Stichting Intermobiel

Folie dat krimpt na verhitting oftewel shrinky dinks en krimpie dinkie

Deze techniek heeft twee namen namelijk: shrinky dinks en krimpie dinkie. Het is hetzelfde principe. Leuk voor aan een ketting,  sleutelhanger of aan een tas.

Inhoud:


Waar te koop?
Te koop bij hobby winkels en op internet. Voor 4 vellen shrinky dinks  frosted  betaal je € 3,95. Ze hebben geen minimale bestelwaarde. Bij www.multihobby.nl betaal je voor 4 vellen € 3,85. Zij verkopen alleen Shrinky dinks. Je moet hier wel voor minimaal € 20,--bestellen.

Hobbywinkels verkopen de vellen soms per stuk. Dan zijn ze per vel ongeveer € 1,-- tot € 1,10 per stuk. Ook heb je pakketjes met 4 vellen die ongeveer rond de € 4,-- kosten. De shrinky dinks vellen zijn 20,5 bij 25 cm. De krimpie dinky vellen zijn 21 bij 26 cm.

Verschillende soorten vellen: 
Shrinky Dinks: Ze hebben meer keuze qua soorten vellen qua kleur. Ze hebben witte vellen die ze frosted ruff noemen. Ik vind dat de fijnste vellen om mee te werken. Ze zijn melkachtig wit. Zeker als je een afbeelding in wilt kleuren, zijn deze vellen het prettigste om mee te werken. Het lijkt net of er vezels in het vel zitten. Verder hebben ze witte vellen, bruine vellen en zwarte vellen. Ook kan je een pakketje kopen genaamd Shrinky dinks assortiment waar van alles in zit.

Krimpie Dinkie: ze hebben transparante vellen en witte vellen.  Ik vind deze vellen veel gladder dan die van Shrinky Dinks. Zeker met de frosted vellen. Een blanco vel is veel gladder waardoor vilstift erop blijft liggen en kan gaan vlekken. In de frosted vellen trekt het meer in. Je hebt deze soorten vellen dus in twee merken namelijk shrinky dinks en krimpie dinky. Ik vind zelf de shrinky dinks vellen het prettigste als je afbeeldingen helemaal in wilt kleuren.
 

Shrinky dinky frosted
Shrinky dinks frosted ruff 'n ready
Shrinky dinky wit
Shrinky dinks wit
Shrinky dinky bruin
Shrinky dinks bruin
Shrinky dinkie zwart
Shrinky dinks zwart
Shrinky dinkie assortiment
Shrinky dinks assortiment
Krimpie dinkie  transparant
Krimpie Dinkie transparant
Krimpie dinkie wit
Krimpie Dinkie wit 
 

Voor de lachende boeddha heb ik een blanco vel gebruikt van Krimpie dinkie. Ik had eerst niet door dat er dus twee merken zijn. Ik had zelf shrinky dinks gekocht bij Sirius hobby en mijn moeder had in een hobbywinkel krimpie dinky vellen gekocht. Ik heb ook zwarte vellen, maar zou niet goed weten hoe ik ze moet gebruiken. Alleen met een witte stift of rood kan je er iets van maken. Met blanco en witte vellen zijn meer mogelijkheden.

Gebruiksaanwijzing:
Op deze vellen kun je overtrekken, stempelen met watervaste inkt, kleuren met potlood of watervaste stiften. Ik zou z/w kopiëren niet aanraden, omdat dat bij mij minder goed ging. Je kan het natuurlijk altijd proberen. De inkt trekt wel zijdelings in op de vellen. Op andere kleuren kun je stempelen met watervaste inkt en met watervaste marker tekenen of contouren zetten. Gebruik nooit een laserprinter of high speed copier. Deze worden te heet.

Stap 1.
Zoek een leuke afbeelding op de grootte van A4. Kijk bijvoorbeeld op sites met kleurplaten zoals www.kleurplaten.nl  De afbeelding moet wel makkelijk uit te knippen zijn.

Stap 2.
Teken de afbeelding op carbonpapier over op het vel of leg de afbeelding onder een vel (dit kan dus niet op alle vellen) en teken de afbeelding over op het vel met potlood of zwarte marker.

Stap 3
De randjes van de afbeelding kan je met een zwarte marker of watervaste stift. Kleur de rest zo nodig in met viltstiften. Ik heb kleurpotloden niet geprobeerd. Voor mijn gevoel kan dit alleen op die frosted vellen, omdat je daar geen glad oppervlak hebt wat bij alle andere wel zo is.

Stap 4.  Knip de afbeelding uit .
Dit kan met een gewone schaar of een 3D schaar. Ook kan je een kartelschaar gebruiken als je dat mooi vindt. Als je de afbeelding aan een sleutelhanger wilt doen of aan een ketting maak er dan een groot gaatje in. Dit kan met een perforator of met een pons. Maak drie gaatjes naast elkaar, zodat je na het krimpen nog wel een gaatje overhoudt.

Stap 5:  bakken:
Elke oven – groot of klein – is in principe geschikt. Verwarm oven op 165 graden C knip een stukje bakpapier. Leg de Shrinky Dinks erop met de gekleurde kant naar boven en doe dit in een voorverwarmde oven. Blijk kijken! Bak de shrinky dinks 1-5 minuten. Let op: het werkstuk kan opkrullen of vervormen tijdens het bakken. Het is dan het beste om de oven of magnetron even uit te zetten en de vorm met een houten spatel plat te drukken en daarna weer in de oven te doen om verder te bakken. Haal het werkstuk uit de oven en druk het onder een velletje papier plat (15 sec). laat het afkoelen en verwijder het bakpapier. Als je geen oven tot je beschikking hebt, kun ook een heattool gebruiken voor kleine werkstukken.

Stap 6:  watervast maken
Veel vormpjes geven na het bakken toch nog af. Zeker als je geen watervaste stiften gebruikt. Je kan dit afwerken door spray te gebruiken die je ook gebruikt om printable dvd’s waterproof te maken. Dit had ik toevallig thuis. Misschien kan je ook vernis in spray vorm gebruiken. Als je dit niet in huis hebt, kan je het eerst goed laten afkoelen en later kijken of het toch afgeeft. Het zal vooral afgeven als je de tekening veel hebt ingekleurd.

Stap 7:  finishing touch
Als je in de afbeelding gaatjes hebt gemaakt, kan je er bijvoorbeeld ook nog kralen aan bevestigen, zodat het nog meer een sieraad wordt. Bevestig zo nodig een oogje door de afbeelding heen door het gaatje en bevestig de afbeelding aan een ketting of een houten veter. Ook kan je er een sleutelhanger van maken. De afbeelding blijft mooier hangen als je het aan een oogje bevestigt en dan door een ketting of veter doet. Ik heb oude sleutelhangers gesloopt door de afbeelding eraf te halen en de nieuwe afbeelding eraan te doen. Leuk als kadootje voor iemand die een nieuwe woning heeft of gewoon om een middag gezellig te knutselen!

Voorbeelden van resultaten:
 

Koe als hanger aan een veterketting. gemaakt met frosted vel
Deze koe is met een frosted ruff vel gemaakt. Na het bakken heb ik er een oogje door laten doen en daarna de veter erdoor.
transparante boeddha als sleutelhanger
Deze lachende boeddha als sleutelhanger is met een blanco vel van Krimpie Dinkie gemaakt. Ik heb hem op een groene ondergrond gelegd, omdat je anders de afbeelding niet goed ziet. Na het sprayen een oogje erdoor heen en daarna het touwtje met het oogje en klaar!

Ik hoop dat je hierdoor op leuke ideeen bent gekomen. Veel knutselplezier gewenst!
Groetjes Veroni Steentjes