Stichting Intermobiel

Recensie van het boek Bevrijd jezelf. Met EFT naar meer evenwicht in je leven van Koen van Reeth & Veronique Schelfaut.

 

Titel: Bevrijd jezelf. Met EFT naar meer evenwicht in je leven.
Auteurs: Koen van Reeth & Veronique Schelfaut
Uitgever: Witsand uitgevers
Isbn: 978 94 9038 216 2 
Nederlands - Paperback
183 pagina's | Witsand Uitgevers | 1e druk april 2010
Boek, paperback / 183 blz.  Prijs € 17,95
Pagina's: 224
Ingenaaid: paperback,kaft slap 
  
Korte samenvatting:

Heb je soms het gevoel dat je vastzit? Ben je onrustig of gestrest? Voel je je triest of een beetje angstig? Wil je vermageren of stoppen met roken? Zijn er in je verleden dingen gebeurd waar je nu nog steeds boos of triest over bent? Dan is het hoog tijd om jezelf van dat alles te bevrijden! Dit is het eerste oorspronkelijk Nederlandstalige boek over EFT. EFT (Emotional Freedom Techniques) is een beproefde en effectieve methode die je leert de emoties en gebeurtenissen te verwerken die storingen veroorzaken in het energiesysteem van je lichaam. EFT gaat terug op de eeuwenoude Chinese kennis van het meridiaansysteem. De werking van EFT is wetenschappelijk aangetoond.

 Bevrijd jezelf van Koen van Reeth

EFT is de afkorting van: Emotional Freedom Technique. (Emotionele bevrijdings techniek). Deze techniek is gebaseerd op het bestaan van het energie- of meridiaansysteem, dat de koppeling maakt tussen lichaam en geest. Negatieve ervaringen en negatieve emoties zorgen voor verstoring van het meridiaansysteem.  Lichamelijke of psychische klachten zijn het gevolg van deze verstoring. In het meridiaansysteem zitten bepaalde punten, waar emoties opgeslagen worden en steeds weer naar boven komen. Met EFT tik je met je vingers op die punten, waardoor een bepaalde emotie wordt losgetrild. Tegelijk prent je een positieve zin in, zoals: Ik accepteer mezelf en ik houd van mezelf ondanks mijn angst voor ….
Of: Ondanks dat ik geen uitweg zie/ geen mogelijkheden zie, aanvaard ik mezelf helemaal. De tik- punten zitten op je gezicht, borstkas en handen.

EFT helpt tegen angsten en fobieën, verslavingen, onverwerkte emoties, lichamelijke klachten, psychosomatische klachten, stress en eigenwaarde. Als je de techniek kent, kun je het gemakkelijk zelf toepassen, dus zonder begeleiding van een therapeut. In het boek staan veel praktische oefeningen, om je vaste patronen te leren zien en te doorbreken. Er wordt geadviseerd om een EFT-dagboek bij te houden, waarin je noteert welk probleem je aan wilt pakken, welk gevoel je erbij hebt, welke kernzin je erbij hebt bedacht en de score van het gevoel van voor en na het tikken.

Persoonlijke mening Evy:
Ik heb deze techniek regelmatig toegepast bij allerlei verschillende emoties en ik ben erg enthousiast over deze methode. Het is simpel aan te leren en ik merkte zeer snel resultaat. Na de eerste tik-ronde zijn de scherpe randjes van de emotie af en na de tweede ronde, voel ik me veel meer ontspannen en stabiel. Steeds als ik een sterke emotie opmerk, ga ik aan de slag met EFT. Dit boek vind ik een echte aanrader, vooral als je een handicap hebt en/of chronisch pijn, omdat je dan veel extra stress te verwerken hebt. Klein ‘maartje’, als je geen handfunctie hebt, kun je geen EFT toepassen.

Cijfer waardering: 9
Toelichting cijfer:
De techniek wordt heel duidelijk beschreven, met veel praktische oefeningen, zodat het voor iedereen toepasbaar is. Iedereen heeft wel eens angsten, onzekerheden of voelt zich wel eens depressief, schuldig, verlegen of boos. Kortom een gemakkelijke methode die écht werkt voor een zeer groot aantal gevoelens.

Geschreven door Evy