Stichting Intermobiel

Blij zijn met je kunnen (Veroni)

Omgaan met

Blij zijn met je kunnen!

Veroni Steentjes is initiatiefneemster van Intermobiel. Ze woont in een Fokuswoning in Arnhem met haar hulphond Stitch. Ze heeft het Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) waardoor ze al jaren beperkt is en veel pijn heeft. Ze kan bijvoorbeeld niet zitten of staan.

 

Onlangs zag ik in TV programma mensen met vreemde gezichtaandoeningen. Het gezicht van één van deze personen verschilde totaal met de andere helft van zijn gezicht. Hij werd altijd aangestaard waardoor hij niet meer naar buiten ging. Op zich zou ik kunnen zeggen dat hij een mindere beperking heeft dan de mijne gezien: mobiliteit, pijn, zelfstandigheid en functionaliteit. Hij kan fysiek wel alles doen. Toch is de sociale en mentale impact bij hem op een andere wijze groter dan bij mij. Zo zie je op TV ziektes en aandoeningen voorbij komen waar ik blij mee ben dat ik ze niet heb. Raar gezegd misschien als je weet wat ik kan, maar zo voelt het wel.

 

Vaak ben ik boos op mijn arm als hij niet functioneert en veel pijn geeft. Net of mijn arm daar iets aan kan doen, maar ik moet toch ergens de schuld neer leggen hè? Als hij het wél doet, dan is dat snel weer gewoon, en besef ik de waarde ervan minder. Dat mijn arm- en handfunctie goed zijn is niet vanzelfsprekend.

 

Ik kijk teveel naar wat ik niet kan en heb onvoldoende waarde voor wat ik nog wél kan. Ook met mijn zware fysieke handicap zijn er veel dingen die ik nog wél kan, mits ik ze ook wil zien. Alleen wil ik dat niet altijd zien. Het zit in de mens om te klagen over wat je allemaal niet kunt. Het gras bij de buren is altijd groener, maar als je goed kijkt zie je dat er helemaal geen gras bij de buren is.

 

Het is goed om stil te staan bij wat je wél kunt en hebt zoals: veilig zijn, een verwarmd dak boven je hoofd hebben, verzorging, aanpassingen, en slapen met een gevulde buik. Het kan altijd beter voor je gevoel maar tevreden zijn met wat je wél kunt, is de eerste stap naar acceptatie en innerlijke rust. Oftewel blij zijn met je kunnen dus......