Stichting Intermobiel

Relaties

Op deze pagina vind je ervaringen van mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte op het gebied van seksualiteit in de breedste zin van het woord met het samenhangende onderwerp relaties. Denk aan vragen als is je relatie veranderd na je handicap? Zien jongens of meisjes je nog staan met handicap? Hoe reageren ze op je handicap in het algemeen? Als je je handicap later hebt gekregen, is het merkbaar dat je moeilijker een relatie kunt vinden met handicap?

  • “Mijn ideale partner is groot, niet te dik, behulpzaam en lief. Hij moet vooral goed kunnen luisteren én een grote dierenvriend zijn.” Maggy (32) heeft een spierziekte die haar aan haar rolstoel kluistert. Maar dat belet haar niet om van haar ideale man te dromen. Nieuw Lees hier het verhaal van Maggy Boone over handicap, relaties en seksualiteit.
     
  • De een zegt: jeetje, wat vervelend en loopt dan weer door. De ander zegt: maar je bent zo’n knappe meid? En dan denk ik, alsof alleen maar lelijke mensen een handicap ‘verdienen’. Want zo klinkt het wel. Ze bedoelen het misschien niet zo, maar zo komt het wel op mij over.
     
  • Een tijdje geleden ook weer een kerel (ik kwam hem tegen bij het stappen), ik weet wat je hebt meegemaakt (hij heeft me een paar keer gezien en hij ‘weet’ al wat ik heb meegemaakt, natuurlijk!!!) Zegt hij: ja je bent zo mooi, jammer van je handicap! Dan heb ik zoiets van: het gaat niet om mijn beperking, het gaat om MIJ!!! Who care’s als iemand niet perfect is, want mag ik je vragen: WIE IS ER PERFECT??? Als je iemand kent, wil ik zijn of haar telefoonnummer. Dan bel ik diegene op en vraag ik hem/haar of het leven niet moeilijk is als enige perfecte in deze wereld. Want iedereen heeft of maakt foutjes, innerlijk en uiterlijk. 
      
  • Ik heb met handicap heel veel rare reacties van jongemannen gekregen. Jammer dat iemand die er zo uit ziet als jij een handicap heeft. Als het kon, zou ik je ten dans vragen. Net alsof alleen mensen die lelijk zijn een handicap moeten krijgen. Echt een rare kronkel, maar wel waar. Ik heb het redelijk vaak te horen gekregen.
      
  • Ik was jong en had een relatie met een leuke jongeman. Het klikte echt tussen ons. Tot ik ineens niet meer kon lopen en snel op bed kwam te liggen. Hij woonde bij zijn ouders in en zijn ouders betaalden alles voor hem. Hij zou de zaak van zijn vader over gaan nemen met mij. Alleen werd dat anders met handicap. Mijn schoonouders zagen een schoondochter in de rolstoel niet zitten, zeker niet voor hun zaak! Uiteindelijk kwam hij tussen mij en zijn ouders in te staan en koos hij voor de zekerheid. Dat we niet normaal seks meer konden hebben, speelde erg bij hem. Op een gegeven moment gaf hij aan dat hij met mijn toestemming naar de hoeren wilde, maar dat kon en wilde ik ook niet. Na veel getrouwtrek met aan en uit is het toch uitgegaan. Ik ben daar nu achteraf blij om, maar had er toen erg veel moeite mee dat iemand me in de steek liet om mijn handicap. Ik had liever gehad dat hij me in de steek liet, omdat hij me niet leuk vond of niet lief had, maar dat was niet het geval.
     
  • Mijn ex-vriend wilde het niet met me uitmaken, omdat ze hem dan zouden aankijken dat hij een 'gehandicapte' had laten zitten. Daarom ging hij me psychisch mishandelen en afbranden in de hoop dat ik hem de deur uit zou doen, zodat hij het niet hoefde te doen. Uiteindelijk hebben mijn ouders hem de deur uitgezet. Achteraf ben ik erg blij dat ze dat gedaan hadden, omdat hij me alleen maar afbrak.
     
  • Ik heb een partner zonder handicap. Hij krijgt veel reacties van mensen die zeggen ik begrijp niet wat je met haar moet of mensen die het knap vinden wat hij doet. De reacties van mensen van buitenaf die dat zeggen, dat doet me niet zoveel. Wel reacties van mensen uit de verzorging die dit zeggen. Ze zeggen het nooit direct tegen mij, maar achteraf mijn rug om of mijn partner ving op dat ze zoiets zeiden. Het zijn mensen die bekend zijn met mensen met een beperking. Je verwacht dan meer dat deze mensen er anders over denken. Dat ze door je handicap kunnen kijken, maar blijkbaar niet dus.

Natuurlijk willen we deze pagina graag aangevuld zien met jouw ervaring(en). Deze worden anoniem geplaatst. Je kan je verhaal of ervaring doormailen o.v.v. seksualiteit. Vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig om met je mail en gegevens.
Alvast bedankt voor het vertrouwen!
Groetjes Stichting Intermobiel