Stichting Intermobiel

Nikita den Boer over haar passie: wheelen

Als ik zou moeten kiezen tussen werken en wheelen, dan kies ik zeker voor honderd procent voor het wheelen.’

 

In onderstaand interview vertelt Nikita den Boer (1991) wie ze is en wat haar zo aanspreekt in de paralympische sport wheelen die ze sinds 2013 beoefent. Daar moet ze erg veel voor doen en laten. Het is een inspirerend verhaal waarin naar voren komt dat als je echt iets wilt en je je daar volledig voor inzet, er meer mogelijk is dan je denkt. IMG_0034_nikita_intermobiel

 

‘Mijn naam is Nikita, ik ben 27 jaar en woon in Haarlem. Ik werk twee dagen per week als grafische vormgever in Amsterdam. Op mijn werk is het meeste wel toegankelijk. Er zijn plekken waar ik niet bij kan, doordat er een trap is of omdat het te smal is, maar gelukkig denken mijn collega’s veel mee en hoef ik eigenlijk nooit op deze plekken te zijn. Ik sport daarnaast ongeveer zestien uur per week. Ik doe aan wheelen en maak in het dagelijkse leven gebruik van een handbewogen rolstoel. Mijn rolstoel belemmert mij niet omdat ik altijd een manier zoek hoe ik het anders kan doen als iets niet lukt. Het enige wat is aangepast is mijn auto die voorzien is van handbediening.

 

Hobby’s

Mijn hobby’s zijn autosport, gezellig met vrienden wat doen en reizen. Van kleins af aan, was ik op het circuit van Zandvoort samen met mijn broers en zussen te vinden. Ik ben dus een beetje opgegroeid met autoracen.  Helaas heb ik nu niet zoveel tijd meer om er naar toe te gaan, maar ik heb wel al een aantal keer mee mogen rijden op het circuit van Zandvoort. Wat ik zo leuk vind aan de autosport is de snelheid, het geluid en de strategie die er bij komt kijken. Op dit moment volg ik vooral de Formule 1 maar ook de Formule 3 vind ik een hele leuke klasse.

Wheelen

In juli 2013 ging ik met een vriendin naar Londen op vakantie. Op de terugvlucht zaten wij in hetzelfde vliegtuig als het paralympische atletiekteam. Op Schiphol nodigde de bondscoach van de wheelers mij uit om naar de Paralympische Talentdag te komen. Dit heb ik toen ook gedaan. Ik heb een aantal sporten uitgeprobeerd tijdens de Paralympische Talentdag zoals rolstoelbasketbal maar ik kwam erachter dat ik wheelen het leukste vond, omdat je een hoge snelheid kunt halen en het een individuele sport is. Ik vond het meteen een leuke sport en ben daarom in oktober 2013 begonnen met wheelen.

 

Ik train op dit moment vijf dagen in de week waarvan drie dagen twee keer per dag op Papendal. Ik woon niet in de buurt van Papendal en moet er dus veel voor over hebben. Verder train ik nog twee dagen een keer per dag op de dagen dat ik thuis ben. Als ik thuis train, train ik meestal op de weg. Alleen in de winter train ik een keer op de baan en een keer op de weg. In het wheelen spreekt het me nu aan dat ik merk dat ik steeds beter ga rijden en ook steeds harder ga. Zo probeer ik steeds weer mijn persoonlijke records te verbeteren.

Op Papendal trainen we met meerdere wheelers samen. De warming up doen we soms samen. Daarna hangt het er vanaf wat voor training we hebben, omdat niet iedereen dezelfde snelheid heeft of andere afstanden rijdt. Je kunt altijd wel iets leren van anderen. Daarom is het ook leuk om samen te trainen, zodat je elkaar beter en sterker kunt maken. Je kunt altijd beginnen met wheelen maar om een topniveau te bereiken, kun je het beste zo jong mogelijk beginnen. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op deze regel.

 

IMG_0037 Nikita Intermobiel

Wheelen versus werk

Gelukkig kan ik op mijn werk redelijk veel regelen. Mijn collega’s houden er rekening mee als ik een wedstrijd heb of als ik er niet ben en in het buitenland ben voor trainingsstages. Als ik zou moeten kiezen tussen werken en sporten, dan kies ik zeer zeker voor honderd procent voor het sporten.

Benodigdheden

De kosten om te wheelen op een hoog niveau zijn erg hoog. Een wheeler kost al snel € 8.000,- maar dit kan ook hoger zijn en er wordt niets vergoed. Je kunt een bepaald bedrag krijgen via de gemeente van de afdeling WMO maar dit bedrag is per gemeente verschillend. De kosten van de banden, handschoenen en onderdelen zijn voor eigen rekening. De kosten van een wheeler zijn hoog, omdat het helemaal op maat gemaakt wordt van aluminium of carbon. Ik weet niet hoe het zit met vergoedingen in andere landen dan Nederland.

 

De baan in Arbon, in Zwitserland, is wel een van de beste banen ter wereld die er is voor wheelers. Dit komt omdat die heel hard is en hoe harder de baan is hoe harder je kunt rijden en trainen. Ik ben ingedeeld in de klasse T54. Dit betekent dat je geen of weinig beenfunctie hebt maar wel een volledige rompfunctie. Ik ondervind weinig hinder van mijn beperking tijdens het wheelen omdat je bij het wheelen alleen je armen en romp gebruikt. Gelukkig maak ik nog veel progressie en verbeter ik ieder jaar mijn persoonlijke records. Mijn sterke punten bij het wheelen zijn de langere afstanden. Het is nu pas het tweede jaar dat ik zowel de 1500 meter als de 5000 meter rijd. Daarom heb ik in de winter gewerkt aan een langere tijd op hoge snelheid rijden om sterker te worden. 

 

Op dit moment ben ik vooral sterker geworden en is mijn snelheid ook hoger. Dit weet ik pas echt op het moment dat ik wedstrijden ga rijden in het zomerseizoen van 2018.  Waar ik nog aan wil werken is het starten omdat ik dat in de winter niet heb gedaan. Verder wil ik gewoon veel wedstrijden gaan rijden. Mijn grootste concurrenten zijn natuurlijk de wereldtoppers maar ook meiden die net iets sneller zijn dan ik. Ik hoop dus dat ik ze dit jaar bij kan gaan houden of er voorbij kan gaan. Dat is natuurlijk wat ik wil. Vorig jaar stond ik in de T54 klasse op de 800 meter eenentwintigste, op de 1500 meter achttiende en op de 5000 meter vijftiende.  

 

Doelen en ondersteuning

Op dit moment is mijn doel om dit jaar het EK te halen. Natuurlijk hoop ik in 2020 mee te kunnen doen aan de Paralympische spelen in Tokyo maar als dit niet lukt, wil ik wel gewoon doorgaan met wheelen. Om die spelen te halen, moet ik sterker worden en nog harder rijden. Ik hoop persoonlijk nog wat sponsoren te vinden die mij willen ondersteunen. Mijn sponsors zijn op dit moment Matrix, die ervoor heeft gezorgd dat ik een krankcycle kon aanschaffen en Printerette. Verder hoop ik dat meer mensen bekend worden met de sport omdat het toch vaak wordt vergeleken met handbiken terwijl het twee heel verschillende sporten zijn. 

 

Handbiken versus wheelen

Het grootste verschil tussen handbiken en wheelen is dat een handbike versnellingen heeft waardoor je hogere snelheden kan halen en bij wheelen is alles puur op kracht gebaseerd en op de snelheid die je geeft op je hoepels. Ook komt er bij wheelen veel techniek kijken waardoor het wat langer duurt voordat je echt goed en daardoor ook hard kan rijden.

 

Trots op…

Op 20 mei 2017 deed ik mee aan het Open Nederlands Kampioenschap Para-atletiek, waarbij ik twee keer Nederlands kampioen werd en een keer derde werd. Daar ben ik wel erg trots op. Ik ben ook blij met de resultaten die ik heb behaald tijdens de wedstrijden in Zwitserland die tussen 25 mei en 5 juni 2017
plaatsvonden omdat ik daar voor het eerst de 1500 meter en de 5000 meter reed en ik deed het beter dan ik had verwacht. 

In januari 2018 heb ik voor het eerst een marathon gereden tijdens de Dopey Challenge in Disney World. De Dopey Challenge is een wedstrijd waarbij je vier dagen achter elkaar vier verschillende afstanden rijdt. Je begint op donderdag met de vijf kilometer, vrijdag de tien kilometer, zaterdag een halve marathon en zondag is de marathon. Dit was natuurlijk supergaaf om te doen, omdat de wedstrijd door Disney World heen gaat. Ik verbeterde op de halve marathon mijn persoonlijk record met maar liefst zeven minuten! Ook de tien kilometer ging sneller dan ik ooit daarvoor had gereden. IMG_0036 Nikita Intermobiel

 

Van 25 mei tot 3 juni 2018 zijn er weer wedstrijden in Zwitserland waar er snelle tijden kunnen worden gereden. Dat is eigenlijk het beste moment om snelle tijden te halen voor het EK in augustus, omdat het een harde snelle baan is en je veel tegenstanders hebt. Het NK is een week na de wedstrijden in Zwitserland.

 

A-status van het NOC/NSF
Om een A-status te halen zou ik in de top zes moeten eindigen tijdens de wereldkampioenschappen of op de wereldranglijst. Het voordeel van een A-status is dat ik dan geld ontvang en daardoor zou ik kunnen stoppen met werken en me volledig op het wheelen zou kunnen richten. 

 

Als je één dag minister-president van Nederland bent wat zou je dan veranderen?
Lastige vraag. Ik denk toch de aandacht die er aan de Paralympische sport wordt besteed. Veel sporten worden besproken op tv en er wordt aandacht aan besteed, maar je hoort bijna niets over paralympische sporten. 

 

Tips

Er zijn Paralympische Talentdagen waar je verschillende sporten kunt proberen. Data en informatie vind je op deze website http://www.paralympisch.nl/talentdag. Op 14 oktober 2018 vindt de volgende Talentdag plaats in Papendal in Arnhem. Er zijn verschillende websites waar je een sportvereniging in jouw buurt kunt vinden. Daar kun je altijd vragen of je het kunt uitproberen. 

 

Lijfspreuk?

Live everyday like it's your last!

Wat heb je op je bucket list staan buiten het wheelen om?

Een bucket list hebt ik niet echt maar er zijn wel plaatsen en landen die ik graag nog wel eens wil bezoeken waaronder Shanghai, Tokyo en Los Angeles. 

 

Meer over Nikita weten en haar steunen bezoek dan:
https://www.facebook.com/kitaaa
https://www.instagram.com/kitaaatje/
https://twitter.com/kitaaatje 

Op onze website en op Facebook kun je Nikita steunen door dit artikel te liken en te delen. Doen!

 

Geschreven door Veroni Steentjes