Stichting Intermobiel

van WAO naar WIA

Op 29 december 2005 vervangt de WIA de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Ben je op of na 1 januari 2004 ziek geworden en kun je na twee jaar nog niet aan het werk, dan krijg je met de WIA te maken. De WAO blijft bestaan voor mensen die in de WAO zitten. Wel kunnen zij worden herkeurd volgens nieuwe strengere criteria, al dan niet met gevolgen voor de uitkering.

Wat houdt de WIA in?
De slogan van de WIA is ’Het gaat niet om wat je niet meer kan... maar om wat je nog wel kan.' De wet biedt meer prikkels om weer aan de slag te gaan. Het zal financieel altijd lonend zijn om (meer) te werken. De WiA bestaat uit de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA).

Voor wie is de WIA bedoeld?
Als je na een periode van 2 jaar ziekte een loonverlies hebt van 35% of meer, kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering. Met een loonsverlies tussen 35% en 80% moet je voor het deel dat je nog kan werken een baan zoeken. Je inkomen wordt aangevuld volgens de WGA. Als je een loonverlies van 80% of meer hebt en geen uitzicht op verbetering val je onder de IVA.

Hoe en waar vraag je een WIA-uitkering aan?
Het UWV bepaalt de mate van arbeids(on)geschiktheid van de werknemer door het loonverlies te bepalen. Een verzekeringsarts beoordeelt het medische gedeelte en een arbeidskundige bepaalt het loonverlies.

Waar vind je meer informatie over de WIA? 
§ Zie ook www.werkennaarvermogen.nl
§ Wia dossier