Stichting Intermobiel

Dick is bondscoach van het e-hockey

E-hockey, gewoon doen!!

In gesprek met Dick Cochius, 40 jaar over rolstoelhockey, E-hockey en de geschiedenis ervan.

Rolstoelhockey
Rolstoelhockey wordt beoefend in twee groepen: met een handbewogen rolstoel, H-hockey en met een elektrische rolstoel E-hockey. De sport rolstoelhockey wordt in ons land al vanaf 1974 gespeeld. Het grootste verschil zit in de afhankelijkheid van de sporter van zijn rolstoel. Om mee te mogen doen aan E-hockey moet de sporter voor zijn sport afhankelijk zijn van zijn of haar elektrische rolstoel. Bij H-hockey hoeft dat niet. Daar mag iedereen aan meedoen. Ook valide personen als je maar tijdens het spel in een rolstoel zit. Daarnaast gaat H-hockey sneller. Meer informatie over rolstoelhockey, de competitie en de spelregels vind je op www.rolstoelhockey.nl 

Dick Cochius
Binnen het rolstoelhockey is de naam Dick Cochius een begrip. Sinds 1998 is hij bondscoach van het Nederlandse E-hockey team en sinds 2000 actief binnen het Internationale E-hockey. Dick heeft vanaf zijn jeugd zelf E-hockey gespeeld. Helaas kon hij op een gegeven moment het hoge niveau niet meer volhouden, en besloot hij van de ene op de andere dag te stoppen. Daarna is hij teams van zijn club gaan trainen en actief geworden als bestuurder.

Dick Cochius, 40 jaar en bondscoach van het E-hockey 

In 2005 richtte Dick de Stichting Orange & Wheels op, waar hij nog steeds voorzitter van is. Met Orange & Wheels hoopt Dick onder andere meer kinderen en jongeren met een ernstige lichamelijke beperking aan het E-hockeyen te krijgen. Dit in samenwerking met de Cruyff Foundation en NebasNsg.

Wat hem zo aanspreekt in de sport? ‘Het is een dynamische sport met veel tactische mogelijkheden’. 

Geschiedenis van E-hockey
In Nederland is het elektrische rolstoelhockey 'bij toeval' ontstaan. In de eerste helft van de jaren zeventig werd op scholen voor speciaal onderwijs, tijdens de gymnastieklessen ingespeeld op de behoefte van (zwaar) lichamelijk gehandicapte kinderen en jongeren om aan sport te doen. Vanwege de beperkingen, onder andere (progressieve) spierziekten, spasmen en hoge dwarslaesies, is gekozen voor een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een hockeystick en een bal die van licht materiaal zijn gemaakt. Vanwege de grote gelijkenis met het hockey werd de naam rolstoelhockey bedacht. Hieraan werd later de term elektrisch toegevoegd om aan te geven dat deelnemers gebruik maken van een elektrische rolstoel. Dezelfde soortgelijke ontstaansgeschiedenis zag men ook terug in andere landen.
de sport E-hockey

De geschiedenis leert de dat deze nieuwe sport inspeelt op de grote behoefte van voornamelijk kinderen en jongeren met een ernstige functiebeperking. Begin jaren '80 werden de eerste wedstrijden en toernooien gespeeld. Zo bleek dat mensen met een progressieve spierziekte en spastici voor het eerst op een volwaardige manier konden participeren in een teamsport. Ondanks de sceptische houding van medici (lichamelijke inspanning zou de fysieke toestand van de patiënt negatief beïnvloeden) lieten spelers zien dat de beoefening van deze sport bijdraagt aan de ontplooiing van kwaliteiten en eigenwaarde. Rolstoelhockey is sinds een groot aantal jaren één van de grootste sporttakken die valt onder NebasNsg,  de sportorganisatie voor mensen met een beperking. 

Dick, voor wie is E-hockey geschikt?
‘E-hockey is voor diegene die gebruik maakt van een elektrische rolstoel en daar ook mee kan rijden. Verder iedereen die voor het beoefenen van sport afhankelijk is van een elektrische rolstoel. Om mee te kunnen doen, moet je je elektrische rolstoel goed kunnen besturen en gewoon durven. Verder is gevoel voor sport wel een pré’.
E-hockey; sporten met een handicap

En je stoel, moet die nog aangepast worden?
‘Om te kunnen hockeyen zijn een aantal aanpassingen wenselijk.
• Als je geen hand of armfunctie hebt, dan kun je E-hockey spelen door het gebruik van een T-stick. Dat is een stick die bevestigd is aan de rolstoel waarmee een speler de bal kan spelen. Zo’n stick wordt door een handige hobbyist gemaakt van bijvoorbeeld kunststof.
• De rolstoel is een ander verhaal. Om optimaal E-hockey te kunnen spelen, is het wenselijk dat je gebruik maakt van een elektrische sportrolstoel. Deze worden veelal niet of niet helemaal vergoed. Bij veel gemeentes wordt een forfaitair bedrag gegeven voor sportvoorzieningen, maar dit is veelal niet toereikend. De sporter moet dan zelf het resterende deel aanvullen door middel van fondsenwerving en dergelijke’.

Waar kan ik E-hockeyen en op welk niveau?
‘In Nederland wordt er een regionale en een landelijke competitie georganiseerd op verschillende niveaus. Zo zijn er de superleague, hoofdklasse, eerste klasse en tweede klasse. Op www.rolstoelhockey.nl  lees je hier meer over. Ook Internationaal zijn er volop ontwikkelingen. Het is nog geen sport op de Paralympics. Het voldoet nog niet aan de criteria die gesteld zijn.

Er wordt gewerkt met zo geheten competitiedagen waarop meerdere wedstrijden gespeeld worden. Zo kunnen de vervoerskosten gedrukt worden. Dit vervoer moet de sporter vaak zelf regelen. Het kan ook zijn dat een club ofwel een vereniging voor vervoer en begeleiding zorgt bij wedstrijden. Het wordt echter niet centraal geregeld.’ 

Wat heb ik allemaal nodig om te kunnen spelen?
‘Teamoutfit, stick of T-stick, rolstoel, een afgebakend veld met goaltjes en uiteraard een bal. Voor wat indrukken van het spel kun je op Youtube.nl leuke filmpjes bekijken. (www.youtube.nl, tik in de zoekbalk E-hockey en je krijgt allerlei filmpjes)
e-hockey

En als ik schade rijd, vergoedt de gemeente dan de reparatiekosten van mijn stoel?
‘Gemeentes kunnen moeilijk doen als je door E-hockey schade maakt aan je dagelijkse rolstoel, maar meestal betalen ze wel. Op het moment dat je een elektrische sportrolstoel hebt, worden dit soort reparaties meegenomen in het onderhoudscontract van de betreffende rolstoel.’

En verder?
‘Verder moet je het gewoon doen!’

Wil je weten waar je kunt E-hockeyen bij jou in de buurt? Kijk dan op www.rolstoelhockey.nl.

In dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:
www.orangeandwheels.nl  
www.rolstoelhockey.nl  

Geschreven door Petra Geijsberts- de Wal m.m.v. Dick Cochius
Geredigeerd door Veroni Steentjes