Stichting Intermobiel

Wajong

Wat houdt de Wajong in?
Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten en zorgt voor een uitkering voor jonggehandicapten. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en bedraagt maximaal 70% van het minimum(jeugd)loon. Jonggehandicapten of studerenden die volledig arbeidsongeschikt zijn en thuis worden verzorgd, kunnen in aanmerking komen voor een hogere uitkering.

De Wajong wordt niet per definitie gezien als een permanente uitkering. Bij de aanvraag wordt een inschatting gemaakt van je mogelijkheden om te werken. Het kan zijn dat je ondersteuning krijgt bij het zoeken naar passend werk. Er vinden regelmatig herbeoordelingen plaats.

Voor wie is de Wajong bedoeld?
Jong-gehandicapte ben je als je arbeidsongeschikt bent geworden op het moment dat je vanwege je jonge leeftijd of studie nog geen betaald werk deed. Als je arbeidsongeschikt bent

  • op de dag waarop je 17 jaar wordt
    of
  • terwijl je minimaal 6 maanden hebt gestudeerd en niet ouder bent dan 30 jaar kun je Wajong aanvragen. Mits je 
    •  in Nederland woont
    • 18 jaar of ouder bent
    • een jaar achtereen 25% of meer arbeidsongeschikt bent
    • niet ouder bent dan 65 jaar
    • Er geldt een wachttijd van 52 weken 

Als je de uitkering te laat aanvraagt, dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering.

Wanneer heb je geen recht meer op een Wajong-uitkering?
Je zou denken dat een Wajong alleen voor jonge mensen geldt. Dat is niet zo. Een uitkering kan doorlopen tot je 65e. 65-plussers hebben geen recht meer op de uitkering. Ook als je meer dan 75% kunt werken of niet meer in Nederland woont, heb je geen recht meer op de uitkering.

Hoe en waar vraag je Wajong aan?
Je vraagt een Wajong-uitkering aan bij het het UWV. Je moet altijd binnen 9 maanden de uitkering aanvragen. De uitkering zal nooit eerder ingaan dan op je 18e verjaardag. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, word je opgeroepen voor een keuring. 

Waar vind je meer informatie over Wajong?