijn en mensen willen ontmoeten.

Gehandicapten passen ook in uw vrijwilligersorganisatie
Met het project "Open Deuren" wil de centrale de drempels wegnemen die vaak bestaan bij organisaties om te werken met gehandicapte vrijwilligers. Dit betreft vaak letterlijk ’de drempels’ als fysieke hindernissen binnen een gebouw. Echter, heel vaak gaat het ook om de vooroordelen die er bestaan. Dit betreft bijvoorbeeld het idee dat er veel extra tijd nodig is voor begeleiding van een vrijwilliger met een lichamelijke functiebeperking. Verder ziet men vaak niet welke mogelijkheden er zijn om vrijwilligerswerk te kunnen doen met een lichamelijke functiebeperking. Er zijn veel meer mogelijkheden dan mensen vaak kunnen bedenken.
In het project wordt tevens informatie gegeven over vrijwilligerswerk en uitkeringen. Ook wordt verwezen naar waar men informatie kan inwinnen met betrekking tot (fysieke) aanpassingen aan een bepaald ziektebeeld.

Met dit project wil de Vrijwilligerscentrale Utrecht zoveel mogelijk naar de organisaties in de stad toe en samen met hen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn een groot aantal voorlichtingsbijeenkomsten zijn voor vrijwilligersorganisaties over het werken met gehandicapte vrijwilligers. Ook is de kans groot dat er contact wordt opgenomen met uw organisatie om met u te overleggen over de mogelijkheden en u te informeren over vrijwilligerswerk voor gehandicapte jongeren.

Heb je een lichamelijke handicap en wil je graag vrijwilligerswerk doen?
Vrijwilligerswerk is een goede mogelijkheid om mensen te ontmoeten en leuke werkervaring op te doen! Veel vrijwilligerswerk is heel goed mogelijk, zelfs al zou je dat zelf misschien niet denken Ook voor jonggehandicapten zijn er bijeenkomsten van Open Deuren. De meeste bijeenkomsten zijn op lokatie bij instellingen voor gehandicapten. Ook komt er een bijeenkomst voor belangstellenden die zich zelf melden.

Het project wordt gefinancierd door het Johanna Kinderfonds, de NSGK, het Skan-fonds en het Nationaal Revalidatiefonds. Meer informatie kunt u krijgen bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht: 030-2312289 of per e-mail: info@vrijwilligerscentrale-utrecht.nl .

bron: Vrijwilligers centrale Utrecht (Dit is een gedateerd bericht)