Stichting Intermobiel

Zorgverzekeringswet (ZVW)

Wat houdt de Zorgverzekeringswet in?
Vanaf 1 januari 2006 is er één zorgverzekering voor alle Nederlanders; mensen zijn niet langer particulier of ziekenfondsverzekerd. De zorgverzekering wordt vaak basisverzekering of standaardverzekering genoemd. De verzekering is verplicht en omvat een standaardpakket van noodzakelijke zorg, ongeveer gelijk aan het huidige ziekenfondspakket.

Voor wie is de Zorgverzekeringswet bedoeld?
Iedere Nederlander is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben de plicht om iedereen te accepteren, ongeacht bijvoorbeeld gezondheidsrisico of leeftijd. Je kunt zelf kiezen of je een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Een aanvullende verzekering dekt zorg die niet in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen.

Hoe en waar sluit je een zorgverzekering af? 
Je hebt in december 2005 een aanbod ontvangen van je huidige verzekeraar. Als je niets doet, gaat dit aanbod in en ben je automatisch verzekerd.
Als je toch een andere maatschappij kiest, kun je deze verzekering tot 1 maart 2006 opzeggen.
Uiterlijk 1 mei 2006 moet je een verzekering geregeld hebben bij een zorgverzekeraar.

In alle bovenstaande gevallen betaal je premie vanaf 1 januari 2006. Je kunt in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van de premie. Deze zorgtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Waar vind je meer informatie over de Zorgverzekeringswet?
§ www.zorgverzekeringswet.nl
§ Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport
§ De nieuwe zorgververzekering