Stichting Intermobiel

Boksen voor de balans voor MS

boks handschoenen voor msBoksen voor de balans

 

Boksen als fysiotherapie? Fysiotherapeut Ernst en MS patiënt Barbara vertellen er meer over. Wie weet stimuleert het je om ook de bokshandschoenen op te pakken. 

 

Bij Fyxsio sla ik mijn MS knock-out

 

Na mijn diagnose MS in 2022 werd mij door specialisten aangeraden om regelmatig te gaan fitnessen. Aangezien ik geen grote fan van fitnessapparaten ben, zocht ik een extra uitdaging. Mij werd fysio Fyxsio aangeraden (vestigingen in Ruinen en Hoogeveen) omdat ik de diagnose MS heb maar niet als een patiënt met MS behandeld wil worden.

Natuurlijk wordt er wel rekening gehouden met mij als MS patiënt. Ik word bij het sparren niet tegen de vlakte geslagen, maar het is een enorm leuke uitdaging voor mij. Tijdens de training train ik niet alleen voor het behoud van mijn spierkracht, maar ook voor progressie en een betere stabiliteit. 

 

Het eerste half uur leef ik mij uit op de fitnessapparaten en daarna mag ik een klein half uur sparren. Toen Ernst (mijn fysiotherapeut) dit idee opperde keek ik eerst vreemd op, maar het idee stond mij al snel wel aan. 

 

Na een oefensessie was ik direct enthousiast. Nu is het mijn favoriete onderdeel geworden. Zo is het wekelijkse fitnessen een stuk aangenamer door de gedachte dat ik daarna nog even mag boksen.

 

Waarschijnlijk denk je nu zelf, dat is leuk om te lezen maar ik kan dat niet. Natuurlijk kun jij dat wel! De training kan aan iedereen aangepast worden zodat er voor iedereen een uitdaging is. 

 

Barbara Koehorst


 

 

barbara aan het boksenAls fysiotherapeut wil je de beste zorg bieden aan mensen met Multiple Sclerose (MS), maar de therapie moet ook uitdagend en leuk blijven: boksen kan een buitengewoon positieve invloed hebben op het leven van onze patiënten en het is een leuke aanvulling op de therapie. Naast de evidence-based benaderingen die we al toepassen, hebben we boksen als een krachtig instrument toegevoegd aan onze fysiotherapiesessies voor sommige mensen met MS.

 

Boksen, als sport, vergroot niet alleen de fysieke kracht, maar het heeft ook een diepgaand effect op de conditie en hand-oog coördinatie van onze patiënten. Het vereist nauwkeurigheid en timing om een succesvolle aanval uit te voeren. Het trainen van deze vaardigheden heeft een positieve impact op de algehele coördinatie en het gevoel van controle over het eigen lichaam.

 

Tijdens onze boks-sessies benadrukken we het belang van een stevige en stabiele houding. Dit helpt onze patiënten om tijdens een dubbeltaak bijvoorbeeld boksen terwijl ze tegelijkertijd letten op hun balans hun stabiliteit te behouden. Het voetenwerk bij boksen krijgt bijzondere aandacht, omdat het ons helpt om het lichaam optimaal te positioneren, vooral in situaties waar de kans op vallen groter is. Dit is van onschatbare waarde voor mensen met MS, omdat het hen helpt hun balans te behouden en hun zelfvertrouwen te vergroten.

 

Een belangrijke vaardigheid die we tijdens boksen trainen, is doseren. Elke individuele patiënt kan op een andere intensiteit trainen, en het is belangrijk om te leren hoe ze hun inspanningen kunnen aanpassen om overbelasting te voorkomen zowel in het boksen als in het algemeen dagelijks leven. We begrijpen dat MS-patiënten soms moeite hebben met het inschatten van hun eigen grenzen. Daarom nemen we de tijd om hen te leren luisteren naar hun lichaam en hun trainingsniveau verstandig te beheren. Ook koppelen we deze vaardigheid weer terug naar een moment in hun algemeen dagelijks leven.

 

Bovendien hebben we gemerkt dat boksen niet alleen een effectieve fysieke oefening is, maar ook een heerlijke uitlaatklep en een plezierige bezigheid voor onze patiënten. Het biedt een unieke kans voor veel interactie tussen de patiënt en behandelaar, wat een positief gevoel geeft aan de therapie.

 

Als fysiotherapeuten zijn we gepassioneerd over het optimaliseren van de zorg die we bieden aan mensen met MS. Boksen heeft zich in onze praktijk ontpopt als een waardevolle aanvulling op onze behandelingen, en het heeft een betekenisvolle impact gehad op de therapie van onze patiënten. Kracht, coördinatie, balans, doseren en plezier vormen samen de magie van boksen als aanvulling op een fysiotherapeutische interventie bij mensen met MS.

 

FyXsio is te vinden in Ruinen aan de Meppelerweg 36A of in Hoogeveen aan de Schutstraat 189-6. Bezoek voor meer informatie onze website www.fyxsio.nl.

 

Ernst Holwerda

Mobiel Magazine december 2023