Stichting Intermobiel

Mantelzorgcompliment

Wat houdt de wet in? 
De overheid heeft veel waardering voor het werk van mantelzorgers. Daarom kunnen mantelzorgers € 250 krijgen voor hulp in het jaar 2009, dat in november 2010 wordt uitgekeerd.

Voor wie is hij bedoeld?
Het mantelzorgcompliment is voor mantelzorgers die langdurig en intensief een familielid, partner, vriend of kennis verzorgen. Zorg waarvoor anders professionele hulp nodig is. Als de zorgvrager hem of haar daarvoor voordraagt, kan de mantelzorger het compliment bij de SVB aanvragen.

Zorgvrager en mantelzorger
De zorgvrager is de persoon die wordt verzorgd. Een mantelzorger, vaak een familielid, partner, vriend of kennis van de zorgvrager, is iemand die vrijwillig een zorgvrager verzorgt.

Zorgt u vrijwillig voor uw zieke partner? Dan bent u mantelzorger. Heeft u als ouder extra zorg voor uw zieke kind? Ook dan bent u mantelzorger, en kunt u het mantelzorgcompliment krijgen.

Geen gevolgen voor belasting, uitkering of toeslagen
De mantelzorger hoeft geen belasting te betalen over het mantelzorgcompliment. Het compliment telt niet mee voor zijn of haar inkomen. Ook heeft het compliment geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag van de mantelzorger.

Mantelzorgcompliment met een Persoonsgebonden Budget
Voor een zorgvrager heeft het geven van een mantelzorgcompliment geen invloed op de hoogte van een eventueel Persoongebonden Budget (PGB). De mantelzorger krijgt het compliment naast het salaris uit een PGB.

Wie krijgt het mantelzorgcompliment?
Vanaf 1 augustus 2009 is de regeling veranderd. 
Nieuwe regeling per 1 augustus 2009
Om het mantelzorgcompliment aan te kunnen vragen, moet:

-de zorgvrager een indicatie hebben voor AWBZ-zorg aan huis (een extramurale indicatie), afgegeven door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) of Bureau Jeugdzorg;
-deze indicatie voor minimaal 53 weken (371 dagen) zijn afgegeven;
-deze indicatie op of na 1 augustus 2009 zijn afgegeven.
Website Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Website Bureau Jeugdzorg Is uw indicatie afgegeven voor 1 augustus 2009? Dan mag u mogelijk het mantelzorgcompliment geven op basis van de overgangsregeling.

Overgangsregeling
De overgangsregeling is van toepassing wanneer:

- de zorgvrager in 2008 en/of 2009 (tot en met 31 juli 2009) een mantelzorgcompliment heeft kunnen geven;
- de indicatie op 1 augustus 2009 nog geldig is.

Op basis van de indicatie die op 1 augustus 2009 geldig is, beoordeelt de SVB of de zorgvrager het mantelzorgcompliment mag geven.

Beoordelingsdatum
Om ervoor te zorgen dat een mantelzorgcompliment niet vaker dan één keer per kalenderjaar kan worden aangevraagd, werkt de SVB met een beoordelingsdatum. De beoordelingsdatum is de datum waarop de indicatie is afgegeven op basis waarvan de zorgvrager voor het eerst een mantelzorgcompliment heeft mogen gegeven. Precies een jaar na deze datum beoordeelt de SVB opnieuw of de zorgvrager aan de voorwaarden van de regeling die op dat moment geldt, voldoet. Zorgvragers van wie de beoordelingsdatum na 1 augustus 2009 ligt, vallen onder de nieuwe regeling.

Extramurale indicatie
Een zorgvrager met een indicatie voor extramurale AWBZ-zorg heeft langdurig zorg thuis nodig, bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden. Als de mantelzorg niet zou worden verleend, moet een professionele zorgverlener deze hulp bieden.

Is een zorgvrager opgenomen in een tehuis, of staat hij of zij daarvoor op een wachtlijst? Dan is er sprake van een intramurale indicatie. De zorgvrager kan dan geen mantelzorgcompliment geven.

Waar en hoe vraag je het aan? 
Als u zorgvrager bent en de juiste indicatie heeft van het Centrum Indicatiesteling Zorg (CIZ) of Bureau Jeugdzorg, hoeft u niets te doen. U ontvangt automatisch een aanvraagformulier van het SVB. Met dit aanvraagformulier kunt u een mantelzorger voordragen voor het mantelzorgcompliment. 

De zorgvrager bepaalt welke mantelzorger het compliment krijgt. Daarom moet de zorgvrager (of zijn wettelijke vertegenwoordiger) zelf het aanvraagformulier ondertekenen. U mag per kalenderjaar aan 1 mantelzorger het mantelzorgcompliment geven. De mantelzorger bepaalt zelf wat hij of zij met het geld doet. Eventueel kunt u afspreken dat het bedrag na de betaling over meerdere mantelzorgers wordt verdeeld.

Elke mantelzorger kan per kalenderjaar 1 mantelzorgcompliment krijgen. Het is wel mogelijk dat er meerdere mantelzorgcomplimenten op één rekeningnummer worden gestort. Bijvoorbeeld als er meerdere mantelzorgers in een gezin zijn.
   
Waar vind je meer informatie?
- SVB
- Rijksoverheid
- Meerkosten.nl 

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van het SVB www.svb.nl