Stichting Intermobiel

Wet Voorziening Gehandicapten (WVG)

Wat houdt de wet in? 
Gemeenten hebben tot taak ervoor te zorgen dat mensen met een handicap of chronische ziekte zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat staat in de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). De WVG valt onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. U kunt via deze wet drie soorten voorzieningen (grotendeels) vergoed krijgen:
- woonvoorzieningen, zoals aanpassingen aan uw woning of een verhuizing naar een aangepaste woning;
- rolstoelen
vervoersvoorzieningen.

Voor wie is hij bedoeld?
In veel gemeenten krijgen alleen mensen die een inkomen hebben onder een bepaalde grens een WVG-voorziening.

De gemeente vergoedt altijd de goedkoopste ’adequate’ voorziening. Adequaat houdt in dat de voorziening uw probleem oplost. Wilt u een duurdere voorziening zonder dat die medisch noodzakelijk is, dan moet u de meerkosten zelf betalen. Elke gemeente heeft trouwens zo haar eigen opvattingen over ’medisch noodzakelijk’ en ’adequaat’. Zo kan het voorkomen dat in de ene gemeente vrijwel nooit een traplift wordt vergoed en in de andere gemeente altijd.

Waar en hoe vraag je het aan?

Woonvoorzieningen aanvragen
Voor een woningaanpassing heb je geen verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Als u bijvoorbeeld steeds meer moeite hebt met traplopen, struikelt over de drempels in huis of niet meer goed kunt opstaan van de wc, dan kunt u zelf een aanvraag indienen bij de gemeente. Huurt u een woning, dan kunt u ook de verhuurder vragen om een aanvraag in te dienen. Zorg in elk geval dat je de vergoeding aanvraagt voordat je iets verandert; de gemeente vergoedt de kosten nooit achteraf! Nadat u uw aanvraag bij de gemeente hebt ingediend, schakelt de gemeente een deskundige instantie in, bijvoorbeeld de GGD. Die beoordeelt welke woningaanpassingen noodzakelijk zijn en ook of deze tegen redelijke kosten kunnen worden uitgevoerd.

De gemeente zoekt naar de oplossing met de laagste kosten. Dit kan betekenen dat u moet verhuizen naar een andere woning. Maar dan moet wel duidelijk zijn dat die woning op redelijke termijn beschikbaar is. Bovendien mag uw sociale leven er niet op achteruitgaan door de verhuizing. De verhuis- en inrichtingskosten krijgt u vergoed (tot een maximumbedrag).

Rolstoelen aanvragen
Voor een rolstoel kan je bij je gemeente terecht, behalve wanneer je in een verzorgingshuis of een andere AWBZ-instelling woont; dan moet je bij je zorgverzekeraar zijn voor een rolstoel. De gemeente vraagt voor rolstoelen geen eigen bijdrage.

Vervoersvoorziening aanvragen
Je kunt bij de gemeente waar je woont een vervoersvoorziening aanvragen als u door uw handicap of chronische ziekte niet kunt reizen met het openbaar vervoer. Er zijn voorzieningen voor gemeentelijk en regionaal vervoer en voor landelijk vervoer. Sommige mensen kunnen ook deze voorzieningen niet gebruiken; als dat voor u geldt, kijkt de gemeente naar individuele vervoersvoorzieningen, bijvoorbeeld een aangepaste auto.

Waar vind je meer informatie over de WVG?
§Op de website van je eigen gemeente
§Op de website van het ministerie van VWS