Stichting Intermobiel

Boek: De Poppenspeler van Warschau (Eva Weaver)

De poppenspeler van Warschau, een roman door Eva Weaver.poppenspel

Boekprijs € 18,95 en e-book prijs € 12,99
Nederlands, 336 pagina's, uitgeverij: The House of Books, uitgifte: april 2013
Doelgroep: vanaf 15 jaar en ouder

Een boek bestaande uit drie delen. In het eerste deel lees je het verhaal van de Poolse Joodse Mika (14) die met de gekregen handpoppen van zijn opa hier uiteindelijke de Tweede Wereld oorlog mee weet te overleven. Hij speelde in het verzet in het ghetto in Warschau een grote rol.  Met zijn grote jas van zijn opa smokkelt hij zelfs kinderen en wapens. Hij wordt door de Duitse soldaat Max aangesproken om ook zijn kunsten aan de Duitsers te tonen. Mika geeft uiteindelijks zelfs een handpop af aan deze soldaat. Het tweede deel van het boek vertelt het verhaal van de Duitse soldaat Max nadat hij in handen van de Russen is gevallen en naar Siberië is afgevoerd om daar jaren in een werkkamp te werken. Hij ontsnapt uiteindelijk en het lukt hem naar jaren zwerven weer terug te komen in Duitsland naar zijn vrouw en zoon.

Opmerking:
Het is een boek dat me veel gedaan heeft. Het is een verhaal dat je uit wilt lezen, je wilt weten hoe het afloopt.  Het eerste deel van de Joodse Mika maakte helemaal veel indruk.  Hij gebruikt zijn passie, met de handpoppen spelen, om de mensen en kinderen die het zwaar hebben even aan iets anders te laten denken.  Ook in het leven van Max en voor de mensen om hem heen blijken de handpoppen een redding te zijn.  Het brengt positiviteit en afleiding in een plaats en tijd waar dat ver te zoeken was. Ik verbaasde me hoe een simpele handpop zoveel kan betekenen in zo’n zware tijd. Je ziet dat het een universeel verhaal is, want ook Max, zijn kameraden en zijn familie hebben veel aan de handpoppen. De poppen zijn een redding, ze brengen hoop en troost.

Allereerst riep het tweede deel van het verhaal, waar je het verhaal van Max verder leest,  veel afkeuring op, omdat hij een Duitse soldaat is in de Joodse gheto van Warschau. Maar al lezende zag ik in dat  hij ook slachtoffer was van de tijd waarin hij leefde. Dit boek is een verhaal dat vol staat van wilskracht en positiviteit op momenten dat alles hel lijkt te zijn.

In het derde deel het verhaal van Mara de kleindochter van Max.  Mara wil de handpop van de print teruggeven aan zijn oorspronkelijke eigenaar.  Na een lange zoektocht lukt het haar de handpop van de prins weer terug te brengen bij Mika. Het boek laat je een breder beeld van de Holocaust zien en hoe groot de impact van WO2 is geweest voor de mensen die het hebben meegemaakt, maar zeker ook de grote invloed op de generaties daarna. Een verhaal van verzet, wilskracht en kracht.  Een verhaal dat gelezen moet worden!


Bijdrage van Veroni Steentjes
Geredigeerd door Rosan Wilts
Geplaats in Mobiel Magazine 2014 deel 1