Stichting Intermobiel

Verkleumd en uitgehongerd de winter door het kabinet

in de kou en verhongerd als chronisch ziekeAls chronische zieke verkleumd en uitgehongerd de winter door het kabinet 

Door de stijgende prijzen van stroom en energie, boodschappen, verzekeringen en de benzine wordt het leven voor veel mensen financieel steeds zwaarder maar zeker voor chronisch zieken. Het wordt  moeilijk om niet in de financiële problemen te komen. De inflatie is nog nooit zo hoog geweest. Het inkomen zal per 1 januari 2023 stijgen maar dat zal de inflatie niet dekken. Het energieplafond zal door het kabinet niet verder aangepast worden voor chronisch zieken en gehandicapten dus het wordt helaas een koude winter en een bankrekening met rode cijfers voor velen. We staan dus letterlijk en figuurlijk in de kou.

 

Als je door een handicap stil zit of ligt, verbruik je meer gas omdat kou anders meer spier- en pijnklachten geeft.  Tevens verbruik je meer gas omdat je ook meer uren thuis bent. Daarnaast verbruik je vaak meer stroom door de vele hulpmiddelen in je woning zoals een rolstoeloplader, elektrische deuren, liften, wisseldrukmatras en veel apparatuur moet op stand by blijven staan als je een omgevingsbesturing hebt, die ook nog eens veel stroom vreet.

De overheid heeft een energieplafond ingesteld, maar veel mensen met een handicap of chronische ziekte komen ruim boven het plafond uit door meer gas- en stroomverbruik. Wat je boven het plafond verbruikt daar betaal je de volle prijs over. Het stroomverbruik is wel verhoogd maar het aantal kubieke meters gas wordt niet aangepast voor chronisch zieken.

 

Het energieplafond zou eerst op 1 november ingaan maar dat is verplaatst naar 1 januari. Over de maanden november en december krijgt iedereen een vergoeding van € 190,- per maand. Maar er is nog veel onzekerheid omtrent het energieplafond en de uitkering ervan. Helaas heeft de regering het plafond niet verder aangepast voor chronisch zieken ondanks de media aandacht. Ik heb zelf ook twaalf Tweede Kamer leden gemaild van alle partijen met deze problemen maar het leverde concreet niets op. Ik voel me dus in de steek gelaten wat geldt voor alle chronisch zieken en gehandicapten die levensnoodzaak veel stroom en energie nodig hebben om te kunnen leven. 

 

Vaak heb je als je een handicap hebt ook nog eens veel medische kosten omdat je medicijnen zelf moet betalen of bij moet betalen. De prijs van boodschappen rijzen de pan uit dus hoe zorg je dat je met al die stijgingen niet in de financiële problemen komt en uit de rode cijfers blijft? Als ik gunstig tel zit ik anders rond de € 700,- en € 800,- voor gas/elektra per maand tot € 1200,- met de hoogste prijs. Dat laatste is de hoogte van mijn uitkering dus hoe kan ik leven en rondkomen zonder in de schulden te komen?

 

Ik verbruik zoveel stroom en gas dat ik maar een lasergestuurde kachel heb gekocht die op petroleum gaat om de kosten van energie te drukken. Het geeft echt direct warmte af wat ik met de verwarming niet ervaar. Ik zet hem overdag en ’s avonds een korte tijd aan voordat ik naar de slaapkamer ga. Als het ’s nachts kouder is dan de ingestelde temperatuur slaat de verwarming wel aan, want ik wil wel kou-aanvallen voorkomen. Ik heb de kachel in ongeveer twee tot drie maanden terugverdiend dus dat is een overweging waard, maar het probleem is wel dat veel kachels en de prijs van petroleum stijgen nu er zoveel vraag naar is.

 

Op tv zag ik een item dat iemand gewoon geen eten had voor haar gezin. Ze krijgt gelukkig eten van mensen uit de buurt en ze gaat soms naar bed met een lege maag die ze met water probeert te vullen. Ze kwam net niet in de aanmerking voor de Voedselbank. Dit soort dingen gebeuren in Nederland en je wordt je pas bewust als je het in je naaste kring of op tv ziet. Ik zag ook mensen die al in auto’s leven, omdat ze de huur- en energiekosten niet kunnen opbrengen. Dit verwacht je niet in een land als Nederland.

 

Ik hoop dat iedereen zonder grote schulden de winter door kan komen en niet hoeft te verkleumen van de kou of honger heeft. Voor een deel van de huishoudens is de financiële steun al te laat. Wie had ooit verwacht dat een oorlog in Oekraïne zoveel invloed heeft op de prijs van gas en elektriciteit, wat weer invloed heeft op de prijs van de boodschappen in Nederland, mede omdat de Nederlandse regering een ander beleid volgt dan de meeste Europese landen.      

 

Veroni Steentjes
Cartoon Leonie Palsma