Stichting Intermobiel

CVS en carnitine

Bron: http://www.natuurlijkwelzijn.org/dnua/artikel/chronisch-vermoeidheids-syndroom-cvs-vervolg

Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) vervolg

Deze aandoening - bekend onder veel namen, maar tegenwoordig vooral als CVS - werd beschreven in het vorige nummer. In dit vervolgartikel wordt nader ingegaan op onderzoek en behandeling.

Om mogelijke oorzakelijke factoren op het spoor te komen, dient men bij het lichamelijk onderzoek te letten op het aantal en de grootte van amalgaamvullingen (in verband met mogelijke intoxicatie met zware metalen uit het amalgaam). Ook de toestand van haren, nagels, huid, gebit en tandvlees zijn van belang; er moet worden gekeken of de tong gekleurd of beslagen is en er moet worden gelet op 'fetor ex ore' (stank uit de mond) omdat deze informatie geeft over vitaminetekorten.

Bij laboratoriumonderzoek dienen (volgens Copius Peereboom) de volgende parameters te worden bepaald:
lymfocytenprofiel (witte bloedlichaampjes; red.), o.a. lymfocytengetal
zinkgehalte in haar en bloedplasma
magnesiumgehalte in haar en erytrocyten (rode bloedlichaampjes; red.)
lipidenprofiel (vetachtige stoffen; red.)
IgE, IgG4, IgA en IgM (de immunoglobulinen, ofwel antilichamen tegen ziekteverwekkers; red.)
gehalten van vitamine B1, B6, B12 en van 1,25-dihydrovitamine D (een hormonale vorm van vit.D; red.)
analyse van de belangrijke aminozuren, o.a. carnitine, taurine in urine
bepaling van Hg, Cd, Mn en Fe in bloed, urine en haar (= resp. kwik, cadmium, mangaan en ijzer; red.)

Welke behandeling moet worden toegepast, is natuurlijk afhankelijk van de anamnese, het lichamelijk en laboratoriumonderzoek:
Na een virusinfectie:
Bij een CVS-patiënt die duidelijk plotseling moe geworden is na een flinke virale infectie moet drainage plaatsvinden. Dit kan door veel kruidenthee te drinken en dan vooral lever- en nierthee en o.a. met gemmotherapie (een speciale vorm van fytotherapie; red.): 3x daags 20 druppels Quercus pedunculata gemmae 1D, wat ook als tonicum werkt, en voor het slapen 20 druppels Succus betulae 1D. Bij een slecht werkend immuunsysteem: Gedurende 16 dagen 3x daags 2 tabletten Echinaplant.
Bij aanwijzingen voor intoxicatie (vergiftiging):
Bij aanwezigheid van veel (vrij) nieuwe amalgaamvullingen: voor het slapen 400-800 mcg Seleniummethionine (Selenium bindt het vrije amalgaam) en 3x daags 2 tabletten Okoubaka aubrevillei D3 (Okoubaka aubrevillei is een algemeen ontgiftingsmiddel). Tevens drainage volgens de gemmotherapie (zie boven) met 3x daags 1-2 tabletten Porphyra-zyme (van Nutramin; bindt zware metalen, waarna ze uitgescheiden kunnen worden). Men moet niet meer te heet en te zuur eten en drinken; ook niet meer op kauwgum kauwen, want dat bevordert de verdamping van het amalgaam.

Voedingsadviezen
Zoals bij alle chronische klachten is ook bij CVS een gevarieerde, volwaardige voeding van belang. Dus biologisch geteelde groenten en granen met elke dag minstens 200 gram verse groente en enkele stuks fruit, een handje noten (bevatten o.a. veel magnesium en calcium), karnemelk en Yomio (= biologische yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur), weinig suiker en koffie. Gebruik goede oliën (olijfolie om iets te bakken, saffloerolie en lijnzaadolie voor dressing) en vetten (reformmargarine en biologische roomboter op brood).

Bij gespannen zijn en bij hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel; red.) is het slikken van biergisttabletten zinvol. Biergisttabletten bevatten vitamine B complex en een goed opneembare vorm van chroom, dat een grote rol speelt in de suikerstofwisseling.

Omdat Co-enzym Q-10 een stimulerende werking heeft op de energiecentrale in de lichaamscellen (mitochondriën) is het zinvol om 1x daags 30 mg Co-enzym Q-10 te slikken.

Voor mensen die veel stress (gehad) hebben is het zinvol ADHS te gebruiken. Door het slikken van ADHS (Adrenal Herbal Support, Nutramin Amsterdam) wordt het gehalte aan DHEA (een anti-verouderingshormoon; red.) verhoogd en daalt het cortisolgehalte.

Natuurgeneeskundige behandeling van CVS

De natuurgeneeskundige Neeltje van der Kooi is in 1997 gestart met een speciaal kuurprogramma voor CVS-patiënten in het Kuur en Vitaliteitcentrum Klein Vink te Arcen. Dit kuurprogramma omvat de volgende elementen: rust, baden, ontspanning, dieet en massage. Dit kuurprogramma duurt een week en is gericht op versterking van het immuunsysteem door lichaamsreiniging.
Informatie: Bessemerstraat 16, 1097 AN Amsterdam; tel. 020 4656736.

Bij de behandeling van CVS bij vrouwen kan men met klassieke homeopathie de beste resultaten verwachten. Onderstaand worden twee middelen besproken die iedereen zou kunnen proberen.
* Homeopathisch middel voor toestand van overheersing van het sympathische zenuwstelsel:
Door een langdurige periode van overmatige inspanning, zorgen en opwinding kan een toestand ontstaan waarbij het sympathische gedeelte van het autonome zenuwstelsel gaat overheersen over het parasympathische gedeelte. Er ontstaat dan als het ware een permanente stresstoestand.
Het geneesmiddelbeeld van Kalium phosphoricum vermeldt een uitgesproken verstoring van het sympathische zenuwstelsel. Verder worden genoemd: lichamelijke en geestelijke zwakte; de patiënt is nerveus, angstig, depressief, mistroostig, prikkelbaar, schrikt snel en de minste opgave lijkt een zware taak. Er is sprake van grote moedeloosheid over zakelijke aangelegenheden. Stinkende diarree doet zich voor, opgeroepen door schrik, neerslachtigheid en uitputting.
Men kan van dit middel Kalium phosphoricum D6, 3x daags 7 druppels of 2 tabletjes nemen of kiezen voor Kalium phosphoricum D6, Biochemisch zout D6, 3x daags 1 tablet.

* Algemeen oppepmiddel:
Wanneer het sympathische zenuwstelsel uitgeput is, hetgeen blijkt uit dufheid, slaperigheid, somberheid en prikkelbaarheid, kan men denken aan Alfalfa. Dit plantaardige middel werkt stimulerend op het sympathische zenuwstelsel. Het verhoogt de geestelijke veerkracht en roept een gevoel van welbevinden op; men voelt zich helder en goed; zorgen verdwijnen; de eetlust neemt toe; hoofdpijn en buikklachten nemen af. Iedereen kan dit middel proberen; gebruik van Alfalfa tinctuur 3-4 x daags 5-10 druppels op een lepel water.

Psychotherapeutische behandeling

De Ridder en Heijmans pleiten - in een door hen gepubliceerd artikel - voor een psychologische aanpak waarin het vergroten van het gevoel van eigenwaarde en competentie voorop dient te staan. Doel is om het idee te doorbreken dat inspanning de voornaamste oorzaak is van chronische moeheid.
Brouw - arts voor manuele therapie, methode Sickesz - heeft een positieve kijk op moeheid. Hij schrijft: 'Sommige mensen worden boos op zichzelf omdat ze moe zijn. Hoe fout! De moeheid is er omdat zij er op dat moment hoort. Zij werkt herstellend. Zij herstelt de balans, onze vrijheid.'

Volgens Brouw is moeheid eerder een gevolg van een balansverstoring dan van een fysieke moeheid. Een psychische verstoring geeft eerder een moeheid dan een fysieke. Slaap is, volgens de ervaring van Brouw met duizenden mensen, nog het minst energiegevende hulpmiddel om van je moeheid af te komen. Je psyche in balans brengen geeft je het grootste rendement; dat is de beste manier om niet moe te worden, om optimaal te blijven in je prestatiemogelijkheden.
Wil je volgens Brouw snel van je ziekte af, dan zul je haar moeten accepteren en over je heen laten komen als de noodzakelijke aanvulling op je balans.

Tips voor mensen met chronische vermoeidheid

Het is zaak de activiteiten te doseren en een goede balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning. Ook een goede planning van de dagelijkse activiteiten en onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke taken is effectief voor het vinden van een betere energiebalans.
Amerikaanse onderzoekers hebben de 'enveloptheorie' ontwikkeld die de opvattingen 'rustig aan' en 'meer van jezelf vergen' combineert. Zij menen dat herstellende patiënten vooral grip moeten zien te krijgen op de besteding van hun resterende geestelijke en lichamelijke energie. Zij moeten proberen binnen hun grenzen te blijven. Indien men zichzelf goed 'afstemt' kan heel geleidelijk de vermoeidheid afnemen en het energieniveau toenemen.
Volgens Nicolaï is de beste behandeling uitrusten, goed eten en je energie goed gebruiken. 'Niet te veel doen, maar ook zeker niet te weinig, want te veel rust maakt het erger.'
Ga na aan welke zaken u energie kunt ontlenen en ga deze doen.

Stelling bij proefschrift van T. Kim Maile (Katholieke Universiteit Nijmegen):
Je gaat pas je grenzen verleggen wanneer je er vaker tegenaan loopt.

Uit een onderzoek met 66 (waarschijnlijk niet-ernstige) CVS-patiënten is gebleken dat bij de deelnemers aan een geleidelijk in zwaarte toenemend aerobic oefenprogramma de vermoeidheid vermindert en dat de beweeglijkheid en de algemene fitheid toeneemt. Geleidelijk aan meer bewegen en uitleg krijgen over de ziekte resulteert in een substantiële verbetering in de behandeling.
Volgens Prins blijkt uit onderzoek na 14 maanden behandeling dat individuele cognitieve gedragstherapie effectiever is dan de aanpak bij begeleide lotgenoten-contactgroepen en bij natuurlijk beloop zonder interventie.

L.P. Huijsen, arts voor homeopathie en natuurgeneeswijze

Oorspronkelijk gepubliceerd in De Natuur Uw Arts, 32e jaargang 2007, Nr. 187, bladzijde 5