Stichting Intermobiel

Grolsch verzameling van Johan

Het begon allemaal tijdens de zomervakantie van 1988 in Oostenrijk. Iedere dag ondernamen we flinke bergwandeltochten. En wat smaakt er dan beter na een urenlange wandeling in de bergen: bier in een grote pul! Deze bierpullen of –bierglazen trokken steeds meer mijn aandacht. Dus besloot ik om, iedere keer weer, te vragen of ik er eentje mocht kopen voor mijn (zojuist gestarte) verzameling. Tevens was het ook een soort souvenir van een lange bergwandeling. Na 2 weken vakantie keerden we huiswaarts met bijna 30 bierglazen achter in de auto.

Eenmaal terug in Nederland ben ik mijn verzameling fanatiek gaan uitbreiden met bierglazen uit Nederland, België en Duitsland. Maar ook bierflessen en andere bierartikelen kregen een plaatsje in mijn verzameling. In de eerste jaren stond mijn verzameling op een aantal (aan de wand gemaakte) schappen, op de houten gordijnenkap en in de boekenkast.
Een deel van de Grolsch verzamelingvan Johan op zolder

Mijn verzameling bierglazen, bierflessen en aanverwante bierartikelen groeide en groeide. In die tijd ging ik regelmatig naar bierverzamelaarsbeurzen in de wijde omgeving. Daarnaast had ik ook 2 vrienden geïnfecteerd met dit verzamelaarsvirus. Jaarlijks gingen we met zijn drietjes, uiteraard met het openbaar vervoer, naar Zuid-Limburg. Dan brachten we bezoekjes aan de brouwerijen van Alfa, Ridder, Brand, Gulpener en Leeuw. In de brouwerijwinkels vulden we dan onze verzameling aan met van alles en nog wat, maar m.n. glazen en flessen. Onderweg genoten we op de terrasjes van een heerlijk biertje. Zo kwam je wel eens thuis met 4 plastic tassen vol met bierspullen. Dat waren altijd leuke dagtochtjes.

Ik meldde me aan voor het lidmaatschap van BAV (vereniging van verzamelaars van Nederlandse biermerken) en van GrolschVerzamelaarsGilde (GVG). Ik ben nog altijd lid van de GVG. Na verloop van tijd was mijn bierverzameling zo groot geworden, dat ik niet alles meer kon plaatsen op mijn slaapkamer. Dus ben ik begonnen met het afstoten van artikelen van alle Belgische, Duitse en Oostenrijkse biermerken. Behalve Fohrenburger (uit Oostenrijk), want daar is het allemaal mee begonnen. Zo verzamelde ik op een gegeven moment alleen nog maar Grolsch, Gulpener, Brand, Leeuw, Hertog Jan en Fohrenburger.

Deel 2 van de Grolsch verzamelin van Johan

We bezochten bierbeurzen in o.a. de volgende plaatsen: Enschede, Groenlo, Gorinchem, Neer, Valkenburg, Dommelen, etc. Mijn vrouw is ook enkele keren meegegaan. Vooraf had ze de indruk dat het klein en het er niet druk zou zijn, maar dat beeld moest ze de eerste keer al bijstellen. Er zijn veel meer mensen die bierartikelen verzamelen, dan zij dacht, want het was er behoorlijk druk in de grotten van Valkenburg waar het georganiseerd werd. Jaarlijks organiseert de GrolschVerzamelaarsGilde een grote bierartikelenbeurs in Groenlo (oorsprong van Grolsch). Hier ben ik enkele keren geweest, maar dat is helaas niet meer mogelijk.

De verzameling bleek toch nog te groot te zijn, dus ben ik alle overige biermerken gaan afstoten, behalve Grolsch en Fohrenburger. Die situatie is tot op de dag van vandaag gehandhaafd. Er is geen verdere doorselectie meer noodzakelijk, daar alles netjes is uitgestald op onze ruime zolder (een klein museum). Waarom Grolsch? Grolsch heeft een prachtige uitstraling (beugelfles) en dito imago, kent een rijke historie van bijna 400 jaar, heeft haar eigen identiteit (Grolsch heeft zich niet laten verleiden door overnames) en Grolsch smaakt natuurlijk erg lekker.

Grolsch verzameling

Eén keer heb ik de bierbrouwerij in Enschede gezien (voor de vuurwerkramp) en enkele keren de bierbrouwerij in Groenlo; echter alleen van de buitenkant. In 2003 werd ik verrast door vrienden, die speciaal voor mij een rondleiding in de brouwerij te Groenlo hadden georganiseerd! Daarna zijn we ook naar café De Lange Gang geweest, waar Grolsch haar oorsprong kent. In haar kelders is Peter Cuyper in 1615 begonnen met het brouwen van Grolsch. Er is een (kleine) museum in gevestigd. Dit was een indrukwekkende en onvergetelijke dag.
Een bezoek aan de bierbrouwerij Grolsch in Enschede

Voor een Grolschverzamelaar is het fijn, dat Grolsch erg actief is op de markt. Ze hebben vele gelegenheidsbieren op de markt gebracht. In 1997 vierde Grolsch het 100-jarig bestaan van de beugel met 6 speciaalbieren, waaronder Calixtus en Kanon. In 2000 zijn Mary en ik getrouwd en als verassing kwam er een vertegenwoordiger van Grolsch met een Grolschbusje. We hebben dus trouwfoto’s gemaakt met dit Grolschbusje (zie mijn website). Het dorp waarin ik woon, herbergt nog een fanatieke Grolschverzamelaar en samen helpen we elkaar aan Grolschartikelen.

Ik verzamel dus alles van Grolsch: glazen, pullen, flessen, tapruiters, afschuimers, pitchers, flesopeners, vlaggen, asbakken, druppelvangers, dienbladen, speelkaarten, posters, pennen, miniatuurvrachtauto’s, etc. Zo heb ik bijvoorbeeld 275 verschillende bierglazen van Grolsch. De beschrijving van mijn verzameling en voor meer info: bezoek mijn website (www.famfidde.nl  – de hobby’s – Grolsch).

Heeft u nog iets liggen van Grolsch, gooi het niet weg, maar mail me ( www.famfidde.nl en ga naar contactpagina voor mijn e-mailadres). Vanwege spam kan ik mijn e-mailadres hier niet achterlaten.

Geschreven door Johan Fiddelaers