Stichting Intermobiel

Zitskiën - Chantal vertelt over zitskiën

'De snelheid van het zitskiën en de sneeuw geven mij de vrijheid terug'.

Ik ben Chantal van Birgelen, 38 jaar, en woon in Tilburg. Na mijn studie economie kreeg ik een baan bij een arbodienst. M’n collega’s vroegen me mee te doen aan een hardloopestafette. Dat was in mijn beleving een uitdaging. Alleen de eerste trainingsavond heeft mijn leven drastisch op de kop gezet. De dag erna had ik een pijnlijk en zwak been. Ik dacht dat het spierpijn was en dus over zou gaan. Die zwakte en pijn is helaas nooit meer verdwenen. In de loop van de jaren is die spierzwakte en pijn uitgebreid over m’n hele lichaam. De diagnose is niet eenduidig: van de reumatische aandoening fibromyalgie en chronisch pijnsyndroom tot het vage “spierzwakte over het hele lichaam, oorzaak onbekend en niets aan te doen”. Dus: leer er maar mee leven. En dat is niet altijd even makkelijk. 

Anders denken
Toch heb ik die ‘beruchte’ knop omgezet: richten op datgene wat ik nog wél kan. En dat is nog veel, kan ik je vertellen. Je schiet er namelijk niets mee op om zielig te wezen. Met een koffertje aan doorzettingsvermogen, positiviteit en pijnstillers kom ik een heel eind. Aangezien het wel mijn wens was om eens te leren skiën, bleef die droom steeds in mijn achterhoofd. Zeker ook omdat er elk jaar veel mensen gaan skiën. Dan word je er telkens aan herinnerd dat je droom nog niet in vervulling is gegaan.

Zitskiën
Eén van mijn vriendinnen gaf me de tip om eens zitskiën uit te proberen. Daar had ik echter nog nooit van gehoord. Ze adviseerde me om me aan te melden bij SHOS, waar zij ook les had gehad. SHOS staat voor Stichting geHandicapten Op Ski’s. Je kunt meer over deze stichting lezen op www.shos.org
 
Chantal op een bi-unique

Hoe werkt het?
Het werkt bij deze stichting als volgt. Je meldt je aan en je geeft aan wat je beperkingen zijn. Zij schatten dan in of je in een monoski (één lat onder je stoeltje) of in een bi-unique (twee latten onder je stoeltje) kunt beginnen. Hoe een monoski en een bi-unique eruit zien en wat de voor- en nadelen van elk zijn, kun je zien op de site van SHOS. Nadat je je hebt aangemeld, kun je per e-mail vouchers bestellen. Die betaal je dan als ze per post binnen komen. Met een voucher kun je een privé-les krijgen. Het is een gemakkelijk systeem.

Om deze sport te beoefenen is de dichtstbijzijnde locatie vanuit mijn woonplaats Montana Snowcenter (overdekte skihal) ten zuiden van Valkenswaard. Maar je hebt ook overdekte skihallen in Landgraaf en Zoetermeer. Montana Snowcenter is een overdekte skihal.

Het lessen in een monoski
Ja, en dan begint het lessen. Bij de eerste les schatte mijn leraar in dat ik een monoski aankon. Dus die uitdaging ben ik aangegaan. Het is een hele belevenis en totaal niet te vergelijken met staand skiën! Je hele onderlichaam mag en kan niet gebruikt worden. Je zit namelijk helemaal ingesnoerd. Met je bovenlichaam en je skikrukjes in je handen stuur je om zo een afdaling te kunnen maken. Het lijkt wel een beetje op motorrijden. Alleen na een vijftal lessen had ik nog steeds niet ‘het bochtje-maken’ onder de knie. Elke vijf minuten viel ik en lag ik languit op de baan met de nodige pijn. Niet leuk en de lol was er al snel vanaf. Het bleek dat mijn rompbalans toch niet zo goed was dan van te voren was ingeschat. Ik heb dan ook de nodige tranen gelaten en dacht dat mijn wens in duigen viel. Ook moet ik eerlijk toegeven dat ik het moeilijk vond, dat ik als enige op de baan zittend zat te lessen. Iedereen om je heen is namelijk staand aan het skiën is. Dat wil ik aan de lezer wel meegeven. Besef dat het confronterend kan zijn, dat jij dus de enige bent die op deze manier lest.

De overstap op een bi-unique
Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan? De overstap naar de bi-unique werd een feit. En dat is tot nu toe een goede zet geweest. Na een aantal keren oefenen lukte het me om alleen de afdaling te maken. En dat zonder te vallen! Het plezier kwam hierdoor snel terug. Vallen is overigens bijna niet meer aan de orde in een bi-unique. Je zit namelijk zeer stabiel.

Skivakantie
Ik ben nog steeds aan het lessen en elke week geniet ik van het skiën. De snelheid van het skiën en de sneeuw geven mij die vrijheid terug, waar ik jaren alleen maar van heb durven dromen! Deze maand ga ik voor het eerst een skivakantie boeken. Inmiddels heb ik de skireis achter de rug. Het was een fantastische ervaring om met een beperking toch te kunnen skiën! Het reisverslag is te lezen op deze pagina van de SWG.
een bi-unique zitski

Meer informatie:
Hier kunt u een overzicht downloaden/bekijken waarin staat in welke steden je zitskies kunt huren. Meer informatie over aangepast skiën en aangepaste verenigingen die skivakanties organiseren, kun je onder andere  vinden op de volgende websites:

Tot slot nog de opmerking dat de SHOS en de SWG geen materialen verhuurt.

Geschreven door Chantal van Birgelen
Geredigeerd door Johan Fiddelaers
februari 2009, bewerkt december 2009