Stichting Intermobiel

De invloed van medicijnen op je lichaam

medicijnen en de invloed op je lichaam bij bijvoorbeeld levocarnitine drankOver de invloed van medicijnen op je lichaam

 

Iedereen die medicatie gebruikt weet dat ze bijwerkingen kunnen hebben. De ene gebruiker kan veel  bijwerkingen hebben van een bepaald medicijn en een andere gebruiker van hetzelfde medicijn kan er veel minder tot helemaal geen last hebben.

 

Ik gebruik sinds 1995 veel medicatie. Ik gebruik sinds 2003 een medicijn genaamd Levocarnitine is een lichaamseigen aminozuur, ook wel lcarnitine genoemd. Ik gebruik het in de drankvorm. Het is essentieel voor mijn spierfunctie, maar het heeft wel veel invloed op mijn lichaamsbouw. Het medicijn zet namelijk vet om in spieren, vandaar dat het ook op de doping lijst staat.

 

Toen ik er in 2003 mee startte had ik hele dunne armen die snel breder werden, wat veel naaste mensen opviel. Ook op andere lichaamsgebieden heeft het invloed. Toen ik startte had ik bh-maat 70C en nu heb ik bh-maat 85A. Ik ben dus twee cup maten borsten kwijtgeraakt en heb 12 tot 15 centimeter meer borstomvang gekregen, wat dus een groot verschil is. Ik lig altijd, waardoor mijn borsten naar buiten vallen waardoor er nog minder volume overblijft.

 

Ook ben ik door deze medicatie de helft van mijn bilvolume kwijt. Ik had al geen grote billen maar nu dus helemaal niet meer. Daardoor is het pijnlijk om op een schuitje (bedpan) met een harde rand van plastic te liggen. Voor mij hebben borsten en billen met vrouwelijkheidsgevoel te maken, wat dus door die medicatie wel verminderd is. Ik heb door deze medicatie wel het bovenlichaam van een sporter gekregen dus brede schouders, een strakke buik met een sixpack, zonder de laatste twintig jaar ooit gesport te hebben. Het heeft dus op mijn lichaamsbouw voornamelijk nadelen maar gelukkig is de sixpack een voordeel.


Diëtist 

Ik heb in de afgelopen periode meer l-carnitine gebruikt vanwege een verminderde spierfunctie en merkte dat ik afviel doordat mijn borstbeen inviel en ik nog minder bilvolume had. Ik heb dit aan de huisarts verteld en heb naar een diëtist  gevraagd om verder afvallen te voorkomen. Hij heeft een machtiging gestuurd. Het is overigens niet nodig om een machtiging te hebben om bij een diëtist in behandeling te komen. Het heeft wel de voorkeur voor de onderlinge afstemming en het eventuele overleg wat de diëtist met de huisarts kan hebben.

 

Vergoeding
Helaas krijg je bij de meeste zorgverzekeraars maar drie uur per jaar vergoed, dus ik ook. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Ze is de eerste keer bij me thuis geweest. Gelukkig zit haar praktijk maar 50 meter van me vandaan. Als het meer uren zijn, dan is dat zo. Er moet toch iets gebeuren. Ik wil kosten wat kost decubitus en pijn met liggen voorkomen. Ik ben gestart met bijvoeding om het gewicht te stabiliseren en wat aan te komen. De diëtist heeft een machtiging afgegeven tot half augustus 2023. Het advies is om 2-3 flesjes bijvoeding per dag te gebruiken. Door de machtiging wordt de drinkvoeding ook vergoed. In een flesje zit gemiddeld 300 Kcal.

 

drinkvoedingDieetvoeding 

Ik heb een starterspakket ontvangen van het bedrijf Eurocept met fruitdrinks en yoghurtdrinks. De yoghurtdrinks vallen zwaar op de maag en veroorzaken veel maagzuur. Dat heb ik met de fruitdrinks minder, maar er zitten wel minder calorieën in. Ik heb daarom online gezocht en kwam toen smoothies tegen die eigenlijk voor kinderen zijn. De diëtist  heeft het voor me aangevraagd. Ik kreeg daarna van Nutricia een proefpakket ontvangen met twee smaken en van iedere smaak twee stuks. Deze vallen beter op de maag dan de yoghurtdrinks. Er zitten ook extra vezels in wat voor mijn obstipatie ook beter is. Het is een kwestie van uitproberen wat je lekker vindt of goed te drinken vindt en wat niet. Daar kun je dan in je volgende bestelling rekening mee houden. Ik gebruik nu vooral de smoothies en de drinksappen.  

Ook probeer ik extra dingen te eten die vettig zijn zoals ander broodbeleg of wat extra noten, chips of snoepjes. Ik mag nu met toestemming extra snoepen. Ik heb besloten geen dingen eten of drinken die ik niet lust, want dan staat het me tegen en ga ik het niet lang volhouden.  Ik weet dat ik niet snel ga aankomen dus dat het tijd nodig heeft mede ook omdat de l-carnitine een medicijn is dat essentieel is.
 

Ik vond het lastig om een goed overzicht te vinden wat er allemaal mogelijk is qua smaken en soorten. Eurocept heeft geen assortiment op hun website staan. Andere leveranciers hebben dat wel, zodat ik daar op kijk om beter te weten wat er allemaal op de markt is. Bij Eurocept bestel ik telefonisch. Tijdens de telefonische bestellingen kreeg ik goed advies over de smaaksoorten op basis van sap of yoghurt. Na mijn vraag heeft Eurocept me een brochure gemaild waar alle producten in staan die ze in hun assortiment hebben. Dan kun je zelf kijken wat er is waardoor je als je het langer gebruikt ook kunt afwisselen met bijvoorbeeld een dessert of soep. De diëtist  moet wel eerst een product aanvragen, voordat je het gratis ontvangt.


Het is dus handig dat je zelf goed bijhoudt wat je wel en niet lekker vindt en dat je daar je volgende bestelling op aanpast of je vraagt aan de leverancier welke smaken er nog meer zijn. Ik ben nog een ritme aan het vinden. Soms neem ik er een per dag maar meestal twee. Het is wel van belang dat je blijft eten wat je altijd deed, want als je met de dieetvoeding minder dan normaal gesproken gaat eten heeft het weinig zin. Er wordt gezegd dat je het 1,5 uur voor of na het eten moet nemen.

 

Tips bij maagzuus
Ik heb dus snel last van maagzuur met sommige flesjes, onder andere bij de flesjes waar melk in zit.
Enkele tips zijn voor maagzuur en misselijkheid bij dieetvoeding zijn:

-          Drink het in beetjes of een half flesje per keer.

-          Drink het koud.

-          Als je het te zoet vindt, doe er een ijsklontje in.

-          Laat de folie erop zitten en steek het rietje erdoor heen, zodat het minder ruikt. De geur kan misselijkheid opwekken.

 

 eten dietisteConclusie
Ik ben blij dat ik na wikken en wegen toch de stap genomen heb om naar een diëtist te gaan. Ik heb in de beginperiode van mijn ziekte ook bijvoeding gehad omdat ik toen minder dan 45 kilo woog. Maar de bijvoeding was toen erg vies en na ruim twee jaar gebruiken kwam het ‘mijn neus uit’ en ben ik gestopt. Inmiddels bijna 20 jaar later is er veel meer mogelijk qua soorten en smaken, dus als je twijfelt neem dan de stap naar de diëtist want er zijn echt goed drinkbare bijvoedingsproducten!

 

Veroni Steentjes
april 2023