Stichting Intermobiel

RTD Het Dorp over de omgevingsbesturing

 

‘De Homeservant 4, een omgevingsbesturing met PDA, is vooral geliefd bij jonge mensen, omdat het een moderne uitstraling heeft.’

In onderstaand interview wordt ingegaan op de vraag wat een omgevingsbesturing is, voor wie het geschikt is en welke mogelijkheden er zijn. De omgevingsbesturing maakt het voor mensen met een lichamelijke handicap mogelijk om zelfstandiger te kunnen functioneren. In onderstaand interview vertelt Wim Hoopman over de omgevingsbesturing in het algemeen en hij legt uit welke systemen het bedrijf RTD Het Dorp kan bieden.
RTD Het Dorp

Wie is Wim Hoopman?
Wim Hoopman, is manager innovatie en ontwikkeling bij het bedrijf RTD Het Dorp in Arnhem. RTD Het Dorp is gespecialiseerd in innovatieve hulpmiddelen voor mensen met een handicap. Zij voorzien in behoeften op het gebied van mobiliteit, communicatie en omgevingsbesturing. Wim Hoopman is binnen RTD Het Dorp verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de omgevingsbesturing. Hij speurt de markt af naar nieuwe producten. Daarnaast assisteert hij bij het uitbrengen van adviezen voor de afdeling communicatie & omgevingsbesturing.

Wat is een omgevingsbesturing?
De omgevingsbesturing, ook wel domotica genoemd, houdt in dat je diverse apparaten en functies door middel van ict-oplossingen kunt bedienen, vanuit bijvoorbeeld een bed of rolstoel. De omgevingsbesturing kan de zelfstandigheid teruggeven aan mensen die beperkt zijn in hun lichamelijke mogelijkheden. Met de omgevingbesturing kan je bijvoorbeeld de verlichting, deuren, tv, audio, telefoon, bed, gordijnen, computers en zonneschermen bedienen.

Voor wie is de omgevingsbesturing geschikt?
De omgevingsbesturing is bedoeld voor mensen die beperkt zijn in hun lichamelijk functioneren, maar die wel nog de vaardigheden hebben om de omgevingsbesturing te kunnen bedienen. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen onthouden waar alle functies geprogrammeerd zijn. Wanneer een omgevingsbesturing werkt met menu’s moet je deze structuur kunnen begrijpen, zodat je alle functies kunt vinden. Ook is het van belang dat je tenminste nog één restfunctie hebt om de omgevingsbesturing te bedienen.

Wat voor mogelijkheden zijn er in de bediening van de omgevingsbesturing?
Een omgevingsbesturing kan bediend worden via de handen, het hoofd of de voeten. Als je maar één restfunctie hebt, kan daar een sensor bij geplaatst worden die je met die restfunctie bediend. Een andere manier van bediening is een blaas/zuig bediening. Ook is er tegenwoordig een spraakgestuurde omgevingsbesturing.

Waar kan je de omgevingsbesturing aanvragen?
Om een omgevingsbesturing te kunnen krijgen, moet er een indicatie gesteld worden door het CIZ of de verantwoordelijke therapeut bij een AWBZ instelling.

Heb je als klant een keuze in de leverancier?
Tot op zekere hoogte heb je als klant keuze in de leverancier. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk contracten met een aantal leveranciers. Als klant kun je een voorkeur voor een bepaalde leverancier aangeven. RTD Het Dorp is ook leverancier van een aantal zorgverzekeraars.

Heb je als klant een keuze in het type omgevingsbesturing?
RTD Het Dorp adviseert aan de klant vervolgens over het meest geschikte systeem, gebaseerd op de hulpvraag. Het is aan de zorgverzekering, die immers betaald, of ze hiermee akkoord gaan. RTD Het Dorp probeert het advies dus zo goed mogelijk te motiveren.

Hoe wordt de omgevingsbesturing gefinancierd?
De financiering van de omgevingsbesturing is afhankelijk van de woonsituatie. Als je thuis woont, moet de complete aanvraag naar de zorgverzekeraar, behalve een aantal “nagelvaste” zaken, die worden betaald door de WMO. Als je in een AWBZ instelling woont, gaat een deel van de aanvraag naar het zorgkantoor en een deel naar de zorgverzekeraar. Ook is het nog mogelijk dat de instelling zelf een aantal zaken moet betalen, namelijk de nagelvaste voorzieningen. RTD Het Dorp weet precies waar welke zaken aangevraagd moeten worden. RTD Het Dorp kan de klant helpen bij het regelen van de financiering.

Wat houden de nagelvaste voorzieningen in?
Nagelvaste voorzieningen is alles wat vastgeschroefd zit aan de woning om een omgevingsbesturing te kunnen laten functioneren. Dit zijn bijvoorbeeld deurautomaten of een intercomsysteem bij de voordeur.

Hoe verloopt het onderhoud van het systeem?
De meeste zorgverzekeraars sluiten geen onderhoudscontract af, waardoor de omgevingsbesturing niet preventief onderhouden wordt. Wanneer er iets stuk gaat of wanneer er storing is, dan pas vindt er onderhoud plaats. De klant maakt een melding bij RTD Het Dorp of de zorgverzekeraar. RTD Het Dorp regelt met de zorgverzekeraar een goedkeuring voor de reparatie. RTD Het Dorp heeft met een aantal zorgverzekeraars afgesproken dat ze meteen een reparatie mogen uitvoeren en dat pas achteraf de noodzaak bekeken wordt. Dit levert dus een behoorlijke tijdswinst op voor de gebruiker.

Wat voor soort verschillende systemen van de omgevingsbesturing zijn er?
RTD het Dorp biedt verschillende systemen van de omgevingsbesturing aan. Hieronder zal worden toegelicht wat de kenmerken van de diverse systemen zijn.  

De KEO
De KEO is net als de Homeservant een handzame omgevingsbesturing, die ook werkt met infrarood codes. Het heeft een zwart/wit scherm en werkt ook met iconen, maar niet met tekst en auditieve terugkoppeling. De KEO kan ook verbinding maken met een aantal mobiele telefoons. De KEO werkt op batterijen, waardoor hij ook op een handrolstoel geplaatst kan worden.
klik hier voor de productflyer  en klik hier voor de gebruiksaanwijzing
Keo in zittende positie

 

GEWA infralink systeem
De GEWA werkt op basis van infrarood. De zender ziet eruit als een soort afstandsbediening. Hier zitten een aantal voorgeprogrammeerde codes in, maar ook andere codes kunnen erin geprogrammeerd worden. Om de GEWA te kunnen bedienen, moet je wel goed kunnen onthouden wat welke functie precies was: er zijn 10 tot 15 bladzijden met elk 16 functies.  klik hier voor de productflyer en klik hier voor de gebruiksaanwijzing.
Gewa infralink systeem
Klik hier voor een vergroting
 

Geschreven door Jolet Muurling m.m.v. Wim Hoopman
Geredigeerd door Veroni Steentjes
 
2008

De Homeservant 4
De Homeservant 4 is een omgevingsbesturing via een PDA, waardoor het apparaat makkelijk verplaatsbaar is van bijvoorbeeld een rolstoel naar een bed. De Homeservant 4 werkt op basis van infrarood codes. Het heeft een kleurenscherm en kan werken met icoontjes, met tekst of met beide. Bovendien geeft de Homeservant 4 een auditieve terugkoppeling: het systeem geeft in woord aan welke functie uitgevoerd wordt. De functies van de Homeservant 4 zijn helemaal aan te passen op de wensen van de klant. Zo kan de Homeservant 4 bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een afstandsbesturing die te koop is in de bouwmarkt. Daarnaast kunnen er een aantal mobiele telefoons mee aangestuurd worden, zodat de gebruiker ook buitenshuis de mogelijkheid heeft om mobiel te bellen. De Homeservant is geliefd bij jonge mensen, omdat het een moderne uitstraling heeft. Klik hier voor de productflyer en hier voor de gebruiksaanwijzing
Homeservant 4 pda
Klik hierop voor een vergroting