Stichting Intermobiel

Anders naar muziek luisteren

Anders naar muziek luisteren

Evy is 50+ en ze heeft een auto-immuunziekte met chronische pijn. Ze is al jaren bedlegerig. Ze was yoga docente. Nu geeft ze aan huis yoga - en filosofie les. Evy is ook actief als vrijwilligster bij Stichting Intermobiel. In ieder Mobiel Magazine deelt ze wat haar bezighoudt. Deze keer is het onderwerp muziek.

 

muziek beluisterenWe zijn gewend om muziek te beluisteren tijdens onze dagelijkse bezigheden. De muziek staat op de achtergrond aan, maar ben jij je bewust van wat de muziek met je doet? Beleef je 'm werkelijk? Nee? Dan is het tijd voor een heerlijk ontspannende oefening.

 

Zet eens instrumentale muziek aan, dus muziek zonder dat erbij gezongen wordt en luister ernaar op de manier zoals je altijd gewend bent. Luister vervolgens goed naar de verschillende instrumenten en zie bij elk instrument de muzikant voor je.

 

Dan probeer je je voor te stellen hoe de muzikanten de muziek spelen, zoals de pianist of de gitarist. Zie ook voor je hoe de dirigent,als die er is, voor het orkest staat en de muzikanten instructies geeft. In gedachten kies je een instrument uit en je stelt je voor dat je een van de muzikanten bent. Voel eens wat dit met je doet. Na een tijdje stap je uit deze verbeelding en je concentreert je weer op dat wat je hoort.

 

Volg de weg van de muziek tot in je oren. Stel je nu voor dat de muziek met elke inademing via al je poriƫn van je lichaam bij je binnenkomt, tot je hele lichaam ermee opgevuld is.

 

Alle cellen in je lichaam zijn nu helemaal opgevuld met de mooie klanken. Misschien lijkt het wel alsof de muziek uit jou zelf komt. Observeer een tijdje het gevoel wat je erbij krijgt. Langzaam gaat je aandacht weer terug naar de muziek in je oren en laat je de verbeelding los.

 

En... heb je genoten?

Geschreven door Evy

Geredigeerd door Veroni Steentjes

Op website juni 2015