Stichting Intermobiel

Bijzondere bijstand

Wat houdt bijzondere bijstand in?
De bijzondere bijstand is een onderdeel van de wet op werk en bijstand. Het is een aanvullende inkomensondersteuning voor kosten die je nergens anders vergoed kunt krijgen. Als je noodzakelijke kosten niet kunt opvangen met bijvoorbeeld een lening bij de Stadsbank of studiefinanciering, dan kun je een beroep doen op de bijzondere bijstand. Het is niet alleen bedoeld voor mensen met een bijstandsuitkering.

Wat zijn dan die kosten waarvoor je bijzondere bijstand voor kunt aanvragen?
Je kunt denken aan kosten voor dieetvoeding, medicijnkosten, voor extra verwarming, om de was te laten doen of omdat kleding, schoenen en beddengoed sneller verslijten en dus eerder moeten worden vervangen. Brillen, contactlenzen, hoortoestellen en een be-zoek aan de pedicure zijn ook voorbeelden van kosten die vergoed kunnen worden. Ook voor studiekosten kan in sommige gevallen bijzondere bijstand aangevraagd worden. Je woongemeente kan je precies vertellen welke kosten zij kunnen vergoeden.

Voor wie is bijzondere bijstand bedoeld?
Met een inkomen op bijstandsniveau hoef je in de meeste gevallen zelf niets bij te dragen aan de noodzakelijke uitgaven. Bij een hoger inkomen wordt er vanuit gegaan dat je minstens een deel van de kosten zelf kunt vergoeden. Vaak geldt een drempelbedrag per jaar dat je in elk geval zelf moet betalen, een soort eigen risico. Ook als je eigen vermogen hebt (bijvoorbeeld spaargeld of een eigen huis) boven de geldende vrijstellingen word je geacht zelf (deels) de kosten te kunnen betalen.

Hoe en waar vraag je bijzondere bijstand aan?
Je vraagt bijzondere bijstand aan bij de gemeentelijke sociale dienst. Hier bekijkt men jouw situatie en beslist of en zoja op hoeveel bijzondere bijstand jij recht hebt. Iedere gemeente kan zelf bepalen voor welke kosten bijzondere bijstand kan worden toegekend. Bijzondere bijstand dient normaal gesproken aangevraagd te worden vóór je de kosten maakt. En je moet de kosten kunnen aantonen. Het kan zijn dat je gemeente een vast bedrag heeft vastgesteld, zodat je de kosten niet hoeft aan te tonen. Dit wordt ook wel categoriale bijzondere bijstand genoemd. Gemeenten kunnen deze categoriale bijzondere bijstand verstrekken aan chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen, als tegemoetkoming voor extra kosten. Deze kosten hoef je niet te verantwoorden.

Waar vind je meer informatie over de bijzondere bijstand ?
§ De website van je woongemeente
§ www.handicap.nl
§ Wetteksten van de overheid
§ Kennisring Sociale Zekerheid