Stichting Intermobiel

Lilian over dromen of verlangen?

Column Lilian Column Lilian

 

Dromen of verlangen? 

Mijn naam is Lilian Goudzwaard (41 jaar). Door de gevolgen van het Ehlers-Danlos Syndroom, Dysautonomie en nog een aantal chronische aandoeningen ben ik aan bed- en huisgebonden. In mijn columns deel ik graag een stukje uit mijn gedachten of iets dat mij bezighoudt in het leven. Iedere dag ontvang ik kracht vanuit mijn geloof in God. Dit maakt me dankbaar en daardoor vind ik in iedere dag een stukje geluk.  Mijn vrijwilligerswerk geeft mij afleiding en zorgt ervoor dat het woord verveling niet in mijn woordenboek voorkomt.

Dansend draai ik rondjes, zwierend in het rond. Wat voel ik me vrij en licht. Wat beweeg ik heerlijk en zonder pijn met een lichaam waaruit kracht komt om vrijuit te bewegen. Totdat…ik plotsklaps in een gat val. Tijdens het wakker worden kom ik tot het besef dat het een droom was. De wereld om mij heen staat plotseling weer stil en ik lig weer in mijn bed. Mijn lijf beweegt niet meer vrij en krachtig en de altijd aanwezige pijn is als vanzelfsprekend weer aanwezig. Alsof ik ineens weer plotseling afscheid moet nemen van dat mooie leven, van die droom. Was het een droom of een verlangen? Het voelt onbewust alsof ik ineens mijn vrijheid in moet leveren en ik in een harde werkelijkheid terecht kom. Het gemis van wat er niet is, is dan regelmatig even extra voelbaar. 

 

Droom jij wel eens?

Vroeger als kind droomde ik vaak. Dit ging dan over de leuke dingen in het leven, belevenissen die je te wachten stond, maar ook dingen die spannend waren of waar ik bang voor was. Als kind konden dit hele kleine dingen zijn. Ik weet nog dat ik er wel eens wakker van werd en dan blij was dat het maar een droom was. De echte wereld was gelukkig de realiteit en een stuk mooier dan in die enge droom te zien was.

 

 Foto bij column Lilian over dromen of verlangenDe psychologie vertelt ons veel over dromen, al zijn er veel meningen en visies over te vinden. Dromen komen tijdens onze slaap omdat je hersenen op dat moment het gedeelte van sociale aanpassing op een lager pitje zetten. Hierdoor kun je bij het onderbewuste van je hersenen komen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alle impulsen van de dag kunt verwerken. Het is dus een feit dat mensen dromen tijdens hun slaap en dat er op dit moment wat gebeurt in je hersenen. Zo zijn ook nare dromen of nachtmerries een soort droom en uiteindelijk vaak een verwerking van je dag of iets uit je leven. Daarbij zijn er ook mensen die geloven in de letterlijke betekenis van een droom en zij halen hier hun hoop of boodschap uit. Uiteraard ben ik geen expert op het gebied van dromen en de betekenis hiervan, persoonlijk denk ik dat een stukje nuchterheid hierin ook helpt. Met name voor mijzelf is het herkenbaar dat ik veel verwerk in mijn dromen. Van situaties die zich in mijn leven voordeden tot aan het dagelijkse leven rondom mijn ziek zijn.

 

De droom over het dansen waarmee ik deze column begon is één van de vele dromen die in mijn nachten voorbij zijn gekomen. Zoals ik als kind al droomde, gebeurt dit nu dus nog steeds. Wat de reden dan ook is, het kan best confronterend zijn naast dat het ook wel eens grappige taferelen oplevert in wat ik weer heb ‘beleefd’. En uiteraard weet ik ze ook lang niet altijd na te vertellen.

 

Wanneer ik naar de inhoud van mijn dromen kijk lijkt het alsof er een combinatie van verwerking en verlangen voorbij komt in mijn dromen. Mijn dromen spelen zich regelmatig af in situaties waarin ik kan lopen en rennen. Er gebeuren vooral dingen die ik in het dagelijkse leven niet meer kan door mijn ziekte en de hierbij behorende beperkingen. 

 

Door mijn geloof in God kan ik uitzien naar een toekomst zonder zorgen, zoals dit door God aan mij is beloofd. Deze beloften helpen mij om het leven aan te kunnen en te verwerken, ook als ik na een mooie droom wakker word in de harde werkelijkheid waarin mijn leven zich momenteel afspeelt. Steeds opnieuw ontvang ik daarbij vanuit dit geloof ook de kracht om dankbaar te zijn voor alles wat er wel is in mijn leven. Dit geeft de rust en vrede die ik nodig heb. En ooit, ooit zal ik ook weer dansen. Dan komen mijn dromen en verlangens zeker uit en zal mijn lijf zich weer vrij kunnen bewegen zonder pijn en zonder de beperkingen. Ik kijk uit naar het uitkomen van deze toekomst(droom)!

 

Lilian Goudzwaard
april 2023 website