Stichting Intermobiel

Hulp van stichting handicap en seksualiteitl

Bron : handicap info
Datum : 12-10-2007

Uit een nieuw onderzoek van de Rutgers Nisso Groep en Agis blijkt dat slechts dertien procent van de mensen met een chronische ziekte of handicap tevreden is met het seksleven. Twee van de drie mensen heeft behoefte aan hulp bij seksuele problemen. Stichting Handicap en Seksualiteit biedt deze hulp. Leefwijzer sprak met George Bastings, hét luisterend oor van de stichting. Maar de stichting biedt meer dan alleen een luisterend oor.

Bij de Schildpad, zoals de Stichting Handicap en Seksualiteit ook heet, kun je terecht met alle soorten vragen over seks. Op maandag en vrijdag zit George tussen 13.00 en 17.00 uur bij de telefoon. “We krijgen per week ongeveer acht telefoontjes. Soms duurt een gesprek een kwartiertje, maar het komt ook voor dat we anderhalf uur in gesprek zijn.” George neemt voor iedere beller de tijd. “Voor mensen met een zware handicap kan het lastig zijn de seksuele contacten te ontplooien. Ze nemen wel initiatieven, maar het kan soms moeilijk zijn. Mensen raken teleurgesteld als ze afgewezen worden. Dat is heel moeilijk. Je kunt daardoor toch weer terughoudend worden, gaat twijfelen of je het nog een keer wilt proberen. En zo komen mensen soms langzaam in een isolement”.

Er bellen meer mannen dan vrouwen, maar het aantal vrouwen dat contact zoekt met Stichting Handicap en Seksualiteit neemt toe. George: “Vroeger waren het voornamelijk mannen. Toen lag de verhoudig 85 procent mannen tegenover 15 procent vrouwen. Sinds de mogelijkheid van e-mailen zien we duidelijk een verschuiving. Nu ligt de verhouding op 60 procent mannen en 40 procent vrouwen. Dus ook vrouwen zoeken steeds vaker hulp bij het oplossen van hun vragen en problemen met seksualiteit. Gelukkig maar!” voegt George toe.

Soms blijft het niet alleen bij een telefoontje. “Als mensen dat willen dan geven we ook begeleiding. We werken samen met de sexuologe van het Academisch Ziekenhuis Maastricht .” Bij complexere vragen wordt haar deskundigheid ingeroepen. George: “Zo kreeg ik contact met een stel, zij was spastisch en hij had een halfzijdig dwarslaesie. Allebei dus zwaar lichamelijk gehandicapt. Met de seks wilde het daardoor niet goed lukken. Van bevredigende seks kwam het eigenlijk nooit. Ze belden ons voor advies. De sexuologe is met deze mensen gaan praten. Samen kwamen ze tot de conclusie dat ze veel te veel gericht waren op prestatie. Ze probeerden voortdurend allerlei standjes uit die door de spasmes helemaal niet mogelijk waren. Dat werkte hoogst frustrerend. Uiteindelijk schreef de sexuologe de vrouw lichte medicatie voor, waardoor haar spasmes wat onderdrukt werden. Dat hielp. Het vrijen ging makkelijker en het prestatiegericht-zijn nam ook af.”

Behalve een luisterend oor, tips en adviezen, geeft de stichting ook ruimte voor praktische seksuele dienstverlening. Hulp in natura. Hiervoor werkt de stichting landelijk samen met Flekszorg, Het Intimiteiten Bureau Nederland, SAR en Stichting Vriendschap.nl. George: “Zelf hebben we drie vrouwen en één man waar wij naartoe bemiddelen. Zij verzorgen seksuele dienstverlening aan mensen met een handicap. Zij hebben van ons een opleiding gekregen: onder andere een ADL-cursus en een weerbaarheidstraining.”

George geeft een voorbeeld waarbij de praktische seksuele dienstverlening met succes is ingezet. “Ik werd gebeld door een moeder van een spastische zoon. De jongen was zeventien en had sterke behoefte aan seksuele belevenissen. Heel natuurlijk. Zichzelf bevredigen lukte niet. Daarvoor waren zijn spasmes te sterk. Hij raakte steeds meer gefrustreerd, wat de spasmes alleen maar versterkte. Samen met de moeder besloten we dat één van onze vrouwen hem zou gaan helpen. Zij heeft hem laten voelen en laten ervaren hoe hij zichzelf kan aanraken en helpen. Dat is in fases langzaam opgebouwd. Ze heeft hem wegwijs gemaakt en langzaamaan kon hij er steeds meer van genieten. Uiteindelijk raakte hij gewend aan seksuele aanrakingen en opwinding, zonder dat dat zijn spasmes versterkte.”

Wat kost dat?
Bellen naar het telefonisch spreekuur kost je – behalve je telefoonkosten - helemaal niets. Voor praktische seksuele dienstverlening van 1,5 uur betaal je 75 euro. George: “Er zijn mogelijkheden voor vergoeding. Sommige gemeenten vergoeden seksuele dienstverlening op grond van bijzondere bijstand 8 à 10 per jaar. Ook zijn er mogelijkheden om er je Persoonsgebonden budget voor in te zetten.”

Schuine mop hoekje
Meer weten? Op de website van Stichting Handicap en Seksualiteit lees je meer over de doelstellingen, de voorwaarden, de dienstverlening en de spreekuren. Je kunt er de nieuwsbrief downloaden en je ideeën achterlaten in de ideeënbus. En heb je nog een schuine mop? In het schuine mop hoekje is vast nog wel ruimte voor jouw grap.