Stichting Intermobiel

oude algemene vragen beantwoord

1. Algemene Intermobiel vraag: Heeft u een algemene tip als je door chronische pijn geen zin in seks hebt of als je door extra chronische pijn tijdens het vrijen geen zin meer hebt?

Antwoord Peter: Geen zin in seks is een verschijnsel dat bij iedereen, gehandicapt of niet, zo nu en dan voorkomt. Bij sommigen gedurende een lange tijd. Het is een misverstand te denken dat zin in seks vanzelf komt. Hormonen stromen niet zomaar. Je zult altijd voorwaarden moeten scheppen om zin te gaan maken. Dat betekent dat je zorgt dat je het goed hebt met je partner. Dat er de situatie naar is, dat je een gezellige avond maakt, de tijd neemt om naar opwinding te groeien (strelen, masseren). Praat over wat je lekker vindt en gebruik eventueel erotische hulpmiddelen zoals lingerie, een video of een vibrator en gebruik je fantasie. 

Bij chronische pijn is er natuurlijk een extra beperking. Je zult je dan ook aan die situatie moeten aanpassen. Neem bijvoorbeeld extra medicatie in een half uur tot uur van tevoren. Bespreek met je partner welke houdingen voor jou plezierig zijn en welke pijn doen. Geef aan wat je wel kunt of niet kunt. Realiseer je dat je partner het leuker vindt om te horen wat je wél wil dan wat je niet wil. Wees eerlijk voor jezelf: heb je geen zin om zin in seks te maken, zeg dat dan en gebruik niet jouw pijn daarvoor.

Kijk of je bed of de ondergrond waarop je vrijt goed voelt en neem eventueel maatregelen. Wel eens overwogen om anders te vrijen dan je gewend was: misschien is staan of zitten juist prettiger. Misschien is vrijen na een warm ontspannen bad of douche  ideaal. Misschien is de ochtend beter dan de avond als je moe je bed in duikt. Hoe dan ook: je zult wat meer moeten plannen, maar dat moet iedereen. Het is echt een illusie te denken dat seks zomaar vanzelf blijft gaan!                     

2. Algemene Intermobiel vraag: Is er ook informatie beschikbaar over handicap en seksualiteit?

Antwoord Peter:
Op de websites www.zoenenenzo.nl  en www.leefwijzer.nl  staat veel goede informatie over seksualiteit, relaties en handicap. Wil je liever een boek lezen dan kan ik aanbevelen: ´Klagen helpt niet, daar word je niet beter van’, wat te doen met relatie en seksualiteit bij een lichamelijke handicap en/of chronische ziekte? Geschreven door Johan Peters, en uitgegeven door MEE Rotterdam. Kost 10 euro. Bestellen: mail naar johan.peters@johanpeters.net

3. Algemene Intermobiel vraag: Waar vind ik informatie over seks met een handicap voor jongeren?
 
www.onderzoekjegrens.nl  is een nieuwe website van de Rutgers Nisso Groep. Onderzoek je Grens is een zelftest voor jongeren met een lichamelijke beperking. Deze test helpt je jouw grens te ontdekken op het gebied van privacy, intimiteit en seksualiteit. De test gaat over allerlei situaties die je kunt meemaken. Het gaat over hoe mensen met je om kunnen gaan in intieme situaties, over aanraken, zoenen en seks, maar ook over wat iemand tegen je kan zeggen. Allemaal dingen die leuk kunnen zijn, maar ook niet zoveel aan of niet leuk. Je krijgt commentaar en advies dat past bij wat jij meegemaakt hebt en wat je daar van vond.
Hier kun je een test doen om erachter te komen waar jouw grenzen liggen. De test gaat over hoe je met elkaar omgaat, over aanraken, zoenen, seks, maar ook wat iemand tegen te zegt. Er is een test voor jongeren met en zonder handicap.