Stichting Intermobiel

Veroni wil het taboe op seks met een handicap doorbreken

veroni in de margriet over seks met een handicap juni 2024Seks met een handicap Geschreven door: Lydia van der Weide

 

Veroni (48) heeft Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) en is al dertig jaar aan bed gekluisterd. Ondanks haar pijn kijkt ze vooral naar wat ze wél kan. En ze maakt zich hard om het taboe op seks met een handicap te doorbreken.

 

"Ja, ik heb een handicap. Ik kan niet lopen, niet staan en niet zitten, ik lig al sinds mijn achttiende op bed. Ik heb voortdurend pijn en weinig energie. Maar boven alles ben ik mens. Een mens met dromen, verlangens en behoeftes. En ja, natuurlijk dus: ook ík heb behoefte aan intimiteit en seks. Net als andere mensen met een handicap. Maar op dit onderwerp rust nog zo'n taboe. Niemand praat erover, ook artsen en hulpverleners niet. Het is de hoogste tijd om dat wél te gaan doen!

 

Twaalf jaar was ik, toen ik met mijn schouder op een betonnen tegel viel. Ik was op een verjaardagpartijtje, en tijdens het belletje trekken viel over een muurtje. Op foto’s was niet te zien, toch deed mijn schouder vreselijk pijn. Na een tijdje kon ik zelfs mijn hele rechterarm bijna niet meer bewegen. Om omdat reguliere behandelingen niet aansloegen, gingen ze ervan uit dat het psychisch moest zijn. Misschien moest ik eens naar een psycholoog? Ik geloofde daar niets van. Eindeloos spitte ik de bibliotheek door. En toen ik iets las over posttraumatische dystrofie, zoals Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) indertijd genoemd werd, vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

 

Het is een is een complicatie die ontstaat na letsel of een operatie. Hoe het komt, is niet duidelijk; een van de theorieën is dat er een abnormale ontstekingsreacties ontstaat waardoor gezond weefsel wordt aangetast. Iedere behandeling kan het erger maken. Ook nu wordt CRPS lang niet altijd snel en makkelijk herkend, toen ik jong was al helemaal niet. De artsen veegden mijn zelfdiagnose van tafel. Een jaar later besloten ze me te opereren. Wat ik vreesde, gebeurde inderdaad: in plaats van dat er iets werd opgelost, sloeg de dystrofie over naar mijn andere arm en beide benen. Vanaf dat moment was mijn normale leven voorbij. Ik was voorgoed aan bed gekluisterd.

 

Lees de rest in de Margriet in de winkel vanaf 20 juni te koop tot 26 juni. 

 

Margriet nummer 28 20-26 juni 2024

Tekst Lydia van der Weide

Fotograaf Mariel Kolmschot Fotowerken

 

#seks #seksmeteenhandicap #sekszorg #nvvs #chronischziek #erotischedienstverlening #lotgenoten #taboe #intimiteit #margriet #crps #seksuoloog #intermobiel

 veroni margriet met hulphond bodhi over het taboe op seks met een handicap