Stichting Intermobiel

‘Mode voor iedereen – dat is de filosofie achter MOS.’

‘Mode voor iedereen – dat is de filosofie achter MOS.’

 

Het verhaal van Alicia over het merk MOS + 1 logo MOS

 

Tijdens de Supportbeurs in Utrecht in 2018 kwamen Intermobielers Emile en Fons in contact met Alicia de Groot. Ze had een stand op de beurs samen met Kelly Sue en haar Warriors. Denise Vanderbroeck interviewde Kelly Sue in het Mobiel Magazine van december 2016. Aangezien kleding en verzorging ook een belangrijk thema van Intermobiel is, nodigden we Alicia uit voor een bezoek in Arnhem om nader kennis te maken.

 

alicia in haar MOS AtelierC.V. van Alicia de Groot (1990) 

2007 – 2010: Student Mode & Maatkleding aan het ROC Hilversum (mbo);

Vierjarige opleiding, afgerond in drie jaar

2010 – 2014: Student Fashion Technology (afstudeerrichting Fashion & Design) aan het Amsterdam Fashion Institute (hbo);

2014 – heden: Freelance modeontwerper vanuit haar eigen atelier in Ede (Gelderland);

2016 - heden: Eigenaar MOS by Alicia de Groot

 

MOS

Nadat Alicia de Mode & Maatkleding opleiding aan het ROC in 2010 afrondde, zette ze de stap naar het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), waar ze haar technische vaardigheden en eigen stijl verder ontwikkelde. Tijdens haar afstudeeropdracht merkte Alicia dat er weinig geen leuke stijlvolle kleding voor de zittende mens was. Ze koos voor de afstudeerrichting Fashion & Design. Als afstudeerproject viel haar keuze op mode voor de zittende mens. Ze hoorde over rolstoelkleding op het nieuws en toen dacht ze: Dat lijkt me een tof afstudeerproject. Het is Alicia’s overtuiging dat er ook voor de zittende mens jong en oud stijlvolle kleding moet zijn.  Dit soort kleding sluit ook aan op Alicia’s voorliefde voor de technische kant van mode. Kleding maken voor mensen in een rolstoel is bij uitstek een technisch proces: een perfecte pasvorm is van groot belang. Het is echt maatwerk.

 

Alicia: “In Nederland zijn ongeveer tweehonderdvijftig duizend mensen afhankelijk van een rolstoel. De grootte van de groep vond ik verbazingwekkend. Ik kwam er al snel achter dat er voor deze doelgroep weinig mode-aanbod is, zeker voor jongeren. Een plus een is twee. Mijn overtuiging doel is dat je je beter voelt als je er goed uitziet.  Daarnaast streef ik ernaar om kleding te ontwerpen die de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de drager versterken.”

 

Na haar afstuderen wilde Alicia daarom op dit gebied doorgaan. Begin 2016 richtte ze dan ook het merk MOS op. Het is Alicia’s overtuiging dat er ook voor de zittende mens stijlvolle kleding moet zijn.  Dat miste ze namelijk toen ze haar afstudeeropdracht deed. Mode voor iedereen – dat is de filosofie achter MOS.

 

de plant mosVanwaar de naam MOS?

“De naam MOS komt van het gelijknamige groene plantje. Mos groeit in de natuur als een zachte extra laag op bomen en rotsen. Daarmee staat het symbool voor wat MOS de zittende mens wil bieden: kleding die aanvoelt als een tweede huid. Je goed voelen en er goed uit zien in je rolstoel is geen makkelijke opgave? Ik denk daar anders over.

 

“Zelf vind ik MOS staan voor: persoonlijk, aandacht, tijdloos, ambacht en groen. Mijn toekomstvisie: Ik geloof in een inclusieve wereld. Hierin kan en mag iedereen mee doen! Daarom zou ik graag de kleding van MOS willen laten maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen werken aan mooie producten.”

 

Ze merkt dat mensen het nog lastig vinden om aangepaste kleding te kopen. Dat is een drempel waar iemand echt overheen moet. Dit komt omdat de klant vaak denkt dat het te zien is dat je aangepaste kleding draagt, terwijl Alicia dat met MOS juist niet wil laten zien. Door samen met de klant het kledingstuk te bekijken en het aan te trekken komen ze erachter dat het eruit ziet als normale kleding en dat het dan een stuk comfortabeler zit’

 

Collectie
Alicia maakt dus unieke mode die afgestemd is op de zittende houding. De collectie van MOS bestaat uit modieuze aangepaste kleding voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze streeft ernaar om de zelfredzaamheid te versterken door haar kleding. Daarom wordt rekening gehouden met zaken als: comfort, bewegingsvrijheid en het makkelijk aan- en uittrekken van de kleding naast de praktische draagbaarheid en stijl. De aanpassingen zijn zo onzichtbaar mogelijk verwerkt in ieder item dat ze maakt. De laatste trends worden ook in haar collecties verwerkt.  

 

Bij MOS zijn productie en ontwerp van de collectie in eigen hand, daarom is het mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de gebruiker. Een andere stof? Wel of geen muts? Extra aanpassingen? Veel is mogelijk in overleg.

 

In het begin bracht Alicia een hele collectie uit van T-shirts, truien tot jassen en capes. Momenteel ligt haar focus op de jassen en capes. Daarin kan ze voor iedereen van betekenis zijn. Omdat ze alles in het bedrijf alleen doet kan ze niet in een keer alles online zetten. Haar producten moeten eerst helemaal uitgedacht en getest zijn door proefpersonen, voordat het online gaat. “Ik hoop op korte termijn daarom ook heren en kinderen toe te voegen aan mijn collectie. Dat is nog een wens van mij.”

 

In jassen en mantels is nog niet veel aanbod in. T-shirts kun je overal kopen. Daar hoef je niet speciaal iets voor te ontwerpen. Het enige wat je kunt doen is een splitje aan de zijkant maken, omdat rolstoelers vaak iets meer buikruimte nodig hebben. Dat is met jassen en capes een ander verhaal.

 

MOS zomercape luna kleinCapes 
Er is erg veel mogelijk, dus maatwerk, bij bijvoorbeeld een cape. Je kunt je eigen cape samenstellen. Je hebt de keuze bijvoorbeeld met een capuchon en een kraag erop of zonder dat. Ook is er keuze in de soort voering (lente/herfst voering en een wintervoering die gewatteerd is). Alle drie de modellen capes zijn in een waterafstotende stof en een wollen stof verkrijgbaar. Beide soorten stof zijn in 5 kleuren verkrijgbaar. Cape Demi is er in maat S, M en L.  Je kiest uit een model, stof, voering, lengte en eventueel nog extra aanpassingen. Zij levert haar kleding aan de particuliere- en zorgsector. Aangezien de kleding maatwerk is, is er een levertijd. Tijdens de winterdrukte kan de levertijd drie tot vier weken zijn.

 

‘Sommige mensen vinden de kleding duur, de waterafstotende winterjas Amber is te koop vanaf 
€ 265,-. Omdat alles in eigen atelier gemaakt en ontwikkeld wordt is er in mijn atelier geen sprake van kinderarbeid of slechte werkomstandigheden.  Daarnaast moet ik extra werk verrichten door bijvoorbeeld de naden dubbel te stikken voor de stevigheid, de stof en de onderdelen moeten van een goede kwaliteit zijn. Omdat ik geen jassen van € 600,- wil aanbieden, heb ik gekozen voor modellen die bij veel mensen goed zitten. Zo kan ik ook de prijs lager aanhouden. Mocht er toch een andere wens zijn dan kan ik die zo toevoegen of aanpassen op het product. Ik kan bijvoorbeeld het achterpand korter of langer maken, een extra rits toevoegen zodat je er makkelijker in komt, een magnetische rits toevoegen als de motoriek in de handen minder is, als je naar voren gebogen in de stoel zit, kan ik dat in het patroon verwerken, et cetera.’, aldus Alicia.

 

MOS jurkJurk

Ook verkoopt ze op haar website nog andere kleding zoals truien en jurken die betaalbaar zijn. Er is keuze in de stof en in overleg is ook een andere stof mogelijk. De jurk is speciaal gemaakt voor, en in overleg ontwikkeld met vrouwen die altijd in een rolstoel zitten. Een gewone jurk veroorzaakt irritaties omdat je op de rok zit. Je kunt deze nooit helemaal glad krijgen onder je benen waardoor je de hele dag op de kreukels zit. Bovendien heeft niet iedereen de kracht of handigheid om zo’n jurk goed naar beneden te trekken. Het resultaat is dat je jurk niet mooi zit en dat je je niet prettig voelt in een jurk. Het bijzondere is dat het achterpand deels bestaat uit een tricot pand. Dit zorgt voor extra rek waardoor je de jurk makkelijk aan kunt trekken. Met deze jurk is dit probleem dus verleden tijd! Je hebt alleen een jurk aan de bovenkant, en aan de onderzijde zit alleen stof tot het zitvlak.

 

Het mooie van deze jurk is dat deze is aangepast voor de zittende houding maar zodra je de jurk aanhebt ziet niemand dat deze is aangepast. De producten die Alicia ontwerpt worden door mensen getest zodat ze de kleding kan blijven verbeteren door de feedback.

 

Meest trots op….

‘Trots ben ik op onze jassen en capes met een uniek concept. Ik ben het meest trots op de waterafstotende winterjas Amber. De jassen en capes zijn ideaal voor de rolstoelgebruiker omdat je ze gemakkelijk zelf aan en uit kunt trekken. Maar ook omdat ze de fysieke belasting van zorgverleners substantieel beperken tijdens de zorg voor cliënten die hulp nodig hebben bij het aan- en uitkleden. Het aan- en uittrekken gaat dus sneller en geeft minder pijn bij de gebruiker. Om een rolstoel of orthese optimaal te kunnen benutten, is het van groot belang dat de kleding geen invloed heeft op de pasvorm van de rolstoel of orthese. Daarnaast kunnen de jassen en capes ook naar ieders wens aangepast worden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om het rugpand aan te passen. Er kan een uitsparing in het rugpand gemaakt worden zodat de jas/cape niet tussen de rug en orthese valt. Het rugpand kan ook zo gemaakt worden dat de jas/cape over de orthese heen valt met eventueel nog uitsparingen voor de hoofdsteun en duwstangen.

 

winterjas amberMaatkleding van MOS

Naast de vaste collectie biedt MOS ook maatkleding aan voor de particuliere- en zorgsector. Op maatgemaakte kleding kan variëren van aangepaste stukken uit de collectie tot geheel unieke stukken, ontworpen op basis van de persoonlijke wensen van de klant. 

Verkoop
De kleding van MOS is te koop op haar website. De verzendkosten zijn slechts €3,95. Het gebeurt niet vaak dat een online bestelling niet goed is. Mocht het wel zo zijn, dan kan dat in veel gevallen aangepast worden. Voor de specifiekere wensen kunnen ze Alicia altijd bellen zodat ze je helpt tijdens het bestelproces. Anders kan ze thuiskomen bij een klant.

 

Waar word je blij van door MOS?  + 5 afbeelding zomercape Luna

‘Wat voor mij telt, is dat ik echt kan genieten en voldoening kan krijgen om echt mensen te helpen om hun zelfredzaamheid te vergroten.’

 

Ben je naar aanleiding van dit interview nieuwsgierig naar de MOS kleding bezoek dan haar website https://mosbyaliciadegroot.com  Als je informatie wilt of vragen hebt, kun je altijd contact met haar opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.  

 

Veroni Steentjes m.m.v. Alicia de Groot

Fotograaf Studio Indruk