Stichting Intermobiel

Informatie artikel

 

Inhoud:

 


Als je een handicap hebt, vallen veel vanzelfsprekende dingen weg.  Je werk, sociale contacten en sporten, alles is vaak lastiger geworden. Dan worden hobby's zo mogelijk nog belangrijker dan daarvoor.

 

Hobby's zijn belangrijk om je gedachten te verzetten en je tijd in te vullen naast lekker creatief bezig zijn. Bepaalde hobby's kunnen misschien niet meer worden uitgevoerd, omdat je beperking je daartoe dwingt. Laat je daar niet door ontmoedigen. Veel dingen kunnen nog wel! Wees daarin creatief. Denk niet meteen dat omdat je een bepaalde handeling niet meer kan verrichten het niet meer mogelijk is. Het is natuurlijk wel zaak om realistisch te blijven.

Het is de kunst die hobby's te zoeken die wel bij je passen. Natuurlijk moet je het ook leuk vinden om te doen. Ook kan je een hobby met hulp van een ander wellicht wel uitvoeren. Dan doe je meteen nieuwe contacten op of je bent met vrienden creatief bezig.Veel hobby's kunnen wel degelijk liggend worden uitgevoerd!
Je hebt ook speciale tafels met een soort kussen eronder. Deze worden ook vaak gebruikt als mensen op schoot warm eten. Deze kan je makkelijk op je schoot plaatsen. Daardoor kan je makkelijker liggend hobby’en! (Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld: “Blokker”)
Zelf heb ik de computer op zo’n blad staan. En ik heb een apart knutselblad. Die mag lekker vies worden!
Foto: Tafeltje
 
Soms moet je een bepaalde hobby inleveren, maar krijg je er een andere hobby voor terug! Juist wel eens leuk. Je komt tot geheel nieuwe ontdekkingen! Sta jezelf ook toe om dingen uit te proberen en dat het mag mislukken. Niet alles kan lukken. Het is moeilijk om een vast handvat te geven voor alle gehandicapten.Dit omdat iedereen een andere beperking heeft. We proberen verschillende hobby's te behandelen. Iedereen kan eruit pikken wat bij hem/haar past!

CREATIEF
 
 
Mozaïeken:
 
Mozaïeken is het maken van figuren m.b.v. tegelscherven. Denk maar eens aan de mozaïeken van Antoni Gaudi: Hij heeft prachtige gebouwen en een park in de mozaïek gezet! Als je geen mozaïektegels stuk kunt slaan, is er ook nog de  mogelijkheid om met kant en klare tegelvierkantjes te werken.Daar kan je de meest prachtige figuren mee maken en het is veel minder zwaar. Ook kan je een mozaïekwerk zo groot of klein maken als je zelf wilt!

 

Foto: Mozaiekblad  Foto: Mozaiektafel


Een dienblad, een tafel, een onderzetter, je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het mozaïeken. Heb je inspiratie en/of materialen nodig kijk eens op deze sites:
 
 
TEKENEN:
 
 
Mandala's (magische cirkels) tekenen:

Ben je spiritueel aangelegd of houd je gewoon van mooie kleuren, kijk dan eens of het wat is om mandala's in te kleuren. Een mandala kleuren geeft je rust. Door een mandala vanuit het midden uit te kleuren kom je bij het binnenste van jezelf. Zelf vind ik het gewoon heel leuk om te kleuren. Het zijn net kleine kunstwerkjes. Je hebt gelijk een leuke kaart wanneer je ze op een gekleurd kartonnetje plakt. Een gedichtje ernaast en je hebt meteen iets persoonlijks!
 
 
Meer informatie en/of mandala's om in te kleuren vind je op:
 
 
Als je geen mandala’s kan kleuren, omdat je geen handfunctie hebt dan is het ook prachtig om de sites te bekijken!

 
 
 
 
Pastelkrijt: 
Ik heb weinig handfunctie, maar wel meer dan twee jaar geleden. Ik moet dus opnieuw uitvinden wat ik wel en niet kan. Ik heb met de mond getekend en geschilderd met een mondbit waar een potlood of kwast in kan. Het is wel degelijk mogelijk, maar ik vond er zelf weinig aan. Ik heb het onlangs weer geprobeerd met pastelkrijt. Voordeel is dat het zachtmateriaal is en vierkant is. Als je het dus op papier kunt leggen en heen en weer kunt bewegen krijg je al mooie gekleurde strepen. Tevens kan je het makkelijk uitvegen en lijkt het al snel iets moois. Je kan dus ook door iemand een cirkel op een schetsblok laten zetten en hierin het idee van een mandala in maken. Ook kan je het resultaat makkelijk achter een kaart met passe partout plakken en zo krijg je meteen een mooie persoonlijke kaart. Door creatief bezig te zijn, ben je met je lichaam bezig. Je maakt iets met je lichaam. Ook kan je een gevoel omzetten in bepaalde kleuren en vormen. Ik kijk naar wat ik nog wel kan en ik schep dus zelf iets.

Tips:
  • verwacht niet teveel van jezelf. Het gaat niet om het resultaat maar om het doen.
  • kijk niet terug naar wat je vroeger kon en vergelijk.
  • koop eerst een paar goedkope krijtjes met een vel papier om uit te proberen of vraag een vriend of kennis die tekent of je iets kan lenen.
  • gebruik vierkant pastelkrijt wat zacht is
  • leg een aantal handdoeken in bed
Bouwplaten:
Hou je niet zo kleuren maar wel van knutselen. Dan zijn bouwplaten misschien wel leuk voor je.  Denk nu niet meteen dat dat heel kinderachtig is. De meest ingewikkelde bouwplaten staan op het internet! Uitprinten op steviger papier en knippen en plakken maar. Hier vind je mooie bouwplaten:
 

KAARTEN MAKEN

 
3D kaarten maken:
Je hebt vast wel eens 3D kaarten gezien. Momenteel erg populair. Door middel van speciaal verdikt plakband kun je een 3d effect krijgen. Ook gebruiken ze daar soms lijm voor of dummies. Voor deze techniek zijn speciale vellen te koop. Wist je dat die vellen ook gewoon op het internet te vinden zijn! Een kwestie van uitprinten en beginnen maar! Zo zijn er dus weinig handelingen en kosten nodig om aan de slag te gaan.
 
 
Kant en klaar: Ook zijn er tegenwoordig veel knutselspullen die al kant en klaar zijn. Denk aan gesneden papier voor een dubbele kaart. Ook zijn er tegenwoordig bij scrapping en sizzix veel papieren en rubber figuurtjes al kant en klaar. Je hoeft dat dus zelf niet meer te maken. Alleen te plakken en soms zit er ook al een plakstrip achter. Als je dit soort dingen koopt met bijvoorbeeld een velletje stickers of 3D foam pads kan je ook een eind komen met een beperkte handfunctie. Zo kun je dus misschien wel knutselen met je kinderen of je nichtje.
 

Kant en klare scrap figuurtjes

Kant en klare scrap afbeeldingen

Kant en klare scrap figuurtjes

Foto: Pons hondje

 
 
 
Voorwerk:

Tevens kan je voorwerk laten doen door iemand met handfunctie om het papier te laten snijden en bijvoorbeeld om cirkels te laten snijden. Ook kan je iemand vragen te ponsen, zodat je die uitgedrukte figuurtjes kan gebruiken voor je kaarten.
 
 
Tips zijn:
  • Bij winkels als Action, Wibra en Zeeman kan je goedkoop knutselspullen kopen, zodat je het ook eens kunt uitproberen
  • 3 D spullen, passe partout kaarten, stickers en scrapvellen voor een leuke prijs vind je bij de Bling Bling shop op Ebay
  • Knutselfrutsel bij ebay. Ze heeft veel keuze in scrapping en sizzix figuren.
 

COMPUTER

Het is wel handig als je een breedband verbinding hebt. Anders lopen de telefoontikken gauw op!
 
Spelletjes
Voor sommige spelletjes heb je plugins nodig om het betreffende spelletje te kunnen spelen. Dat wordt vaak aangegeven via de site als je deze nodig hebt en waar je ze dan kan downloaden.
 
 
 
Leuke filmpjes
Heb je gewoon zin om lekker filmpjes op je computer te kijken? Ook dat kan via je computer. Als je een uitzending hebt gemist op tv kun je die nog eens op je computer bekijken. Maar ook gewoon leuke filmpjes in diverse categorieen.
Hier wat leuke sites daarvoor:
Mailen
Mailen is natuurlijk altijd leuk. Je kan je post bekijken op elk gewenst moment. Ook foto's en filmpjes met elkaar uitwisselen behoort tot de mogelijkheden! Zoek zelf leuke cliparts via www.google.nl en maak in Outlook je eigen briefpapier voor de persoonlijke touch.
 
Heb je niet zoveel contacten om mee te mailen, kijk dan eens naar de volgende sites.
 
  • Eiepals
  • Penpal post


    Let op: 
    • Verstrek geen persoonlijke informatie (je weet immers niet met wie je te doen hebt!)
    • en let op dat het inschrijven gratis is!  

    Als je een beetje je verstand gebruikt, kan je er leuke e-mail contacten aan over houden. Ik (Marianne) heb Epals over de hele wereld waar ik al jaren lang contact mee heb!

    Vind je dat een beetje eng, dan kan het ook wat anoniemer. Chatten via chatprogramma’s zoals:
     
     
    SCHRIJVEN
    Schrijven kan ook een hobby zijn in de vorm van een gedicht, een dagboek of in de vorm van korte artikels of verhalen. Door schrijven kan je je gevoel uiten. Een gedicht kan je ook op internet plaatsen
     
    Bij club schrijven online kan je terecht met vragen op het gebied van schrijven.

     
     
    Schrijven voor een goed doel
    Ook kan je met schrijven meteen een goed doel steunen.Denk aan de schrijf en e-mail acties van Amnesty. Door alleen te replyen help je al acties op het gebied van de mensenrechten. Ook kan je dat doen door een sms je te sturen. Ook kan je via amnesty een kaartje sturen naar iemand in een ander land. Het is alleen niet de opzet om ermee te corresponderen.
     
    Houd je van schrijven en wil je een ander helpen, dan kan je ook via Inside Outside schrijven met een Amerikaanse gevangene. Denk hier alleen wel goed over na, voordat je eraan begint. Het kan best heavy zijn wat je krijgt te lezen. Ze hebben wel iets gedaan. Sommige zitten onschuldig vast, maar daar kan je niet vanuit gaan. Weet ook dat als je ermee stopt het een grote impact voor de gevangene is, omdat je wel vaak het enige contact met de buitenwereld bent. Je kan wel je voorkeur aangeven qua geslacht, leeftijd en hobby’s. Het zijn wel 98% mannen. Vrouwlijke gevangenen houden meer contact met hun familie. Als je twijfelt, neem dan gewoon contact met IO op en geef je vragen en aarzelingen aan. Voor meer informatie Inside Outside
     
    Zo zie je dus dat er ook voor jongeren die beperkt mobiel zijn een mogelijkheid is om vanuit huis een goed doel te steunen!

     
     
    LEZEN
    Een boek lezen is voor iedereen ontspannend. Op het internet zijn diverse sites te vinden om boeken te kunnen bestellen zoals de overbekende (en betrouwbare) site van bol.com Maar eentje die ik jullie niet wil onthouden is: Boekwinkeltjes site Hier kun je tweedehands boeken kopen voor een prikkie!  En wordt lekker lid van de bibliotheek ! Bij sommige bibliotheken kunnen ze thuisbezorgen tegen een geringe vergoeding. De bibliotheek in Arnhem doet dit wel.
     
     
     
     
     
     
    Luisterboeken

    Logo Plantage boekhandel.jpg

    De site van luisterboekencast is ook erg handig. Ze verkopen boeken om te luisteren voor een leuke prijs. Op de site zijn een aantal voorbeelden te beluisteren. Ook hebben steeds meer bibliotheken luisterboeken in hun assortiment.

    Als ik (Renate) het helemaal gehad heb, ga ik lekker op mijn bed liggen en luisteren naar een 'gesproken boek'. Ik heb daarvoor een daisyspeler, aan te vragen bij je verzekering. Het is voor mij de ideale manier om lekker te ontspannen.

     
     
     
     
     

    Bij de Christelijke bibliotheek voor blinden en slechtzienden hebben ze ook gesproken boeken.

    Persoonlijk weet ik (Marianne) van gekkigheid niet welke hobby ik als eerste moet gaan beginnen. Er zijn er zoveel dat het onmogelijk is om alles te behandelen. Dus ik denk dat op dit onderwerp nog wel een vervolg komt. Kortom, begin nu met iets leuks en investeer in ontspanning. Laat ons eens weten wat jij voor nieuwe hobby hebt ontdekt! Laat ook het resultaat zien van je knutselkunst!

    Geschreven door Marianne Verschoof, Renate Both en Veroni Steentjes