Stichting Intermobiel

Boek: Ik, Zlatan

Johan heeft een recensie geschreven van het boek ‘Ik, Zlatan’ van Zlatan Ibrahimovic met David Lagercrantz.

Titel: Ik, Zlatan
Schrijver: Zlatan Ibrahimovic met David Lagercrantz
Genre: Sport, voetbal
Inhoud: 334 bladzijdes
Verschenen in: februari 2012
Uitgeverij: Ambo/Anthos B.V.

Recensie:
Voetbalster Zlatan Ibrahimovic (1981) heeft samen met David Lagercrantz zijn biografie geschreven. Zlatan werd in de Zweedse stad Malmö geboren. Zijn vader komt uit Bosnië en zijn moeder uit Kroatië. Zij scheidden nog voordat hij twee jaar is. Aanvankelijk bleef hij bij zijn moeder, oudere zus, jongere broertje en enkele oudere halfzussen wonen. Zlatan groeide op in een harde wereld: zijn halfzussen verslaafd aan de drugs, zijn vader aan de alcohol. Zijn moeder werkte hard en was bijna nooit thuis was. Ze voedde haar kinderen op met de harde hand, liefde thuis was ver te zoeken. Op straat, thuis en op school was het echt overleven. Na enkele jaren later moest hij bij zijn vader gaan wonen, waar de koelkast altijd leeg was, slechts gevuld met veel bier. Een lieverdje was Zlatan beslist niet, fietsen stelen kon hij maar niet laten. Stabiliteit was er nooit, vaak verhuizen en regelmatig veranderen van school en voetbalclub.

Als voetballertje kwam hij terecht bij de jeugd van profclub Malmö FF. Erg gewenst voelde hij zich niet, Zlatan werd gezien als een brutaal 'allochtoon' jongetje uit de 'getto'. Hij was ook niet de meest talentvolste, maar zijn eigenzinnige karakter en de uiterste wil om te winnen, bracht hem tot het eerste elftal. Na enkele jaren verruilde hij Malmö FF, na ruzie, voor het Nederlandse Ajax.  Een paar seizoenen later verliet hij Ajax en volgde een glansrijke carrière via Juventus, Inter, Barcelona en AC Milan. Hij beschrijft zijn jaren bij deze clubs zonder enige vorm van terughoudendheid. Hij is zoals hij is: een sterke persoonlijkheid, opvliegend en voor de duvel niet bang. Met zijn winnaars- en vechtersmentaliteit stuwt hij zij ploeggenoten op en mede door zijn doelpunten behaald hij 8 landstitels op rij. Maar door zijn gedrag komt hij regelmatig in conflict met bestuurders, medespelers, trainers, pers en supporters.
boekrecensie Intermobiel van Ik, Zlatan

Het leuke van het boek is, hij neemt beslist geen blad voor zijn mond. De nodige mensen moeten het ontgelden. Zelfkritiek is hem niet vreemd en verantwoordelijkheid voor zijn daden gaat hij niet uit de weg. Hij geeft een duidelijk beeld van zijn leven als stervoetballer en alles wat daarbij komt (bijvoorbeeld het racen in zijn sportbolides). Echt smullen zijn de verhalen over hoe zijn clubtransfers geraffineerd tot stand kwamen en natuurlijk de contractonderhandelingen.

Cijfer waardering: 9
Korte toelichting op het cijfer: Het boek leest zich gemakkelijk en beschrijft alle ins en outs van de nog actieve stervoetballer, maar ook over zijn harde leven als straatjongen in een achterstandswijk. Van fietsendief en wegpiraat tot topscorer in de Italiaanse competitie, van Van der Vaart tot Messi, van Beenhakker tot Berlusconi en van rode kaarten en andere misstanden tot prachtige doelpunten. Alles komt aan bod zonder een blad voor de mond te nemen. Gedurfd en interessant zijn ook de anekdotes over zijn transferonderhandelingen, normaal gesproken wordt daar niet over bericht, maar hij vertelt daar openhartig over. Dat is een apart, hard wereldje.

Ingevuld door Johan Fiddelaers
Gepubliceerd in het Mobiel Magazine van december 2012
Geplaatst op de website in september 2013