Stichting Intermobiel

Blokarten met Cathry

‘Het heerlijke aan blokarten vind ik, dat je je grenzen kunt verleggen. Ik doe iets waarvan ik niet wist dat ik het kon. En dat geeft een heel goed gevoel.’

Ik ben Cathry Strijbosch. Ik ben 21 jaar en woon in Asten, een dorpje onder Eindhoven. In februari ben ik begonnen met de hbo-opleiding Financieel Management. Na mijn propedeuse wil ik de richting ‘fiscale economie en recht’ kiezen. De opleiding waar ik nu mee bezig ben, bevalt me goed. Wel merk ik dat er aardig wat meer tijd en werk in gaat zitten dan dat ik op de mavo en bij de mbo-opleiding voor administrateur gewend was. 


Op mijn derde is de diagnose spinale musculaire atrofie (SMA) type 2 gesteld . Dit houdt in dat mijn spieren langzamerhand zwakker worden, omdat de signalen van de zenuwen naar de spieren niet goed functioneren. Om deze reden zit ik in een rolstoel. 
Cathry wordt in de kart gezet

 

Blokarten
Ik heb een keer meegedaan aan een avonturenweekend. Daar vroeg iemand of ik zin had om eens mee te doen met een weekend blokarten bij de stichting Windkracht 12. Zodoende heb ik het blokarten een keer uit geprobeerd. Blokarten wordt ook wel strandzeilen genoemd. Je hebt een karretje met drie wielen, waar een zeil aan vast is gemaakt. Met het stuur kun je het voorste wiel draaien en met een touw kun je het zeil bedienen. Het is eigenlijk een hele eenvoudige constructie. Wanneer mensen wat extra steun nodig hebben in het karretje, kan dit opgelost worden door kussentjes en schuim te plaatsen op het karretje. Zo kun je, ook met een beperking, vrij eenvoudig meedoen met het blokarten.
Cathry in de Kart

 

Grenzen
Het heerlijke aan blokarten vind ik, dat je je grenzen kunt verleggen. Als je in een rolstoel zit, heb je natuurlijk bepaalde beperkingen. Ik vind het dan echt een uitdaging om te ervaren dat dit soort actieve dingen gewoon mogelijk blijken te zijn – dat je ook met een beperking deel kunt nemen aan allerlei activiteiten. Het maakt me ook trots dat ik meedoe aan zo’n weekend blokarten – of aan andere actieve dingen. Ik verleg een grens en doe iets waarvan ik niet wist dat ik het kon. En dat geeft een heel goed gevoel. 

Vrijheid
Naast het verleggen van mijn grenzen, geeft blokarten me ook een heerlijk gevoel van vrijheid. Ten eerste, omdat ik op het moment dat ik in een blokart zit, even niet in mijn rolstoel hoef te zitten. Ten tweede, omdat je met volle vaart rond kunt rijden in de blokart – juist dat snelle rijden maakt dat je je lekker vrij voelt.

Cathry hard over het strand

Weekendje weg
De keren dat ik aan blokarten heb gedaan, was het een weekend lang met Stichting Windkracht 12. Ik vond het echt super. Naast de ervaring van het blokarten zelf, maak je er met de verschillende deelnemers en de medewerkers van Stichting Windkracht 12 ook een lekker weekendje weg van. We gaan gezellig samen eten, en ook als het weer even tegenvalt waardoor het blokarten niet door kan gaan – met weinig wind of een te zachte ondergrond kun je namelijk niet blokarten – is er wel een alternatief programma waardoor je je alsnog vermaakt met zijn allen.

Actief zijn
Naast het blokarten doe ik ook aan andere sporten. Ik vind het gewoon heerlijk om actief bezig te zijn. Ook vind ik het fijn om mijn grenzen te verleggen. Het voelt als een uitdaging om ook mét een beperking, gewoon deze actieve dingen te ondernemen. Daarom ga ik één keer in de maand duiken bij de Red Lobster Divers  en speel ik daarnaast elektrisch rolstoelhockey bij de GP Bulls in Eindhoven. Verder ben ik zeker van plan om – mits mijn school en gezondheid dit toelaten – nog vaker een weekend mee te gaan blokarten!

Geschreven door Sytske Wessels m.m.v. Cathry Strijbosch 

 


Stichting Windkracht 12 is een stichting die grensverleggende activiteiten wil organiseren en ondernemen met mensen met een lichamelijke beperking. Zo organiseert de stichting trektochten en weekenden blokarten. Voor meer informatie over Stichting Windkracht 12 of over het blokarten ga naar stichting Windkracht 12.