Stichting Intermobiel

In gesprek met kledingontwerpster Kelly Sue

‘Diversity is the key to unity’

 

Kelly Sue (26 jaar, Den Helder, getrouwd) is een Seated Fashion Designer. Ze studeerde aan de Fashion Design Opleiding ROC in Alinia-01-Kelly Amsterdam. Ze heeft zelf geen handicap heeft. Ze deed in 2014 mee aan het project ‘Fashion on wheels’; een project om de beeldvorming te verbeteren over het feit dat er zo weinig ‘zittende’ mode is. De hoofdopdracht: maak modieuze kleding voor rolstoelers in een beach thema. Zo kwam SUE in aanraking met rolstoelkleding. Bekijk het programma hier terug.

 

Kelly was zo geïnspireerd geraakt tijdens dit project dat ze er verder mee ging. Tijdens de Mercedes-Benz Amsterdam Fashion Week (MBAFW) in juli 2016 was het eindelijk zover! Haar droom kwam uit en ze toonde haar eerste collectie ft. VJR Jewels. Deze collectie bestaat uit klassiekers, basics en Key-items. Denk hierbij aan de: trenchcoat, jeans, basic top, blouse en een kokerrok. Dit zijn allemaal voorbeelden die nooit uit het modebeeld verdwenen zijn. Alle modellen zitten in een rolstoel. SUE noemt ze haar: ‘Warriors of the New Revolution’. Deze Warriorsvechten voor gelijkwaardigheid in de media: ‘Diversiteit is de sleutel tot eenheid’.  

 

Het verschil in haar kleding
De kleding die SUE ontwerpt zijn speciaal aangepast voor de zittende houding. Het gaat hier met name om het silhouet verschil. Denk bijvoorbeeld aan een jeans die aan de achterkant van de taille is verhoogd maar aan de voorkant meer ruimte heeft gekregen waardoor het niet op je buik drukt. Kniestukken hebben een hoek van 45 graden waardoor de broek niet trekt bij de knieën. De blouse, top en trenchcoat hebben meer ruimte in de schouders waardoor je makkelijker kunt rollen. Daarnaast is de lange trenchcoat aan de achterkant kort om stof ophoping te voorkomen en aan de voorkant lang zodat hij mooi over de schoot heen valt. Verder is de trenchcoat afgewerkt met leerstukken op de mouwen, zodat het slijtvast is. Dit zijn slechts enkele aanpassingen die jaren van voorbereiding en onderzoek hebben gekost om dit zo voor elkaar te krijgen. 

 

De passie om haar product door te ontwikkelen bleef maar groeien en nog geen zes maanden later toonde SUE alweer haar tweede collectie op de MBAFW in januari 2017. Dit keer waren er niet alleen modellen in een rolstoel, maar ook lopende modellen. SUE wil hiermee aantonen dat er een eerlijke kans voor iedereen moet zijn naast gelijkwaardigheid. De Warriorswaren omgetoverd tot rebelse schoonheden. Een high-end streetstyle look met een touch of 70’s, casual met een punk twist. Het is herkenbaar aan de patches op het denim. Verder zijn er voornamelijk zachte vloeiende stoffen gebruikt. Deze stoffen zijn in deze collectie terug te vinden in de blouse en in de broeken en ze zouden daarmee ook mogelijk zijn voor onze ‘liggende’ Intermobielers. Ondanks dat de kleding natuurlijk niet voor deze houding is ontwikkeld. Het is zoals de meeste mensen kennen een kwestie van vraag en aanbod. Om de productiekosten te kunnen betalen zijn er genoeg pre-orders nodig. Zonder voldoende pre-orders kan de productie niet beginnen. Je kunt de collectie van SUE shoppen op haar website.

 

SUE kan daar natuurlijk niet op wachten en is samen met haar Warriorsde strijd aan gegaan. Met het thema van de tweede collectie REBEL ‘BROKEN CRAYONS STILL COLOR’ heeft ze een statement sweater ontworpen. Bij aanschaf van de sweater (€ 33,70 euro) steun je SUE om meer aandacht te genereren voor integratie bij shows en photoshoots. De opbrengst van de sweater gaat naar de nieuwe stichting; 'The SUE foundation'. The SUE foundation streeft naar meer participatie en zichtbaarheid voor anders-valide en naar eenheid. Geen ONDERSCHEIDmeer tussen rollende, lopende en alle modellen en alles hier tussenin. Samen kunnen we laten zien dat we allemaal gelijk zijn. Bestel je sweater hier.
 

Alinia-02-SUE_VJR_AFWS17 (2)      Alinia-03-GROOT-SUE_AFWF17

 

Alinia-02-SUE_VJR_AFWS17

 

     Alinia-04-SUE_AFWF17


Dank
Alinia-05-GROOT-KS 
Beste Kelly Sue, Ik wil je namens Intermobiel hartelijk bedanken dat je Stichting Intermobiel te woord hebt gestaan voor het Mobiel Magazine. Intermobiel wenst je veel succes met je label. Mocht je nou nog meer willen weten over SUE en haar Warriorsga dan naar haar website www.sue-online.nl. Stichting Intermobiel gaat SUE natuurlijk op de voet volgen en ik houd jullie op de hoogte. Ik sluit graag met SUE’s inspirerende boodschap af: 

 

‘BROKEN CRAYONS STILL COLOR’  

Geschreven door Denise Vanderbroeck

Geredigeerd door Veroni Steentjes

Gepubliceerd in Mobiel Magazine zomer 2017

Online oktober 2018