Stichting Intermobiel

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)

Wat houdt de wet Wtcg in?
De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) regelt dat mensen met een handicap of chronische ziekte een vaste algemene tegemoetkoming krijgen voor de meerkosten, die je hebt vanwege je handicap of chronische ziekte zoals bijvoorbeeld extra stookkosten. De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is per 1 januari 2009 ingevoerd. Deze tegemoetkomingen komen in de plaats van het chronisch ziekenforfait uit de Buitengewone Uitgaven van de belastingdienst. Dit forfait was een uitkering voor verborgen kosten in verband met ziekte of handicap.

De Wtcg bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  • de algemene tegemoetkoming.
  • de korting op de eigen bijdrage van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
  • een nieuwe fiscale regeling voor specifieke zorgkosten. 

Daarnaast zijn er ook nog maatregelen genomen om mensen die arbeidsongeschikt zijn en ouderen zo te compenseren voor het wegvallen van aftrekposten, die vielen onder de oude fiscale regeling buitengewone uitgaven. Door de stijging van het verzamelinkomen als je minder aftrekposten hebt, zou je bijvoorbeeld minder huurtoeslag kunnen ontvangen of een hogere eigen bijdrage moeten betalen. Daar worden dus aanpassingen voor geregeld.

Voor wie is hij bedoeld?
De Wtcg is bedoeld voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Om vast te stellen wie in aanmerking komt voor de algemene tegemoetkoming, wordt gekeken naar verschillende vormen van zorg die wijzen op extra kosten als gevolg van een aandoening of beperking. De algemene tegemoetkoming wordt toegekend op basis van gegevens uit bestaande, landelijke registraties. De gegevens zeggen iets over de extra kosten die iemand in een bepaald jaar heeft vanwege zijn/haar handicap of chronische ziekte. De volgende criteria worden gebruikt om te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een algemene tegemoetkoming en om de hoogte daarvan te bepalen. Je moet minimaal voldoen aan één van de onderstaande criteria om in aanmerking te komen voor een algemene tegemoetkoming:

  • Een indicatie voor langdurige AWBZ-zorg.
  • Langdurig hulp bij het huishouden in natura via de WMO.
  • Opname in een ziekenhuis voor bepaalde aandoeningen.
  • Revalidatiezorg gegeven in of door revalidatiecentra.
  • Fysio- of oefentherapie voor bepaalde aandoeningen.
  • Intensief gebruik van bepaalde medicijnen.
  • Vergoeding van bepaalde hulpmiddelen.  

Een uitgebreide toelichting op de criteria is te vinden op deze website van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), gemeenten en de zorgverzekeraars bekijken aan welke criteria je voldoet en geven dat door aan het Centraal Administratie kantoor (CAK). Het CAK is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de algemene tegemoetkoming. De hoogte van de algemene tegemoetkoming ligt tussen de € 150,-- en € 500,--. De Wtcg maakt onderscheid tussen een hoge en een lage algemene tegemoetkoming. Een lage algemene tegemoetkoming (150 tot 300 euro) krijg je als je een indicatie voor 26 weken of langer verblijf met overnachting in een AWBZ instelling Dan kom je in aanmerking voor de lage tegemoetkoming, ongeacht of je ook aan andere criteria voldoet. Een hoge algemene tegemoetkoming (350 tot 500 euro) krijg je als je 26 weken of meer minstens 10 uur per week huishoudelijke hulp via de WMO in natura ontvangt.

Persoonsgebonden budgetten voor hulp bij het huishouden tellen (nog) niet mee. Hiervan bestaat namelijk geen dekkende landelijke registratie. Er wordt gekeken hoe dit in de toekomst opgelost kan worden. Of heb je een indicatie voor minstens 10 uur in per week AWBZ-zorg of een indicatie voor 4 dagdelen in de week. Dit gaat om zorg zonder verblijf. De eigen bijdrage in 2009 voor zorg met verblijf en zorg zonder verblijf en de WMO, zijn niet meer aftrekbaar van de belasting. Daarvoor in de plaats komt een korting op de eigen bijdrage. De korting voor eigen bijdrage op zorg met verblijf is 16%. De korting van de eigen bijdrage zorg zonder verblijf en de WMO is 33%. Deze kortingen gelden voor mensen onder de 65 jaar. Binnen de Wtcg is er nieuwe fiscale regeling voor specifieke zorgkosten. Kijk voor een overzicht van aftrekbare specifieke zorgkosten op de website van de belastingdienst .

Kom je op grond van de criteria in aanmerking voor de algemene tegemoetkoming dan ontvang je automatisch bericht via het Centraal Administratie Kantoor (CAK) rond de zomer van 2010. Je hoeft dus zelf niets te doen. In de beschikking kan je zien welke gegevens hebben geleid tot de tegemoetkoming, zoals een AWBZ-indicatie, WMO-hulp bij het huishouden en/of het gebruik van zorg op grond van de Zorgverzekeringswet. Het CAK keert de algemene tegemoetkoming uit: achteraf in één keer. De tegemoetkoming voor 2009 wordt medio november 2010 gestort. Een voorschot is niet mogelijk. Het CAK stort het geld op de rekening die bekend is bij de zorgverzekeraar of het CAK. De tegemoetkoming is vrijgesteld van inkomensbelasting en heeft geen invloed op de hoogte van de aftrekposten bij de regeling specifieke zorgkosten.

Waar vind je meer informatie?

Meer informatie over de nieuwe fiscale regeling specifieke zorgkosten is te vinden op deze website.

Geschreven door Ingrid Groenendijk
Geredigeerd Veroni Steentjes
Maart 2009