Stichting Intermobiel

Mariëtte: Tai Chi vakantie

Mariëtte op Tai Chi vakantie

Op 2 juni van dit jaar was het weer zover, die dag vloog ik naar Colchester voor een Taoïstische Tai Chi health-recovery week. Ik zie deze weken altijd als een combi van aan jezelf en je gezondheid werken en vakantie. Even heb je de tijd om je helemaal op je zelf te richten. Ik beoefen deze vorm van tai chi nou al zo’n 3 jaar, met veel plezier en het helpt mij om beter met mijn ziekte progressieve multiple sclerose om te gaan en mijn gezondheid te verbeteren, zo niet het MS aftakelingsproces te vertragen. 

Informatie over deze vereniging:  
De Taoïstische Tai Chi vereniging is een internationale vereniging opgericht in 1970 door Master Moy Lin-shin in Canada. Hij was een tai chi meester en Taoïstische monnik die zijn leven wijdde aan het bestuderen van de helende principes van Taoïstische en martiale kunsten om ze daarna toegankelijk te maken voor een breed publiek. Momenteel wordt Taoïstische Tai Chi op meer dan 500 locaties over de hele wereld onderwezen. De vereniging is een non-profit organisatie waar alle instructeurs vrijwillig les geven. 

Eenmaal aangekomen op Londen Stansted werden we naar het Taoist Tai Chi center in Colchester gebracht. Zoals alle centra’s die ik totnogtoe gezien heb (1 in Mallorca en het hoofdcentrum in Orangeville Canada) ademen deze centra’s een prettige sfeer uit. Het centrum in Colchester word ook door mooie natuur omgeven en er heerst rust en je hoort er veel vogels. Er is een prachtige keuken waar 2x daags Chinees word gekookt ook door vrijwilligers en de groep zelf. Ieder probeert bij te dragen wat binnen haar of zijn mogelijkheden ligt  Er is een prachtig aangepaste badkamer en toilet. Mocht iemand hulp nodig hebben bij aankleden en wassen dan word er gekeken wat de mogelijkheden zijn. Van tevoren kun je dit aangeven. 

De groep bestond deze keer uit 45 mensen van diverse nationaliteiten, jong en oud, met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen, maar er waren ook een aantal mensen waar ogenschijnlijk niets mee aan de hand was. Het is maar net hoe je gezondheid ziet. Als je wat verder durft/wilt kijken heeft een ieder zijn dosis pijn te verweken in dit leven. Het staat vrij in hoeverre jij jouw Taoïstische Tai Chi ontwikkeling in jouw leven wilt integreren. Er waren ook 2 andere MS patiënten maar ook jongeren met letsel als gevolg van ernstige auto-ongelukken, hersenletsel, en spierziekten... maar ook 2 80-jarigen!! Het mooie van Taoïstische Tai Chi is dat je het ook zittend kunt beoefenen. 

Het programma op zo’n Health recovery week ziet er als volgt uit. s’Ochtends kun je zelf wat ontbijt maken, klaargezet door een ieder van ons. Je kunt zelf invullen wat en waarneer je aan corvee wilt/kunt doen. Dit is nooit een probleem. Om 10 uur word er doorgaans begonnen met de Taoïstische Tai Chi training. Dit gaat door tot 13.00 en dan word er samen heerlijk geluncht. Om 15.00 wordt de training weer hervat tot 17.30 als de avondmaaltijd plaatsvindt. Het avondprogramma is van 20.00 tot 22.00. Ditmaal waren er 2 instructeurs uit Canada overgevlogen die de workshop leidden. Het lijkt misschien een lange dag, mensen met een chronische ziekte hebben vaak last van vermoeidheid en een zijn gewend aan een vast moment op de dag waarneer er gerust worden.  Gelukkig is hier ruimte voor. Je kijkt zelf naar je eigen grenzen en wat je aankan. Niemand zal je daar op afrekenen want alleen jij voelt wat je voelt. Tijd en mogelijkheden om je terug te trekken is er genoeg. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik tijdens deze weken meer aankan dan thuis! 

De groep was bijzonder. Ik heb mensen die ik al op Mallorca of in Canada had ontmoet weer gezien en nieuwe vrienden erbij gemaakt. We hebben veel lol gehad, maar ook gehuild. Het is voor mij altijd weer een intense ervaring en het verbaast me hoe snel er binding ontstaat in de groepen. Ik ben weer opgeladen. Heb nieuwe inzichten erbij, nieuwe ontdekkingen in de Taoistische Tai chi gedaan waar ik hier weer mee verder kan, In oktober ga ik naar de volgende health recovery. Ditmaal in Veldhoven! 

Meer informatie:
Tai chi vereniging Nederland is 
Internationale Tai Chi vereniging

Geschreven door Mariëtte Swagerman